Ajattele sitruunaa. Mieti, miten keltainen se on. Tunne sormissasi sen vahamainen, kevyesti röpelöinen pinta. Ajattele sitä, miltä se tuoksuu kun leikkaat sen halki: kirpeä, kenties hieman makea tai pistävä, hedelmäinen tuoksu. Kuvittele, että leikatessasi sitruunaa siitä lentää pisara mehua silmääsi! Miltä se tuntuu? Entä miltä suussasi tuntuu kun maistat sitruunaa?

Ehkä äskeistä lukiessasi siristit silmiäsi ja suuhusi tuli lisää sylkeä. Ajatuksen voima on melkoinen.

Siksi sitä kannattaisi hyödyntää myös laihdutuksessa, kertoo uusi International Journal of Obesity -julkaisussa julkaistu tutkimus.

Tutkimukseen osallistui 114 ylipainoista henkilöä. Ylipainoiseksi määriteltiin, jos painoindeksi oli yli 25. Osallistujista 59 teki mielikuvaharjoituksia ja 55 osallistui ”kannustaviin haastatteluihin”. Kaikki osallistujat noudattivat ruokavaliota ja/tai harrastivat liikuntaa.

Mielikuvaharjoittelumetodina käytettiin toiminnallista mielikuvaharjoittelua, functional imaginery training, josta käytetiin lyhennettä FIT. Harjoittelu aloitettiin alussa kuvaillulla sitruunan miettimisharjoituksella. Sen jälkeen samaa kuvittelua hyödynnettiin laihtumista ajatellen.


Kuva Rawpixel, ylin kuva I Yunmai.

Osallistujille ei vain sanottu, että mietipäs miten kivaa olisi olla laiha, vaan kuvitelmien piti olla mahdollisimman konkreettisia ja monipuolisia. Miltä sinusta tuntuu olla kropassasi kun olet laihtunut? Mitä voit silloin tehdä, mihin et nyt pysty? Miltä olemisesi ja liikkumisesi tuntuu, näyttää, maistuu, tuoksuu, kuulostaa? Osallistujia kannustettiin käyttämään kaikkia aistejaan kuvitellessan.

Kannustavien haastattelujen ryhmään osallistuvien henkilöiden kanssa keskusteltiin siitä, miksi he halusivat laihtua.

Molempien ryhmien osallistujat tavattiin ensin kasvokkain ja sen jälkeen pidettiin vielä puhelinohjaus. Lisäksi osallistujille soitettiin ylläpitävä puhelu 3-4 viikon välein. Tulokset mitattiin puolen vuoden päästä.

Kannustavissa haastatteluissa olleet koehenkilöt olivat keskimäärin laihtuneet reilut puoli kiloa ja heidän vyötärönympäryksensä oli keskimäärin suurentunut muutamia millejä. He kertoivat voivansa paremmin, mutta laihtumiseen haastatteluista ei ollut ollut apua.

Mielikuvaharjoittelijoiden ryhmä taas oli laihtunut keskimäärin miltei neljä kiloa, ja heidän vyötärönympäryksensä oli kaventunut keskimäärin seitsemän senttiä. Aika mainittava ero!


Kuva Arek Adeoye.

FIT-mielukuvaharjoittelu toimii siksi, että laihduttaja on itse vastuussa ja ajattelee asioita nimenomaan itsensä kannalta, kokonaisvaltaisesti kaikilla aisteilla. Jokainen tietää, että ylipaino ei ole terveellistä, mutta harvan laihdutusta motivoi ajatus kansanterveydestä. Se, että kuvittelee miltä juuri minusta tuntuu, kun olen hoikempi, terveempi ja voin paremmin, motivoi huomattavasti enemmän.

Tutkijoiden mukaan FIT-metodi vähentää napostelunhalua ja saa liikkumaan enemmän. Metodia voi käyttää Goal in Mind -kännykkäsovelluksen avulla tai ihan omin avuin. Toista mielikuvaharjoitusta säännöllisesti.

Toimi näin:

– Mieti, mitä haluat saavuttaa? Onko kyseessä laihtuminen vai kenties tupakanpolton lopettaminen? Ole konkreettinen, ”haluan laihtua” on epämääräinen tavoite. Voit käyttää apuna tavoitekuvaa, kuten valokuvaa itsestäsi kun olit hoikempi.

– Mieti, mitä kaikkea hyvää seuraa siitä, että saavutat tavoitteesi. Käytä kaikkia aistejasi! Mieti, miten jaksat kävellä portaat reippaasti ilman että rappukäytävässä kaikuu puuskutuksesi. Ajattele kuinka vyötärönauha ei enää puristu kivuliaasti vatsaasi. Mieti, miltä luonnossa tuoksuu kun jaksat käydä lenkillä. Ajattele, miltä maistuu terveellinen, ravitseva ruoka jota syöt. Kuvittele, miltä tuntuu kun katsot hoikistunutta ulkomuotoasi peilistä…ja niin edelleen. Sovita mielikuvat sellaisiksi, miltä juuri sinusta tuntuu kun juuri sinä teet niitä asioita, mitä parempi terveytesi ja kevyempi kroppasi mahdollistaa.

– Kuvittele myös sitä, että kenen seurassa olet ja miltä ympäristösi näyttää kun olet saavuttanut tavoitteesi.

– Voit myös kuvitella, että olet tv-ohjelmassa kertomassa, millä tavoin saavutit tavoitteesi.

– Muistele aiempia onnistumisiasi ja onnistumisen tunnetta.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia