Lapset ovat kovia juomaan mehua. Monet vanhemmat ostavatkin mehuja suosiolla, vaikka niissä ei välttämättä ole mitään terveyshyötyjä.

Toki on niin, että terveelliseen ruokavalioon mahtuu ihan kaikkea syötäväksi ja juotavaksi kelpaavaa – kyse on siitä, millaisia annoksia syödään ja kuinka usein. Omat tuntemukset ovat myös tärkeä seikka ottaa huomioon.

Esimerkiksi kahvi on sellainen juoma, jonka tervellisyydestä kiistellään paljon. Mutta on toki eri asia juoda pari desiä kahvia päivässä, kuin juoda sitä pari litraa. Samoin kahvi tilkalla maitoa on eri juttu kuin juoda päivittäin kahvia kermalla ja runsaalla sokerilla maustettuna. Lisäksi toiset meistä voivat juoda kahvia huolehtimatta sivuvaikutuksista, mutta toisille jo toinen kuppi tekee huonon olon.

Sokeripitoiset juomat ovat sellaisia, joiden varaan ei kannata ruokavaliota perustaa. Ne ovat usein tyhjää energiaa, hampaat eivät tykkää niistä, ne voivat lihottaa helposti ja myös lisätä kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Tätä viimeistä seikkaa on nyt tutkittu Harvardin yliopistossa.


Kuva Stiven Bravo, ylin kuva Piotr Chrobot.

190 000 henkilön tietoja 20 vuoden ajalta kartoittaneessa tutkimuksessa todettiin, että sokeripitoisten juomien juominen lisää kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Tutkimuksessa havaittiin, että sokeripitoisten juomien juominen lisäsi riskiä 16%, mutta juomien, joihin oli lisätty sokeria, juominen lisäsi 9%. Tuoremehun kohdalla riski kohosi 15%. Riski kohosi neljän vuoden jaksolle, jos juomaa juotiin neljän vuoden seurantajaksolla puoli lasillista päivässä.

Jos yhden sokeripitoisen juoman korvasi sokerittomalla, kuten vedellä, kahvilla tai teellä, riski pieneni 2-10%. Samaa vaikutusta ei ollut sillä, että sokerijuoman korvasi keinomakeutetulla virvoitusjuomalla.

Mehu kannattaa siis varata herkkuhetkiin. Arkisin kannattaa juoda sokerittomia ja sokeroimattomia juomia.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Juodaanko teillä mehua? Tiedä tämä!”

  • Mehutondiabeetikko sanoo:

    Ottakaa huomioon että ykköstyypille ei voi mehun juonnilla vaikuttaa. Lapsena on hyvä tietysti omaksua terveelliset tavat mutta kakkostyypinkin takana vahvana piilee geeni!
    Kakkos tyyppi on enemmän aikuisten sairaus on todella on harvinainen tuo kakkostyypin diabetes! Älkää viitsikö valheellista tietoa levittää. Oikeaa tietoa diabeteksesta löytyy Diabetesliiton sivuilta! Ps. On myös muita diabeteksen muotoja kuten Lada ja raskausdiabetes.