Ai mikä ihmeen kurkuma?

Kurkuma on se kasvi ja mauste, joka antaa currylle keltaisen värin. Tutkimukset ovat todistaneet, että kurkuma on monella tavalla terveellistä.

Kurkuman sisältämä kurkumiini on vahva antioksidantti, ja sillä on tulehdusta hillitseviä vaikutuksia. Kurkumassa itsessään kurkumiinipitoisuus ei ole kovin suuri, mutta markkinoilla on paljon erilaisia kurkumiinivalmisteita, kuten jauheita ja tabletteja. Jauheesta voi valmistaa esimerkiksi trendikästä kurkumalattea.

Miksi sitten syödä kurkumaa tai kurkumiinivalmisteita?

– Kurkumiini torjuu matala-asteista tulehdusta. Matala-asteinen tulehdus liittyy moniin sairauksiin, kuten sydänsairauksiin, syöpiin ja Alzheimerin tautiin.

– Kurkumiini on vahva antioksidantti ja torjuu vapaiden radikaalien toimintaa. Lisäksi se tehostaa elimistön omaa antioksidanttipuolustusta.

– Kurkumiini tehostaa neuronien kasvua aivoissa, ja voi siten tehostaa aivojen toimintaa, parantaa muistia ja ehkäistä aivosairauksia.

– Kurkumiini voi auttaa ehkäisemään sydänsairauksia.

– Kurkumiini voi auttaa ehkäisemään syöpää, ja myös sen käyttömahdollisuuksia syövän hoidossa tutkitaan.

– Tutkijat selvittävät, voisiko kurkumiini ehkäistä ja jopa hoitaa Alzheimerin tautia.

– Kurkumiini voi lievittää nivelrikon oireita. Joissain tapauksissa siitä on ollut jopa enemmän apua kuin tulehduskipulääkkeistä.

– Kurkumiinista voi olla apua masennuksen hoidossa, sillä se voi nostaa elimistön serotoniini- ja dopamiinitasoja. Yhdessä tutkimuksessa kurkumiini osoittautui yhtä tehokkaaksi kuin Prozac.

– Kurkumiini voi hidastaa ikääntymisen vaikutuksia.

Tutkimuksia vaaditaan vielä lisää, mutta jo tehtyjen tutkimusten perusteella vaikuttaa siltä, että kurkumiinista olisi apua moneen vaivaan ja sairauteen. Tietysti täytyy muistaa terveelliset elämäntavat kokonaisuudessaan, mutta kurkuma saattaa olla niihin hyvä lisä. Muista myös, että ravintolisät eivät korvaa sinulle määrättyä lääkitystä, ja ravintolisien runsas käyttö voi rasittaa maksaa.

Kurkumalatte

Tee kurkumalatte oman makusi mukaan. Kaada kattilaan maitoa tai kasvimaitoa, kuten kaura- tai mantelimaitoa haluamasi määrä, noin 2-3 dl. Kuumenna maito kattilassa ja lisää mausteet.

Mausta kurkumajauheella, inkiväärijauheella, vaniljasokerilla ja kanelilla. Lisää ripaus mustapippuria ja halutessasi cayennepippuria tai chiliä. Makeuta hunajalla tai vaahterasiirapilla.
Kaada mukiin ja koristele halutessasi kanelilla. Nauti kuumana.

Voit lisätä kurkumalatteen esimerkiksi sitruunankuorta ja muutella mausteiden määrää (noin 1 tl – 1 rkl) sen mukaan kuinka vahvaa juomaa haluat. Jauheiden sijaan voit käyttää tuoretta inkivääriä ja kurkumaa, sekoita tällöin juoma blenderissä ennen kuumentamista.

Lähde.

P.S. Tuore kurkuma värjää kädet. Tahrat saat pois öljyllä!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia