Pikkujouluja, joululounaita, kyläilyjä, itsenäisyyspäivän juhlat, varsinainen joulu…suklaakalenteri, joulutorttuja, terästettyä glögiä, konvehteja, pipareita, Vihreitä kuulia, kinkkua ja kinkun kastiketta, snapseja, jouluoluita, kakkuja, pasteijoita…joko ahdistaa?

Jos laihdutat, olet huolissasi terveydestäsi, pelkäät lihomista tai tykkäät panostaa terveelliseen ruokavalioon, joulukuu voi olla vaikea kuukausi. Miten selvitä kaikista syömis- ja juomistilanteista tervejärkisenä ja terveenä?

Toimi näin:

– Muista, että sinä päätät syömisestäsi ja juomisestasi. Sinun EI tarvitse syödä mitään mitä et halua siksi, että kollega tai anoppi käskee, eikä siksi, että kalenteri näyttää tiettyä päivää. Myös joulunaikaan on täysin ok syödä terveellisesti ja kohtuudella.

– Muista myös, että sinun ei tarvitse pelätä ruokaa ja sen sisältämiä kaloreita. Kenenkään terveys ei kaadu joulunajan herkutteluun. Muutama namunen, joulutorttu, glögilasillinen tai edes juhla-ateria ei pilaa kenenkään painonhallintaa tai laihdutusta.

vaahtokarkkeja

– Erota toisistaan herkuttelu ja ahmiminen tavan vuoksi. Jos sinulle tulee joulu siitä, että syöt niin että napa raikaa, anna mennä. Mutta jos se on sinusta epämukavaa, syö vähemmän. Ota kaikkea pieni annos ja lisää jos vielä mahtuu ja tekee mieli.

– Haasta tapojasi ja ajatteluasi. Onko ongelmasi se, että koko joulukuun tuntuu pahalta, kun ”kaikkialla pakotetaan syömään”? Jos on, hylkää tietoisesti nämä ajatukset ja opettele nauttimaan juhlaherkuista. Jos taas ongelmasi on se, että sinä syöt marraskuun puolivälistä loppiaiseen kaiken, mitä vastaasi tulee, ja sitten harmittelet huonoa oloa ja lihomista, keskity oikeasti nauttimaan niistä kaikkein ihanimmista herkuista sen sijaan, että pyrkisit syömään aivan kaiken.

– Olipa tilanteesi mikä tahansa, valitse aina mitä syöt. Jos et pidä Vihreistä kuulista, älä syö niitä. Jos taas rakastat oikein läskistä kinkkua, syö sitä. Tavan vuoksi ei tarvitse syödä mitään joulunakaan.

– Älä elä koko joulukuuta pelkillä tortuilla ja suklailla. Pidä pohjana tavallinen, suht terveellinen ruokavaliosi ja nauti sen päälle ne jouluherkut joita haluat syödä. Näin kroppasi voi paremmin, ja itsekään et ahdistu siitä, että et ole syönyt mitään järkevää.

– Älä lopeta liikkumista. Tällä hetkellä kuntosaleilla ja lenkkipoluilla on hyvin tyhjää. Eli jos olet suunnitellut aloittavasi liikunnan, nyt on tosi hyvä hetki! Jos taas liikut jo, jatka ihmeessä sitä. Liikunta sekä polttaa ylimääräistä energiaa että antaa sinulle tervettä ruokahalua. Kumpikin näistä asioista auttaa joulunajan notkuvien pöytien äärellä.

– Älä jauha kenellekään joulukiloista. Joulun ajan ruokailuun liittyy hirveästi stressiä ilman lihomispelottelujakin. Ja tiedät kyllä: tärkeintä on se, mitä syö uudenvuoden ja joulun välillä, ei se, mitä syö joulun ja uudenvuoden välillä!

P.S. Konvehdit eivät ole ainoa joulusuklaa, myös Pelastuspatukka tai Lohtulevy voi tulla tarpeeseen!

Lohtulevy maitosuklaa-salted caramel

Suklaat löydät Prismoista ja S-marketeista. Ne valmistaa kotimainen Kultasuklaa vastuullisesti tuotetusta, UTZ-sertifioidusta kaakaosta!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia