Isovanhemmat eivät ole mitään lastenhoitoautomaatteja, se lienee useimmille selvää. Mutta isovanhempien ei pitäisi olla myöskään ilmaisia lastenhoitajia. Heille pitää maksaa siitä, että he hoitavat lapsiasi.

Kyllä. Isovanhemmilla menee lastenhoitoon aikaa, rahaa ja energiaa ihan kuten sinullakin. Miksi sen pitäisi olla vastikeetonta, olkoonkin, että he ovat lapsillesi sukua ja he todennäköisesti nauttivat lastesi kanssaan olemisesta? Lastenlasten hoitaminen voi olla erityisen kuormittavaa siksi, että isovanhemmilla on jo ikää tai sairauksia, tai ehkä he ovat edelleen työelämässä, joka on monille kuormittavaa. Kenties lapsenlapsia ramppaa hoidossa harva se päivä.

Nyt varmaan ajattelet, että siitä ei tulisi kyllä yhtään mitään, että yrittäisin tunkea äidilleni tai appiukolle seteliä käteen… Moni isovanhempi ei välttämättä edes suostu ottamaan rahaa vastaan, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö heille pitäisi jotakin korvausta antaa. Vastapalvelus on tietysti ihan peruskohteliaisuutta, mutta oikeassa elämässä asiat menevät helposti niin, että perheenjäsenten kesken kohteliaisuus vähän unohtuu, kun ollaan niin läheisiä. Lisäksi oma arki on kiireistä, joten eipä siinä välttämättä tule ajatelleeksi muiden parasta, vaikka ei olisikaan mikään itsekäs hyväksikäyttäjä.

Millä tavalla sitten isovanhempien vaivannäköä voisi palkita?

Ruoki

Tee isovanhemmille ruokaa valmiiksi pakkaseen tai vie sitä käydessäsi. Valmis ruoka on luksusta ihan jokaiselle!

Fiksaa

Ripusta tauluja, auta tietokoneen kanssa, päivitä puhelin, tee pieniä korjaustöitä…isovanhemmillasi on varmasti jotain pikkuhommia, joita he eivät osaa, jaksa tai vain saa aikaiseksi tehdä.


Ylin kuva Vidar Nordli Mathisen.

Vie ulos

Milloin olet viimeksi tehnyt jotain kivaa vanhempiesi kanssa – ilman lapsia? Todennäköisesti siitä on aika kauan… Menkää yhdessä matsiin tai teatteriin, tai jos aikataulut eivät järjesty, osta vanhemmillesi joku kiva elämys.

Siivoa

Siivoa isovanhempiesi luona joko itse, tai maksa heille siivooja. Vaihtoehtoisesti voit auttaa joidenkin hankalampien siivousten kanssa, kuten vaikka ikkunanpesussa tai siinä, että kuljetat vaatekomeron siivouksen jälkeen vaatteet kierrätykseen.

Käy asioilla

Vie vanhempasi tai appivanhempasi lääkäriin, hae postista paketti tai mitä nyt pitääkään hoitaa. Voi olla, että sinun on helpompi käydä asioilla kuin heidän, ja ihan pienestäkin voi olla iso apu.

Ennen kaikkea…

…älä kohtele isovanhempia lastenhoitajina vaan perheenjäseninä. Kysy, mitä heille kuuluu ja kuinka he voivat. Ja muista kertoa, kuinka tärkeitä he ovat sekä sinulle että lapsille!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 6 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

6 vastausta artikkeliin “Isovanhemmille pitää maksaa lastenhoidosta!”

 • Ahne sukupolvi sanoo:

  Pidän kyllä omat lapseni kaukana sellaisesta isovanhemmasta, joka haluaa tai edes huolii rahaa lastenhoidosta.

 • Capitana sanoo:

  Jos joskus edes yrittäisin maksaa, tehdä ruokaa, viedä ulos, siivota saati käydä asioilla, irtisanoisivat appivanhemmat minut perheestä välittömästi.
  Pieniä fiksauksia, apuja, tietokoneen ja puhelimen asennuksia olemme tietysti tehneet jo 20 vuotta ennen kun niitä lastenlapsia alkoi tulemaan. Näistä emme koskaan mitään korvauksia olisi edes huolineet, saati sitten maksaisimme lapsien heillä olosta.
  Isovanhempien kanssa on luotava aikuinen suhde, jossa molemmat osapuolet osaavat pyytää ja kieltäytyä. Jos isovanhemmille ei sovi ilta/yöhoito, niin hommaamme lapsenvahdin ja maksamme siitä. Jos meille ei sovi mökin kesäkuntoon laitto viikonloppuna, he soittavat jollekin muulle veljekselle tai luultavasti me hoidetaan se seuraavana viikonloppuna.
  Lapsen ja isovanhemman suhde on itselleni erittäin tärkeä ja onnekseni on sellaiset isovanhemmat, jotka ovat samaa mieltä. Mitään hoitoautomaatteja eivät ole, mutta jos ei kertaa viikossa ole edes muutamaa tuntia pojat siellä alkaa puhelin soimaan ja pyytävät edes toista hoitoon.

  • mummuvaan sanoo:

   Kummallisia ihmisiä, jos irtisanoisivat sinut perheestä välittömästi mainitsemistasi syistä. Taidat vain kuvitella.

 • pettynyt sanoo:

  Ai isovanhemmille olisi pitänyt maksaa, jotta he olisivat hoitaneet joskus lapsia!? No, nyt ymmärrän!Yhden yhtä tuntia emme ole heiltä hoitoapua saaneet! Toisaalta isovanhemmilla on päihde- ja mielenterveysongelmia eli arvaattekin varmaan mihin nuo rahat olisivat menneet.

  Aina syyllistetään siitä, ettei kukaan käy edes kylässä heillä. Eihän sellaiseen viinanhöyryiseen paikkaan voi lapsia viedä, jossa isovanhemmilla on ties monettako kertaa tikkejä siellä täällä, kun on toikkaroitu humalassa. Ja toisaalta, kun minun lapsuuteni he saivat pilattua…täytyykö todella antaa pilata myös lastenlasten lapsuus? Olen joskus surullinen, etteivät isovanhemmat halunneet tutustua lapsenlapsiinsa, auttaa meitä vanhempia edes kerran vuodessa. Kuuntelen hieman vihreänä miten usein ystäväpariskunnat käyvät kaksistaan ulkona / lomilla. He ihmettelevät miksi me emme käy. Ei tästä puhuta edelleenkään riittävästi. En minäkään voi

 • Mam sanoo:

  Meillä mummo meni mahdottomaksi. Jokaisesta pienestä hoidosta piti maksaa. Loppupelissä muutamaan mummopäivään upposi enemmän mitä 16 hoitopäivän päivähoitomaksuun. Neljännesvuodessa oltiin jo tonnissa.
  Jouduin ilmoittamaan, että meillä ei ole siihen varaa. Samalla kerralla loppui kaikki yhteydenpito mummon puolelta. Vieläkään ei ole selvillä mihin se kaikki raha katosi.

  • mummuvaan sanoo:

   Miksi sinun pitäisi olla selvillä siitä, kuinka joku rahojaan käyttää? Perintöjäkö norkoilet?