Eikö se niin ole, että äidit ovat perheen pomoja. He päättävät monista kodin asioista ja viettävät tyypillisesti paljon aikaa lasten kanssa. Uskotaan, että äidin roolilla on suurin merkitys lapsen kehitykselle. Sen vuoksi, äidit usein kiinnittävät huomiota käytökseensä lasten edessä, sillä käytös heijastuu lapsiin. Esimerkiksi äidin stressaantunut tai agressiivinen käytös voi herkästi vaikuttaa siihen, miten lapsi oppii ilmaisee tunteensa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan on kuitenkin selvinnyt, että myös isien käytöksellä ja mielenterveydellä on merkitys lapsen kehitykseen. Tutkimuksessa oli mukana satoja vanhempia ja heidän stressitasojaan arvioitiin kyselyn avulla. Tuloksissa selvisi, että stressaantuneet isät, joilla on masennusoireita, heikentävät lastensa kielitaidon kehittymistä. Vaikka tämä pätee lapsiin kummastakin sukupuolista, tutkimuksen mukaan vaikutus oli suurempi pojille kuin tytöille. Lisäksi lasten sosiaalisten taitojen kehittymisen kannalta isien masennus on suurempi tekijä kuin äitien. Ottamalla äitien positiviiset vaikutukset huomioon, isän mielenterveys on edelleenkin merkittävä vaikuttaja lapseen.

Kuva Juliane Liebermann.

Nykyään, kun kasvatusvastuuta jaetaan tasapuolisemmin vanhempien välillä ja isät viettävät yhä enemmän aikaa lastensa kanssa, vaikutukset ovat suuria. Jos isä on todella stressaantunut, lasten ongelmat voivat jäädä heiltä huomaamatta, mikä voi alistaa erilaisille käyttäytymisoireille. Sen vuoksi on tärkeä, että myös isätkin pohtivat omaa käyttäytymistään ja ymmärtävät, että heidän mielialansa vaikuttavat lapsiin.

Lähde.

Artikkelikuva Picsea.

Huono Äiti -ruoat maistuvat myös kaikille isille!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Isät! Teidänkin mielialanne vaikuttavat lapsiin”

  • Ärsyttävää kun poimitaan mitä sattuu sanoo:

    ”The study found that fathers’ parenting-related stress had a harmful effect on their children’s cognitive and language development ” ehkä jokseenkin olennaista olis ollut poimia alkuperäisestä tämä ”vanhemmuuteen liittyvä”