Vanhempien pitää antaa itselleen kiitosta ja taputella omaa selkää. Harvoin sitä kiitosta muualtakaan tulee.

Vanhempien vaikutus lapsen kehitykseen on kiistaton. Hyvä, osallistuva, kannustava ja eri kehitysvaiheissa oikealla tavalla tukeva vanhemmuus edistää lapsen hyvinvointia ja monenlaista kypsymistä. Mutta kaikesta, mitä lapsi tekee, osaa tai on ei voi ottaa itselleen kiitosta. Ainakaan kokonaan.

Oman vanhemmuuden arvostaminen on hyvä asia. Se taas ei ole, että omalla erinomaisuudella pädetään. MINÄ olen niin hyvä vanhempi, että MINUN lapseni tekee sitä ja tätä.

Monet asiat eivät riipu vanhemman erinomaisuudesta. Esimerkiksi nämä:

Nukkuminen

Toiset lapset nukkuvat läpi yön kuusiviikkoisista alkaen. Toiset eivät nuku edes kuusivuotiaina. Eikä kyse ole siitä, miten hyvä vanhempi on.

Syöminen

Vanhempien keskuudessa elää sitkeä uskomus siitä, että jos lapselle tarjoaa monipuolista ruokaa, hän myös syö sitä. No osa syö ja osa ei. Ja hyvin moni nirso aikuinen kertoo, että osa nirsoudesta johtuu siitä, että häntä on pakotettu lapsena syömään.

Nopea kehittyminen

Sopivat virikkeet ja kehitystason ymmärtäminen ovat hyödyksi lapsen kehitykselle. Mutta jokainen lapsi kehittyy omaa tahtiaan, vaikka vanhemmat kuinka yrittäisivät ”valmentaa”.

Kuivaksi oppiminen

Lapsen kuivaksi oppiminen liittyy vahvasti hormonaaliseen kehitykseen. Se, kuinka kauan lapsi tarvitsee vaippaa päivällä tai yöllä, ei kerro vanhemmuuden laadusta tai vanhempien onnistumisesta.


Kuva Iana Dmytrenko.

Puhumaan oppiminen

Totta kai lapsi oppii helpommin puhumaan, jos hänelle puhutaan ja lorutellaan. Mutta puhe tulee, kun lapsi on siihen valmis.

Lapsen reippaus ja sosiaalisuus

Usein ajatellaan, että reipas ja sosiaalinen lapsi on hyvä ja hyvin kasvatettu lapsi, ja ujo jotenkin huonompi. Näinhän ei ole. Eikä ujous ole luonteenpiirre, jonka oikeanlainen vanhemmuus poistaisi lapsesta. Tukeminen ja rohkaisu on tärkeää, mutta ne eivät muuta ujoa lasta persoonaltaan erilaiseksi.

Lukemaan oppiminen

Lapset oppivat yhä aikaisemmin lukemaan, ja siitähän itsekehua riittää. Lukemaan oppimisen nopeuteen vaikuttaa kuitenkin moni tekijä, joista kenties tärkeimpänä lapsen oma kiinnostus. Siinä ei ole mitään väärää, että lasta (tai vanhempaa) kiinnostavat muut asiat ja lukemaan oppiminen jää kouluikään.

Lapsen menestyminen koulussa

Vanhempien tuki on merkityksellinen asia lapsen koulumenestyksen kannalta. Mutta lapsen pärjääminen koulussa ei ole täysin kiinni vanhempien erinomaisuudesta. Taas merkitystä on lapsen henkilökohtaisilla ominaisuuksilla, kiinnostuksella, ja myös opettajilla, oppimateriaaleilla ja kavereilla. Koulussa pärjäävä lapsi on monen vanhemman ylpeys, mutta ei sekään täysin omaa ansiota ole.

Lapsen menestyminen harrastuksissa

Lapsen menestymisestä harrastuksissa tai liikunnallisesta, musikaalisesta, kirjallisesta tai kuvataiteellisesta lahjakkuudesta sopii tietysti iloita. Mutta yksikään vanhempi ei ole niin erinomainen, että tekee taipumuksiltaan ja motivaatioltaan soveltumattomasta lapsesta lahjakkuuden tietyllä alalla.

Lapsen ystävien määrä

Kaikki haluavat, että lapsilla on kavereita, mutta kaverien määrä ei sekään kerro vanhempien onnistumisesta. Hyvin moni asia vaikuttaa siihen, kuinka paljon kavereita lapsi saa. Yksi niistä on puhdas tuuri. Keitä osuu samaan päiväkotiin, samalle luokalle tai samoihin harrastuksiin?

Se, että lapsi ei kokeile päihteitä

Nuorten päihteiden käyttö on vähentynyt, ja se on hieno asia. Silti osa edelleen kokeilee ja käyttää päihteitä. Ja ei, nämä lapset eivät läheskään aina tule perheistä, joissa vanhemmuus on hukassa tai lapsia laiminlyöty.

Sinä vanhempi, jonka lapsi ei ole kaikin puolin erinomainen, vaikka olet yrittänyt parhaasi, muista: Kun toinen vanhempi kehuu lastaan (ja itseään), se ei kerro mitään sinun lapsestasi tai vanhemmuudestasi. Huonot nukkujat, huonot syöjät, tavalliset, keskinkertaiset lapset eivät ole huonojen vanhempien huonoja lapsia. He ovat hyvien vanhempien hyviä lapsia, joilla on joitain ominaisuuksia ja joitain ominaisuuksia ei ole.

Sinä vanhempi, jonka lapsi on erinomainen, muista: On hienoa, että olet tehnyt parhaasi kasvattajana. On hienoa, että lapsesi on taitava. Ja on hienoa, että tunnet ylpeyttä lapsestasi. Mutta älä lyttää ja mitätöi muita vanhempia siksi, että heidän lapsensa kehittyy hitaammin tai asiat toimivat perheessä eri tavalla kuin teillä. Saat olla tyytyväinen omaan kasvatustyöhösi, mutta älä oleta, että muut ovat surkeita vanhempia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “OHO, nämä lapsen ominaisuudet EIVÄT johdu sinun erinomaisuudestasi vanhempana!”