Äideillä tuntuu olevan usein vetovastuu perheen arjesta, ja korona-aika on myös lisännyt juurikin äitien vastuuta monissa perheissä. Ja perhearjen pyörittämiseen käytetyn ajan lisääntyminen luonnollisesti tarkoittaa sen oman ajan vähenemistä. Zulilyn suorittaman kyselytutkimuksen tulokset paljastavat että asia todellakin on juuri niin kuin meistä tuntuukin: isät ottavat äitejä enemmän omaa aikaa, vielä nytkin!

Ero omassa ajassa on selvä, ja huomattava: 37 prosenttia vastanneista isistä kertoo ottavansa omaa aikaa vähintään kuusi tuntia viikossa, kun taas 68 prosenttia kyselyyn vastanneista äideistä kertoo oman ajan olevan viikossa vain jotain yhden ja viiden tunnin välillä. Kun kyselyä verrataan aikaisempaan, ennen pandemiaa tehtyyn kyselyyn, huomataan että jopa 31 prosentilla äideistä oma aika on vähentynyt koronan kuluessa. Eikä asia yleensä helpotu joulua kohden, päinvastoin, juhlapyhien järjestelyt ja stressi usein kaatuvat äitien niskaan vieläkin (tästä kertoo esimerkiksi eräs äiti tuoreessa avautumisessaan). Äidit eivät myöskään tunne saavansa arvostusta asiasta, sillä samassa kyselyssä jopa 70 prosenttia äideistä kertoo, että heidän panostustaan juhlapyhiin ei huomioida, ainakaan oikeissa määrin.

Jotta arki pyörisi, ja me äidit jaksaisimme pyörittää sitä, olisi jokaisen hyvä muistaa sen oman ajan tärkeys, ja vaatia mahdollisuutta myös oman jaksamisen ylläpitämiseen. Itsestään huolehtiminen lisää onnellisuutta, vähentää stressiä, ahdistusta ja masennusta, ja voi jopa vähentää sairauksia, kertoo eräs tutkimus.

Mutta kaikilla meistä ei mitenkään riitä aika joogaan ja pitkiin kuumiin kylpyihin, vaikka kuinka yrittäisi, joten itsestään huolehtimista voisikin harjoittaa pienemmillä, mutta silti merkittävillä tavoilla. Kuten sanomalla “ei” silloin kun siltä tuntuu, vaikka toiset olisivatkin oppineet että vastaus on ennenkin ollut kyllä. Jos on pitkään menty “kyllä äiti hoitaa” -mentaliteetilla, se tulee jo automaattisesti muiltakin, ja siksi olisi tärkeää katkaista ainaisen “kyllän” kierre.

Myös apua saa pyytää, ihan vaikka pienimmissäkin asioissa. Ei ole haitaksi kenellekään jos pyytää puolisoa hoitamaan vaikka joulukorttien postituksen tänä vuonna. Jos se jää tekemättä, niin sitten jää, siihenkään ei kukaan ole kuollut, ja syy ei ole sen, joka delegoi tehtävän eteenpäin. Aina voi sitä paitsi syyttää postia.

Lähde.

Artikkelikuva Drew Coffman.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 8 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

8 vastausta artikkeliin “Isät ottavat äitejä enemmän omaa aikaa pandemiassakin”

 • Katariina sanoo:

  Nii… Meillä vaikuttaa varmaan molemmat asiat. Olen horoskoopiltani kauris ja vaalin perinteitä ja ahkeraa työteliäisyyttä. Joskus vähän uupumiseen asti. Sitten kiukkuisena ilmoitan miehelle etten voi ymmärtää miksi hän ei osallistu perinteiseen jouluhössötykseen vaikka kenelläkään perheestä ei oikeasti edes olisi energiaa, tarvetta, halua tai rahaakaan kyseiseen toimintaan!
  Tai ehkäpä voisin ite relata, laittaa jouluaamuna kuusen vinoon, tunkee pyykin sängyn alle ja antaa saarioisten äitien hoitaa meidänkin imelletyn joululaatikon 😂

  Toisaalta. Mieheni siivoaa vasta kun huomaa ettei kulkureittiä keittiöstä makuuhuoneeseen enää löydä, viimeinen sukkapari on käytetty ja kuukauden rahat on laitettu foodoran palveluihin.

  En silti valita. Noina ”isäviikkoina” ite relaan ja lapsetkin on kuitenkin vaatetettu sään mukaan, mahat on täynnä ja yleensä mummolat ja anoppilat kierretty 😂

 • Isät ottavat, naiset pyytävät sanoo:

  Ikävä tosiasia on se, että läheskään aina apua ei saa pyytämällä nätisti eikä edes vaatimalla. Törkeää syyllistää äitejä siitä, etteivät muka pyydä apua tai anna miehen ottaa vastuuta. Ei ole naisen tehtävä antaa miehelle vastuuta, vaan miehen velvollisuus ottaa se ihan itse vapaaehtoisesti. On aina ne miehet, sukulaiset, ystävät ja jopa sossut, jotka hokevat, että pitää pyytää apua, mutta kenelläkään ei tunnu olevan velvollisuutta auttaa ja oma-aloitteisuutta. Edes sossu ei saa välinpitämätöntä isää välittämään vaimosta (tulevasta eksästä jossain tulevaisuudessa) saati lapsista. Homma menee niin, että isä ulkoistaa lapsenhoidon vaimolle ja jos vaimo haluaa omaa aikaa, sitä pitää yrittää järjestää muuten. Miehiä voi paheksua ja yrittää tossuttaa, kiristää seksillä, uhkailla erolla, mutta ehkä se suhde on miehelle ihan sama. Väkisinkö miehen pakottaa.

 • Erilainen mutsi sanoo:

  Moni äiti tosiaan järjestää itsensä tuohon pisteeseen ihan itse. Mitäs eivät huolehdi myös itsestään. Sitten uhriudutaan kun ”muka täytyy suorittaa” ja tehdä itse. Herää kysymys: Kuka käskee? Nii i! Ei kukaan! Äiti itse järjestää kaiken jouluhössötyksen ja stressin. Jokaisella on oikeus tehdä oman näköinen joulu, tai olla tekemättä. Terve itsekkyys on vain hyvästä. Että hyvä isät, että edes te ymmärrätte miten tärkeää itsestään on huolehtia jotta jaksaa huolehtia myös lapsista. Koska kyllä ne keinot oman ajan saamiseen löytyy jos vain haluaa. Järjestelykysymyksiä. Ite oon palkannut lapsilleni satunnaisen hoitajan. Ja voin kertoa että on sen arvoista. Koko perhe kiittää.

  • Je sanoo:

   Kuka käskee? No ei kukaan muu kuin elämän realiteetit, kuten nälkä ja levon tarve. Ankeaksi käy elämä, jos kukaan ei viitsi siivota, käydä kaupassa, tehdä ruokaa. Kyllä se on nähty, että kun tulen iltavuorosta, jääkaappi on tyhjä ja muu perhe tuijottaa ruutujaan. Keittiössä odottaa tiskit ja lämmitetyt ranskisten rippeet pellillä. Siitä on sitten mukava lähteä ajamaan lapsia iltatoimille kun on tuntikausien pelimaraton takana.

   Kai se on miehellä sitä kyllästymistä ja väsymistä perhe-elämään. Miehet saavat rauhassa kyllästyä, ottaa lunkisti. Siellä on yleensä se toinen, joka nousee kannattelemaan koko perhettä. Mutta jos äiti väsyy ja lakkaa välittämästä, näkyy se hyvin äkkiä lasten elämässä. Sitten ollaankin pian jo sosiaalitoimen asiakkaita.

 • Uupunut sanoo:

  No meillä on ihan juuri noin kuten tuossa kirjoituksessa. Olen aika loppu. Teen kolmivuorotyötä ja hoidan yksin ihan kaiken kotona. Olen ihan lopussa. Mies ei viitsi eikä edes muista mitä lapset esim. harrastaa ja milloin. Lapset odottaa joulua, joten en voi luovuttaa ainakaan vielä. Yritän luoda meille kotitöiden ohessa sitä hyvää tunnelmaa, ja että tehtäisiin perheen kanssa edes joskus jotain. Mies tulee töistä ja asettuu sohvalle odottamaan ruokaa.

  On aika raskasta. Ja tästä ei voi kenellekään edes puhua, koska se on uhriutumista tai nalkuttamista. Tai sitten sanotaan että hössöttäisin tai stressaisin liikaa. Se ei ole totta, mulle riittää kohtuullinen siivo tai että asiat menee edes suurin piirtein ok. Mutta jonkun on ihan pakko tehdä töiden jälkeen muutakin kuin lepäillä. Myös hävettää perheen kivikautiset sukupuoliroolit. Tuntuu, että muissa perheissä asiat tehdään yhdessä tai ainakin kahden aikuisen voimin.

 • Iskä sanoo:

  Pientä uhriitumista voisin haistaa. Itse olen pääasiassa koti-isänä ja äidin tullessa kotiin kysyn äidiltä haluaako mennä omille menoille ja yleensä ei halua. Yhdessä ei vanhempien kannata kotona ollakaan, tulee vaan harmia ja mielipahaa

 • Äiti 74 sanoo:

  Kyllä se oma aika on omissa käsissä. On se kumma, että uhriudutaan ja sitten valitetaan. Jos toinen osapuoli ei siitä huolimatta ota vastuuta ja hoida omaa osaansa VAIKKA SITÄ PYYDÄT, niin on syytä miettiä suhteen tulevaisuutta. Jos joutuu pakosta olemaan yksinhuoltaja, vaikka on parisuhteessa, niin on syytä tehdä jotain. Ei se palstoilla valittamalla parane. Ota oma aikasi, älä uhriudu!

 • Seikkailijaäiti sanoo:

  Meillä taitaa asia olla toisin päin. Koska isä käy töissä maailmalla pitkiä päiviä, hänellä ei paljoa omaa aikaa ole, kun arkea kotona eletään. Silloin hän on lasten kanssa. Äiti taas ottaa irtiottoja sukeltamaan, moottoripyöräilyyn ja vaikka patikointiin. Usein naiset ajavat itsensä siihen, etteivät jaa vastuuta miehelle. Toisaalta on paljon miehiä, jotka eivät pysty siihen🤔