Kotona lasten kanssa työskentely on stressaavaa, koska päivään tulee valtavasti häiriöitä ja keskeytyksiä. Jos tekemäsi työ keskeytyy muutaman minuutin välein, stressitasosi nousee ja työn tehokkuus laskee. Sähköposti, Teamsit ja some keskeyttävät ajatukset jatkuvasti niin, että päivän tunnit ovat lopulta kuluneet tuottamattomasti.

Rajojen vetäminen työajan ja vapaa-ajan välillä on elintärkeää, kun työskentelet kotoa. Tämä voi kuitenkin olla haastavampaa kuin monet ihmiset odottavat. Kun työskentelet kotona niin, että lapset ovat kotona, stressaannut eri rooliesi välillä.  Joku Toinen haastaa kotona koko ajan rajojasi. Oman ajan merkitys korostuu haastavina aikoina.

Siitä huolimatta, että oman ajan puute vie voimat, moni ei saa tehtyä asialle mitään. Ajan ottaminen itselle tuntuu itsekkäältä. Syyllisyydentunto piinaa, jos jättää töitä tai kotitöitä tekemättä tai ei ole lasten kanssa.

Elämäntilanteesta huolimatta omaa aikaa kannattaisi yrittää järjestää. Se nimittäin tukee sekä psyykkistä että fyysistä terveyttä ja tietenkin jaksamista. Oman ajan viettäminen on myös parisuhteen kannalta hyvä juttu: oman ajan puute aiheuttaa enemmän tyytymättömyyttä parisuhteeseen kuin epätyydyttävä seksielämä!

Mutta miten? M I T E N sitä omaa aikaa otetaan?

Kokeile näitä keinoja:

– Unohda täydellisyyteen pyrkiminen. Ihan ok on ihan ok.

– Unohda myös syyllisyys. Se, että saat omaa aikaa, on tärkeää sinulle ja hyväksi myös perheellesi.

– Jos jaksat nousta aikaisin aamulla, ota oma aika ennen kuin muu perhe herää. Jos et, ilmoita, että tietyt illat ovat sinun lepoaikaasi/ vietä omaa aikaa kun lapset nukkuvat.

– Varaa omaa aikaa kalenteriin ja tee se tiettäväksi myös muulle perheelle.

– Oman harrastuksen hankkiminen tai vanhoista harrastuksista kiinni pitäminen on hyvä tapa viettää omaa aikaa.

– Käy saunassa yksin.

– Arvosta untasi ja tee selväksi perheelle, että sinun unesi on tärkeää. Kun lapset ovat riittävän isoja, he voivat tehdä aamupalansa itse. Jos olet parisuhteessa, toinen puoliso voi hoitaa aamutoimet ihan yhtä lailla. Keskity siihen, että saat tarpeeksi unta.

– Älä vietä lepohetkeäsi netissä tai puhelimella roikkuen. Se kuormittaa aivoja.

– Asennoidu toisin. Älä ajattele, että ”minun pitää olla lasteni kanssa” vaan ennemmin ”minä saan olla lasteni kanssa”. Samaa muotoilua voit kokeilla kaikkeen, siivoamiseen, työntekoon, anoppilassa vierailuun…

– Älä täytä kalenteriasi ”pitäisi”-menoilla. Kaikkea ei tarvitse tehdä eikä kaikkialla tarvitse käydä. Jätä rohkeasti asioita tekemättä.

– Kuuntele äänikirjoja eli nauti omasta ajastasi hyvällä omallatunnolla!  NIMITTÄIN:

Huonon Äidin ensimmäinen kirja on vihdoin myös äänikirjana!


Huono Äiti – Tunnustuksia on vapauttava vastaisku äitien oman kehun ilmapiirille. JA NYT VOIT KUUNNELLA SEN ILMAISEKSI! Storytel ja Huono Äiti tarjoavat yhteistyössä Huonon Äidin seuraajille 30 päivän ilmaisen kokeilujakson ääni- ja e-kirjoihin! Kokeile jo tänään TÄSTÄ LINKISTÄ!

Tämä on kaupallinen yhteistyö Storytelin ja Huonon Äidin välillä. 

 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia