Kirkko jäi oikealle. Mäki ylös, mäki alas ja siinä se avautui, kaunein näkemäni järvenselkä. Kermajärvi oli Tampereen kasvatille tuntematon silloin 20 vuotta sitten, mutta universumilla on taipumus järjestellä asioita. Tänä kesänä tulee 13 vuotta varpaiden liotusta Kermajärvessä omassa mökkirannassa.

Mikä Heinävedellä on parasta?

Ihmiset

Olen saanut elämäni parhaita ystäviä Heinävedeltä. Onko se karjalaisuutta, savolaisuutta vai mitä se on, en tiedä. Mutta se on ihmisyyttä ja inhimillisyyttä, avuliaisuutta ja ystävällisyyttä. Siksi Heinävedelle tekee mieli aina ja koko ajan. Stressittömyyttä, joka luo stressittömyyttä.

Kermajärvi

Silloin yli 20 vuotta sitten juomavesi nostettiin veneeseen Kermajärven selältä siitä vaan ja juotiin pois. Edelleen Kermajärvi on niin puhdas, että sen vettä voi juoda. En ole koskaan nähnyt Kermajärvessä sinilevää.

Kermajärvi on suuri järvi, josta pääsee sulkuja pitkin Saimaan kautta Helsinkiin. Kermajärvi on rauhallinen, kivikkoinen, erämaahenkinen, karu, mykistävä ja upea.

Veneettömilläkin on mahdollisuus ihailla maisemia järveltä käsin, sillä 18.6. alkaen m/s Sergei tarjoaa unohtumattoman iltaristeilykokemuksen Kermajärvellä. Lisätietoa iltaristeilyistä löytyy täältä.

Venereitit

Heinävesi on veneilijän tai melojan paratiisi. Kermajärvi on täynnä kapeikkoja, koskia, kanavia, mutkikkaita väyliä. Mökkejä on vähän, rauhaa ja erämaata enemmän. Jyrkkiä kallioita, mäntyjä, harjuja ja vettä. Ja taas lisää komeita mäntyjä.

Heinäkuun alussa Heinävedellä järjestetään perinteinen Kanavasoutu. Kolmen päivän retkisoutu on uskomaton elämys, jossa Heinäveden maisemiin tutustutaan leppoisasti soudellen tai meloen, kirkkoveneillä, soutuveneillä, kanooteilla tai kajakeilla, ja jos oma vene vielä uupuu, voi järjestäjiltä tiedustella soutupaikkaa kirkkoveneestä.

Maisema

Heinäveden maisema on yhdistelmä järviä ja vaaroja. Vettä ja korkeuseroja. Heinäveden kosket Karvionkoski, Kermankoski, Kissakoski, Haapakoski, Vilhonvuonteenkoski ja Pilpankoski virtaavat koko lailla rauhassa, vaikka niistä voi napata luonnon arvokaloja saaliiksi. Kirkonmäki on kauneimpia näkemiäni ja puukirkko seisoo mäellä sellaisessa suuruudessa kun se oli jo Aino Ackten helmojen lipuessa kirkon penkkirivejä.

Koloveden kansallispuisto


Koloveden kansallispuisto on saimaannorpan suojelualue. Kolovedellä ei saa kulkea moottoriveneellä, mutta meloen ja soutaen saa. Onnekkaat näkevät norpan, me vähemmän onnekkaat väitämme perheelle nähneemme norpan. Perhe ei usko.

Kolovedelle on hyvä lähteä melomaan Säynämöltä. Loma- ja kurssikeskus tarjoaa yöpymismahdollisuuksia ja kahvilan, ja vierailija on voi vuokrata kanootteja tai jopa kirkkoveneenkin.

Kolovedelle pääsee myös retkeilemään jalan ja kansallispuisto lumoaa jylhillä maisemillaan ja rauhallaan. Kolovedellä on liikkunut ihmisiä jo kivikaudella ja siitä muistona Kolovedellä on kalliomaalauksia, joissa toistuvat hirvi- ja ihmishahmot.

Valamon ja Lintulan luostarit

Rauha. Henkisyys. Stressittömyys. Niitä vieras aistii Lintulan Luostarissa sesongista huolimatta, Valamossa korkeasesongin aikaan on välillä vilkasta, mutta silloinkin voi käydä kirkossa hiljentymässä.

Kelpaisi varmaan sinullekin kahden yön täysihoitoviikonloppu kahdelle Valamon luostarin rauhassa? Osallistu arvontana näin: kommentoi, mitä haluaisit nähdä tai tehdä Heinävedellä! Olla vain? Käydä kalassa? Meloa? Nähdä norppia? Retkeillä? Harrastaa kulttuuria? Maalata ikonin? Jotain muuta, mitä? Kaikkien Huonon Äidin kanavilla arvontaan osallistuneiden kesken arvotaan yksi täysihoitoviikonloppu Valamossa (2 yötä). Jätäthän myös sähkopostiosoitteesi sille varattuun kenttään, arvonnan jälkeen kommentit yhteystietoineen poistetaan.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 34 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

34 vastausta artikkeliin “Heinävesi – Huono Äiti suosittelee”