Kevään korvalla voi rintaan tulla väpäjävä läikähdys, joka yllyttää kesäsian hyysäämiseen. Ennen kuin korjaamatonta vahinkoa pääsee tapahtumaan, lue nämä Minisika ry:n ohjeet kotisikaa harkitseville:

Sika on erittäin seurallinen eläin. Possun elämän kaksi tärkeintä asiaa ovat syöminen ja nukkuminen, ja niitä ei ohita mikään muu asia maailmassa.

Kaikkien perheenjäsenten täytyy olla valmiita sopeutumaan possun tavoille, vaikka tietenkin myös lemmikki on totutettava oman asuinyhteisönsä tapoihin. Kuitenkaan sikaa ei voi koskaan opettaa samalla tavoin kuin esimerkiksi koiraa, vaan se säilyttää kaikesta kasvatuksesta huolimatta omat sikamaiset tapansa.

Jos olet päättänyt ottaa lemmikiksesi uroksen eli karjun, varmistu, että se on kastroitu. Tämä tarkoittaa, että karjulta on poistettu kivekset. Kun toimenpide tehdään heti possun synnyttyä tai sen ollessa vielä pieni, se on melko pieni toimenpide. Mikäli joudut itse viemään karjun kastroitavaksi kun se on kasvanut vanhemmaksi, on toimenpide huomattavasti vaativampi ja se on myös possulle hankalampaa. Kastroimatonta karjua ei suositella lemmikiksi eikä sen pitäminen sisätiloissa ole yleensä edes mahdollista, koska karjuille kehittyy niille ominainen anaalirauhasista peräisin oleva haju ja ne ovat monesti erittäin aktiivisia sukupuolikäyttäytymiseltään.

Kaikkein onnellisin sika on ehdottomasti maalla tai vastaavassa paikassa, missä possu voi olla täysin vapaana ja omissa oloissaan esim. omassa tarhassaan. Talvella possu nukkuu päivät pitkät omassa pesässään lämpimässä. Jos on pakkasta, tuulee ja sataa lunta, niin possua on melkoisen vaikeaa houkutella ulos edes tarpeilleen.

Minisika on hyvin rauhallinen eläin, joten sikäli se soveltuu hyvin myös täysin sisälemmikiksikin. Koska se on tyytyväinen elämäänsä saatuaan mahansa täyteen ruokaa, tyytyy se sen jälkeen nukkumaan ja seurustelemaan perheensä kanssa.

Minisikaan ei voi koskaan täysin luottaa, vaan turvallisinta on, että kaikki korvaamattomat tavarat ja esineet on siirretty possun ulottumattomiin! Minisika saa auki useimmat kaapin ovet, osaa avata vetoketjuja ja oivaltaa mitä käsittämättömimpiä asioita, kun sillä on vain aikaa ja puuhailuun sopiva kohde.

Minisika pärjää yksin kotona työpäivän ajan siinä missä muutkin sisälemmikit. Päivät kuluvat nukkuen ja pissalla käyminen ei ole ongelma: sioillahan tunnetusti on iso virtsarakko.

Lähde: http://www.reocities.com/petsburgh/4442/lemmikkina.html

 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia