Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan hulavanteen pyörittäminen kaventaa vyötäröä tehokkaasti.

Tämän uutisen seurauksena kuntoiluun käytettävät hulavanteet ovat loppuneet kaupoista. Lasten hulavanteet taas ovat usein kevyitä ja kenties liian pieniä aikuiselle.

Tutkimuksessa todettiin, että ”painollisen hulavanteen pyöritys sulattaa tehokkaasti keskivartalon rasvaa ja lisää samalla lihasmassaa”:

Tutkimuksessa 55 ylipainoista henkilöä satunnaistettiin ensin kuudeksi viikoksi pyörittämään 1,5 kg:n painoista hulavannetta tai kävelemään noin 10 000 askelta päivässä. Hulavannetta pyörittäneillä vyötärönympärys pieneni merkittävästi kävelyyn verrattuna: päivittäisellä 13 minuutin pyörityksellä vyötärönympäryksestä lähti keskimäärin kolme senttimetriä. Pelkällä laihduttamisella kolmen senttimetrin vähennys vaatisi useiden kilojen painonpudotusta.

Lisäksi hulavannetta pyörittäneiden keskivartalon rasvamäärä pieneni ja lihasmassa kasvoi merkittävästi, tutkimuksesta kerrotaan.

Jos innostuit uutisesta ja jäit ilman omaa hulavannetta, hätä ei ole tämän näköinen!

Voit nimittäin helposti askarrella oman hulavanteen helposti ja nopeasti. Aikaa menee vähimmillään viisi minuuttia ja hinnaksi tulee halvimmillaan vajaa kymppi!

Hulavanteeseen tarvitset:

Muovista vesiputkea, halkaisija 20-25 mm, pituus noin 3 m. Pyydä rautakaupasta ”siniraitaista vesiputkea” niin saat oikeaa, putki voi olla mustaa tai valkoista. 20 mm putkesta tulee kevyempi ja myös lapsille sopiva vanne. 25 mm putkesta taas painavampi.

Kuvan vanteessa on 25 mm putkea. Vesiputkea myyvät rautakaupat, ja kaupassa myös leikataan putki sinulle sopivaksi. Sopiva mitta vanteelle on lattiasta noin napaan asti, kuvan vanteessa on 290 cm putkea ja käyttäjä on 166 cm.

Pyydä siniraitaista putkea tai näytä tämä kuva!

Muovisen putkiliittimen. Hanki ensisijaisesti sellainen liitin, joka menee kokonaan vesiputken sisälle (kuva). Jos et löydä sellaista, niin myös alla olevan kuvan mukainen liitin käy, mutta tällöin vanteeseen jää kolo, ja tarvitset myös pikaliimaa. Kolo ei tunnu vyötäröllä pyörittäessä, ja sen voi myös teipata piiloon. 20 mm putkeen liittimen tulee olla 16 mm ja 25 mm putkeen 19-20 mm. Putkiliittimiä myyvät jotkut rautakaupat ja esim. Etra.

Huomaa: tämä liitin ei mene kokonaan putken sisälle, mutta vanteen tekeminen onnistuu myös tällä.

Halutessasi lisäpainoksi hiekkaa. Kuvan vanne painaa noin 600 grammaa, eli se on selvästi painavampi kuin lasten hulavanteet, mutta kevyempi kuin painolliset kuntoiluvanteet. Tekemämme vanteen pyörittäminen tuntuu keskivartalossa, joten sanoisimme että lisäpaino ei ole tarpeen!

Halutessasi lisäpidoksi ja koristeeksi sähköteippiä ja/ tai eristysteippiä (”lätkäteippi”). Voimistelutarvikeliikkeistä saat kauniita teippejä, mutta rautakaupoissa myytävät tavalliset sähköteipit käyvät hyvin. Vanne toimii myös ilman teippejä, mutta teippaamalla saat siihen lisää pitoa ja silmäniloa. Kuvan vanteeseen meni hiukan reilut 2 rullaa sähköteippiä.

Tee näin:

– Tarvittaessa hio määrämittaan leikatun putken päät tasaisiksi hiekkapaperilla.

– Jos sinulla on putken sisään kokonaan menevä liitin, kuumenna vettä ja pidä putken päitä kuumassa vedessä 1-3 min, jotta ne pehmenevät. Työnnä liitin sisälle toiseen päähän putkea ja yhdistä putki renkaaksi. Jos ei mene, pidä putken päätä kuumassa vedessä pidempään. (Jos haluat vanteeseen lisää painoa, kaada putken sisään hiekkaa liitettyäsi liittimen toiseen päähän ja sulje vanne vasta sitten.)

– Jos sinulla on liitin, joka ei mahdu kokonaan sisälle, laita liittimen toiseen päähän pikaliimaa ja työnnä se putkeen. Sen jälkeen toista toiselle puolelle. (Halutessasi lisää hiekka ennen vanteen liittämistä ympyräksi.) Paina putkia yhteen kunnes liima asettuu, noin 5 min.

Tällainen kolo ei haittaa, jos pyörität vannetta vyötäröllä vaatteet päällä. Voit myös teipata kolon piiloon.

– VALMISTA!

– Jos haluat, lisää pitoa ja ilmettä vanteeseen teippaamalla se. Pyörittäminen onnistuu myös ilman teippausta, mutta jos haluat opetella temppuja, teipeistä on apua. Teippaaminen tapahtuu kiertämällä teippiä vanteen ympärille. Älä stressaa, sekä sähköteippi että eristysteippi ovat sellaisia, että voit korjata virheen purkamalla teippiä ja teippaamalla uudestaan!

Ilman teippejä tällaisen vanteen hinta on noin 10 euroa. Perusteipit nostavat hinnan noin 20 euroon.

Ohje sovellettu Vannetanssiyhdistyksen ohjeesta.

Miten kuntoilla hulavanteen avulla?

– Vie vanne vaikka työpaikalle taukojumpaksi, niin sitä tulee käytettyä.

– Pyöritä vannetta lasten kanssa kotona, lapset ovat yleensä innoissaan vanteen pyörittämisestä.

– Pyöritä vannetta nopeammin ja hitaammin. Voit yrittää saada vanteen liikkumaan ylemmäs (nopea pyöritys) ja alemmas (hidas pyöritys).

– Kävele samalla kun pyörität vannetta. Kokeile kävelyä eteen, taakse ja sivuille.

– Pyöri itsesi ympäri samalla kun pyörität vannetta.

– Vannetta voi pyörittää myös mm. polvissa, nilkoissa ja käsissä. Näissä on mukavinta pyörittää kevyttä vannetta.

– Ota aikaa ja kilpaile perheenjäseniä tai työkavereita vastaan siitä, kuka saa pyöritettyä vannetta pisimpään.

– Youtubesta löytyy paljon videoita, joiden avulla voit opetella erilaisia temppuja. Hae esim. hakusanoilla vannetanssi tai hoopdance.

– Suomessa järjestetään ohjattuja vannetanssikursseja. Niitä löydät googlaamalla ”vannetanssikurssi”. Vanteiden pyörittämistä opetetaan myös sirkuskouluissa.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Haluatko kapeamman vyötärön, mutta jäit ilman hulavannetta? Tässä helppo DIY-OHJE!”

  • Nojottapihijaköyhä sanoo:

    Tai sitten vaan tilaat Saksasta. Esim. Amazon.de. Pääsee paaaljon helpommalla ja vanne tuodaan kotiovelle.