Tykkäysmäärät kuvien alla Instagramissa voivat aiheuttaa iloa tai murhetta. Olipa niistä itse mitä mieltä tahansa, on selvää, että jokainen meistä sen tykkäysmäärän on huomannut ja jokainen meistä on siihen jollain tavoin reagoinut – tiedostaen tai tiedostamatta.

Koska moniin nämä tykkäysmäärät vaikuttavat negatiivisesti, Instagram on aloittanut kokeilun, jossa tykkäykset piilotetaan kaikilta muilta paitsi siltä, jonka lataama kuva on kyseessä. Kokeilu laajeni maailmanlaajuiseksi muutama päivä sitten. Suomessakin tykkäykset on piilotettu osalta käyttäjiä. Ehkä myös sinulta?

Vielä ei ole tietoa siitä, onko muutos pysyvä. Vielä ei ole myöskään muuta kuin lyhyen ajan näyttöä siitä, miten tämä muutos vaikuttaa käyttäjiin, sekä valistuneita arvauksia.

Muutos on tehty siksi, että tykkäysmäärät aiheuttavat ihmisille paineita. Suurin osa ihmisistä vertailee tykkäysmääriä, vaikka monet väittävät, että niillä ei ole merkitystä.

Mutta jos jonkun muun kuva kasvoistaan, vauvastaan tai koirastaan saa 50 tykkäystä ja oma 15, todennäköisesti se tuntuu ikävältä.

sydän ja nolla puhekuplavalotaulussa
Kuva Prateek Katyal, ylin kuva Kate Torline.

On myös täysin selvää, että kuvan saama tykkäysmäärä voi vaikuttaa jopa itse kuvaa enemmän siihen, montako tykkäystä se saa. Instagramin algoritmi näyttää kuvan useammalle seuraajalle, jos kuvaan tulee nopeasti runsaasti tykkäyksiä. Lisäksi meillä ihmisillä on taipumus tykätä kuvasta, josta moni muukin on tykännyt. Tiedäthän, miljoona kärpästä ei voi olla väärässä -ilmiö…

Instagramin kokeilun myötä onkin mielenkiintoista nähdä, mitä tykkäysmäärille tapahtuu, kun käyttäjä ei tiedä, kuinka moni muu kuvasta on tykännyt. Moni uskoo, että tämä kokeilu sekä parantaa käyttäjien mielialaa että lisää tykkäysmääriä sellaiselle sisällölle, josta halutaan tykätä aidosti eikä siksi, että ”kaikki muutkin tykkäävät”.

Arvostelijat väittävät, että muutoksesta ei ole mitään hyötyä kahdesta syystä. Instagram ei nimittäin piilota tykkääjiä kokonaan. Kuvan alla lukee edelleen, että kuvasta on tykännyt ”käyttäjä X ja muita”, ja tätä lausetta klikkaamalla näkee, ketkä muut tykkääjien joukossa ovat.

Toinen syy on se, että omat tykkäysmäärät näkee kuitenkin. Itse saattaa edelleen saada vain ne 15 tykkäystä, vaikka kuva olisi tosi kiva, ja yhtä lailla se harmittaa.

Mitä mieltä sinä olet tästä muutoksesta? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia