”Tässä meidän perhe hiihtolenkin jälkeen! Tässä höyryävät kaakaomukit! Tässä maaliskuinen aurinko jäätyneen järvenselän yllä! Lumisia puita! Lumiukko! Lapset pulkassa!

Kävitte sitten ulkona. Ulkona oli talvi. Olette reippaita ulkoilmaihmisiä, jotka ulkoilevat myös rapsakalla pakkassäällä. Tuli selväksi!!!

Lumikuvat ja kuvat talvisista reippailuista ovat kuin sienikuvat syksyisin ja otokset lomavarpaista kesäisin. Sinulle tämä on harvinaislaatuinen ja hieno elämys, ja laitat kuvan tilanteesta someen muiden ihailtavaksi. Ihan kuten jokainen muukin. Facebook ja instagram eivät näinä päivinä muita kuvia näytäkään, kun jokainen kaveri on lisännyt räpsyjä omista hankireippailuistaan.

Tai sitten kyseessä ei ole edes kiva elämys, vaan ennen ja jälkeen kuvaa on kiukuteltu ja mökötetty. Mutta kun se kuva on pakko saada someen! Kukaan ei muuten tiedä että me ollaan käyty ulkona! Kaikkien pitää huomata että me ollaan reippaan punaposkisia ulkoilijoita ja meillä on ihana elämä!

Sosiaalinen media ei oikeastaan ole kovin sosiaalinen. Me haluamme kaikki itse esille, yksilöllisine talvielämyksinemme. Mutta kun jokainen tekee sen saman, kukaan ei saa tästä yhtään mitään.

Ne meistä, jotka eivät pääse ulos, tai halua lähteä sinne, ja jotka viettävät paljon aikaansa somessa, näkevät näitä kuvia ihan tolkuttomasti. Loputon kavalkadi otoksia hiihtoretkiltä ja pulkkamäestä ja sunnuntaikävelyiltä. Kuvissa on tekstit kuinka nyt on hyvä mieli – kiva, muilla ei ole kun näkevät kuvasi. Tai että lapsetkin jaksoivat hiihtää kaksi tuntia – tosi hienoa, minun lapset jaksavat pelata kännyllä vaikka vuorokauden ympäri!

Lopettakaa jo! Uskotaan me vähemmälläkin, että olette saaneet koko poppoolle vaatteet päälle ja olette raahautuneet ulos. On se hienoa!

Itse en laita näitä kuvia someen. Ette näe minua merenrannalla jäätyneen meren edessä pitelemässä kaakaomukia ettekä reipasta valokuvaa lumikenkäretkeltä tai luistelukentältä. Ette yksin ettekä lasten kanssa. Ai miksi? Siksi kun en jaksa mennä ulos. Ja jos jaksaisin, niin en kyllä tuuppaisi kuvia siitä muiden katsottavaksi. Niitä on nähty ihan liikaa jo!

Ehkä olen vähän kateellinen kun en ole reipas ulkoilmaihminen, mutta siitä huolimatta joku kohtuus niiden kuvien kanssa. Kaikki tietävät vähemmälläkin että ulkona on lunta ja talvi!!”

Nimim. Kiitos riittää

P.S. Some ei pänni, mutta sunnuntai kyllä? Vaivaako sinuakin sunnuntaiahdistus?

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 41 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

41 vastausta artikkeliin “Tästä syystä en julkaise ihania talvikuvia”

 • Kielletään kaikki sanoo:

  Ymmärrän kyllä pointin, elämää pitää elää muutenkin kuin vain kameran linssin läpi. Tämä ajattelutapa on kuitenkin hieman mustavalkoinen. Samantien pitäisi olla laittamatta urheilukuvia, koska joku joka ei jaksa liikkua voi pahoittaa mielensä. Ei voisi laittaa kuvia mistään leivonnaisista, käsitöistä tms, koska joku joka kokee olevansa huono voisi pahoittaa mielensä. Itselle mm. instagram on paikka johon kokoan kuvia leikekirjan tapaan, itselle ja läheisille katseltavaksi. Inspiraation lähteeksi. Jos joku pahoittaa niistä mielensä niin aina voi lopettaa seuraamisen.

 • Minä niin mieleni pahoitin kun muut jaksaa ja mä en sanoo:

  Niin…vertailua toisiin kannattaa yrittää vältellä. Kaverin ulkosomepäivityksen voi ottaa kauniina kuvana ja mukavana onnistumise hetken jakamisena. Olla ylpeä ystävistään….tai sitten vertailla omaa ja muiden elämää ja pahoittaa mielensä …

 • Nimetön sanoo:

  Alituiset somepäivitykset siitä kuinka ihmiset tekee sitä, tätä ja tuota saavat toden totta itsenikin joskus ärsyyntymään. Itsellä on voimavaroja ja miele kiintoa ulkoilla yksin ja lasten kanssa, mutta ei tarvetta jakaa arkisia iloja pältiönään muille. Jotenki tulee sellainen olo, että vanhemmat jotka julkaisevat kuvia haluavat vain tulla nähdyksi. Aivan kuin perheen ka ssa vietetty aika ei olisi arvokasta ilman, että se jaetaan somessa. Toisinaan koen itse kateutta kun aktiivisia somettajia kehutaan hyviksi vanhemmiksi kun ovat tehneet sitä tätä ja tuota lastensa kanssa. Niin tekee moni muukin, muttei vain pidä siitä ääntä!

 • Ulkosuomalainen sanoo:

  Kyllä on ankeasti nähty tämäkin asia. Liekkö suomalainen tapa katsoa maailmaa. Kuvien postaaminen sosiaaliseen mediaan on tapani jakaa ystävien kanssa asioita ihan kuten jakaisin heidän kanssaan kahvilla käydessäkin. Kun kysymme mitä kuuluu ja kerromme kuulumisia. Sama asia on laittaa someen lähipiirille kuvia. Jos on itse vetelä ja saamaton ja muut ovat energisia puuhastelijoita ja se tympii niin sitten pitäisi katsoa peiliin. Ehkä tälläisen synkistelevän ihmisen ei pitäisi olla lainkaan somessa jos toisten puuhastelu ottaa päähän 😀 Suomalaiset 😀 😀

 • Nepa sanoo:

  No vähän hassu ajattelutapa 😀 nautitaan nyt kerrankin kun on talvi ja hienoa jos ihmiset on lähtenyt ulkoilemaan! Ja jos ei jaksa lähteä niin sekin on täysin fine.. ei se ole keltään muulta pois jos joku haluaa sinne someen päivittää jotain.. on tää maailma mennyt aikamoiseksi. Kauheeta jos täytyy ihan miettiä että mitä nyt sinne someen uskaltaa edes postata..

 • Äitee sanoo:

  Kyllä, just näin! Ite ulkoilen muksujen kanssa, mutta en jaa siitä kuvia, koska ulkona on muutakin tekemistä kuin rämplätä puhelinta. Esim. se ulkoilu.

 • Tavallinen somettaja sanoo:

  Minkäköhänlainen sosiaalinen media olisi, jos kaikki olisivat aloittajan kaltaisia eivätkä laittaisi sinne koskaan yhtään mitään. Se olisi tyhjä, anti-sosiaalinen ja täysin turha. Jos et tykkää katsoa muiden kuvia, voit olla seuraamatta heitä hyvin helposti. Oman uutissyötteen sisältöä pääsee säätämään aika pitkälle, kunhan vaan vaivautuu. Jos et itse laita kuvia, etkä halua nähdä muiden kuvia niin jos vaikka laittaisit feedisi säädöt kohdilleen, etkä keskittyisi pahoittamaan mieltäsi muiden tekemisistä ja tekemättä jättämisistä.

 • Odottava äiti sanoo:

  Miksi seurata näitä, jotka sitten kuvia haluaa postata? Ite oon sekä nuorena sinkkuna postaillut baari- sekä koiraelämästä kuvia ja teen sekä aion tehdä sitä nyt parisuhteessa esikoista odottavansa sekä sitten kun esikoinen syntyy ja kasvaa. Mä tykkään kuvata ja mä tykkään taltioida kivoja hetkiä ja jos haluan postata niitä Someen niin miksi se olisi muilta pois? Jos ei sinua kiinnosta ulkoilevat tai matkustelevat ihmiset niin älä seuraa. En minäkään seuraa ihmisiä tai profiileja, joista en pidä 😊

 • Käpykö? sanoo:

  Itse otan paljon kuvia muistoksi – mutta minulla ei ole mitään halua ja tarvetta jakaa niitä someen…

 • Hohhoijaa sanoo:

  Aamen! Kylläkin kannatan jokaisen vapautta postata someensa mitä haluaakaan niin kauan kun se ei loukkaa ketään. Silti suren, että ihmiset eivät enää voi mitään tehdä ilman että se raportoidaan someen. Ravintolassa kun kokki tulee pöytään viimeistelemään annoksen, operaatio kuvataan mutta sitä ei eletä ollenkaan. Ehkä ei tarvitse elää kunhan muille saa jaettua että katsokaapa kun elämäni ja arkeni on näin ihmeellistä ja mahtavaa..

 • Martta sanoo:

  Se miksi niitä ihania ulkoilukuvia postataan someen, johtuu siitä, että sen oman mahtavan fiiliksen haluaa vangita siihen kuvaan, että muistais sen tunteen ja hetken, vielä myöhemminkin. Ja ehkä se motivoi sitten itteäkin raahautuun uudelleen sinne pulkkamäkeen eikä jäädä sisälle homehtuun kännykkä kädessä. Kyllähän sen aina ulkoilessa tajuaa kuinka paljon sitä liikuntaa ja raikasta ilmaa tarvii päivittäin ja yleensä se myös väsyttää mukavasti niin, että illalla saa unen päästä kiinni kun on rasittanut kroppaa.
  Ihmiset liikkuu aivan liian vähän, joten on melkoinen karhunpalvelus itelle ja lapsille olla vaatimatta pientä ulkoiluhetkeä päivittäin. Meidänki perheessä lasten ulos saaminen on yleensä työlästä, mutta en mä sen esim sen pulkkamäen jälkeen muista miten paskaa oli pukee sitä riehuvaa 4 vuotiasta, vaan sen kuinka ihanaa oli heittäytyä leikkiin mukaan ja nähä se omien lasten riemu. Siksi sen haluaa ikuistaa ja ehkä jakaa muillekin. Ei kai se nyt muilta pitäs olla pois?

 • Mävaan sanoo:

  No siis eihän kenekään ole pakko lähteä ulos jos ei halua. Kuten ei myöskään ole pakko jakaa tai olla jakamatta, katsoa tai olla katsomatta kuvia somessa. Tai edes olla siellä somessa. Minä kyllä jaan someen ulkoilu- mutta yös sisälläkökkimiskuvia, ihan senkin takia että someni on tapa pitää yhteyttä ulkomailla asuviin sukulaisiin ja ystäviin ja kertoa heille arjestamme. Oma someyilini on myös ikään kuin päiväkirja lapsilleni, josta he voivat myöhemmin selailla omaa lapsuuttaan. Ei sitä tarvitse muiden seurata jos ei huvita. Jokainen jakakoon mitä itse haluaa.

 • Ellu sanoo:

  En päivitä someen muiden takia, vaan itseni takia. Esimerkiksi: Facebookissa säilyy vuosien muistot, mitä on mukava selailla läpi, ilahtua myös kun joku asia on täysin painunut unholaan ja pompsahtaa esille, että ainii tällästä me sillo tehtii. Etenkin kun lapset ovat pieniä, mielestäni kuvia ei voi koskaan olla liikaa. Kaikki yhdessä tekeminen on minulle itselleni tärkeää ikuistaa, oli se sitten syksyllä/talvella/keväällä tai kesällä, arkena tai juhlana. Vuodet kuluvat, lapset kasvaa, mutta muistot säilyy.
  Mikä parasta myös, muiden kuvista saa usein ideoita, mitä voi toteuttaa myös omien lapsien kanssa, sekä uusia paikkoja missä voi käydä.

  En ole nyt aloittajan kanssa samaa mieltä. En ihmettele miksi joku päivittää tärkeäksi kokemaansa asiaa. Enemmänkin ihmettelen miksi siitä valitetaan?

 • Milli sanoo:

  Mulla tulee otettua lapsista kuvia ulkona ihan siksi, että kännykkäni on vanha ja sen kamera on huono ja näin talvella meillä ei kertakaikkiaan ole riittävän valoisaa sisätiloissa, että saisin vauhdikkaista lapsistani yhtään hyvää kuvaa. Ja se sama vauhdikkuus muuten vaikuttaa siihenkin, että meillä ei ole vaihtoehto olla menemättä ulos. Ei tule mistään mitään sitten. Joten jos tässä vaativassa arjessamme nyt sitten on sellainen söpö hetki, että lapset ovat kaikki luistelemassa tai hiihtämässä, niin ihan varmasti muuten jatkossakin julkaisen just sen kuvan somessa. Koska muita kuvia ei ole 😅

 • Mummo, joka ei pysty enää hiihtämään. sanoo:

  Ihmetyttää aloittajan kyvyttömyys elää omaa omannäköistään elämää. Varmaan aina, myös ennen someaikaa, on ollut ihmisiä, joille toisten mielipide on ollut tärkeämpää kuin oma elämä. Se on surullista, koska se on oman elämän hukkaamista, eikä kellekään ulkopuoliselle loppujen lopuksi sinun elämäsi merkitse juuri mitään verrattuna sinuun itseesi. Turhaa on siis vertailu tai katkeroituminen siitä, millaista muilla näyttää olevan. Suurin osa ihmisistä elää ihan omaa elämäänsä eikä lataa talvikuvia sitä varten, että sinä tulisit niistä kateelliseksi tai tuntisit huonommuutta. Niitä ei ole myöskään pakko katsella. Itse tykkään kauniiden ja hauskojen kuvien katselusta, enkä koe jääväni mistään paitsi, vaikken juuri tuolla reissulla ollutkaan mukana. Lopeta muiden ihmisten elämän pohtiminen ja etsi niitä asioita, jotka itsellesi ovat hyviä ja tärkeitä.

 • Voihan ankeus sanoo:

  Aika ankea näkemys. Minä taas nautin muiden kuvista, kun itse ei joka paikkaan ehdi, ja niitä muita paikkoja voi ihailla muiden kuvista. Tuolla logiikalla kukaan ei voisi postata mitään, koska aina moni muukin postaa samanlaisia juttuja, ja kaikesta voi aina joku onnistua pahoittamaan mielensä.

 • Ulkoilu auttaa mm oman unesi laatuun myös sanoo:

  Lapsillasi on oikeus raikkaaseen ulkoilmaan ja liikuntaan, ihan samalla lailla kuin ruokaan, vaatteisiin ja koulutukseen. Sinä vanhempana olet vastuussa tästä. Kaakaoidylliä, erikoisia kohteita tai varusterumbaa voi vältellä, mutta minimivaatimus on että saat ne motivoitua ulos ovesta pihaan tai lähipuistoon ja joku vahtii, jos on kyse pienistä lapsista. Rekrytöi puoliso, pikkuhelppi, naapurin opiskelija, MLL tai vastaava hoitamaan tämä jos et itse jaksa, korvausta vastaan, jos sellainen taho.

 • Turhaa sanoo:

  Sen sijaan, että aloittaja keskittyy harmistumaan toisten kuvista ja hekumoimaan kuinka niidenkin hyvän mielen päivitysten takana on äkäilty, kannattaisi ehkä koettaa ajatella toisin.

  Osa ihmisistä laittaa kuvia muistoiksi itselleen, jakaakseen kuvia harvemmin nähtäville sukulaisille ja ystäville, toisaalta jakaakseen hyvää mieltä muille ja inspiroidakseen toisia.

  Se, että joku tykkää hiihdellä, ei ole keneltäkään pois vaikka itse ei niin ko. lajista tykkäisikään.

  Jos toisten kuvista tai päivityksistä tulee jatkuvasti paha mieli, on mielestäni tärkeää pohtia syytä tämän takana. Eli mikä todellisuudessa on se ongelma? Jos toisten kuulumiset ei kiinnosta, ne voi myös piilottaa. Vai tuleeko päivityksistä itselle jonkinlainen huonommuuden tunne? Miksi? Siksikö, että oma elämä ei suju sellaisia latuja kuin toivoisi?

  Hieman humoristisestikin heitit aloituskirjoituksessa, kuinka sun lapset jaksaa olla x määrän puhelimella. Tartun tähän. Varmasti jokaisessa perheessä saa jossain määrin olla rajoittamassa puhelinaikaa, mutta suosittelen kyllä ottamaan ne luurit pois jos vapailla ei muuta tehtäisi, ja tekemään jotain yhdessä koko perheenä.

  Ulkoilu on tärkeää, ja jos et itse ulkoile niin patistele edes lapset ulos. Sen sijaan, että sinä harmistut toisten kuvista lasten pelatessa kännyköillään, miksi ette touhuaisi jotain yhdessä. Pelatkaa lautapelejä, lukekaa, leikkikää, rakentakaa maja, leipokaa, käykää kylässä, katsokaa joku leffa yhdessä, laittakaa yhdessä ruokaa, nikkaroikaa, opeta joku asia x lapsille. Kai sitä jotain tekemistä löytyy, ja tuo myös kummasti elämään enemmän sisältöä kuin ne toisten facepäivitykset 🙂

  On totta, että some voi herkästi tuoda myös yksinäisyyden tunteita tai ajatuksen siitä että oma elämä ei ole mitään toisten rinnalla. Silloin on hyvä keskittyä johonkin ihan muuhun kuin someen.

 • Kylmä sielu sanoo:

  Halle – f***ing – luja että joku sanoo tämän ääneen – kiitos!!!!! Mä vihaan talvea, kylmää ja lunta sydämeni pohjasta, yhteiskunnallisesti olen siis huono suomalainen. Toisaalta pidän mielipiteeni poissa somesta, nauttikoot (vai nauttivatko oikeasti vai vain somepaineen takia) ne ketkä haluaavat.

  • Kuura sanoo:

   Vastauksena kysymykseesi: Kyllä. Usko tai älä, kyllä meitä vaan löytyy, jotka valitsevat pakkasen paljon mieluummin kuin helteen sai siitä sitten hyviä kuvia someen tai ei. Ihmiset ovat sillä lailla jännästi erilaisia eikä se liene keneltäkään pois.