Lasten seurassa ei tupakoida. Mieluiten ei tupakoida lainkaan lasten nähden, mutta ainakaan ei polteta niin, että lapsi altistuu tupakansavulle. Tämä on ihan tuttu juttu kaikille.

Mutta entäs sähkötupakat?

Monet pitävät niitä apuna tupakasta vierottumiseen. Monet myös uskovat, että ne ovat vähemmän haitallisia terveydelle kuin tavalliset tupakat.

THL kertoo, että:

”Sähkösavukkeiden ja niissä käytettävien nesteiden turvallisuutta ja haitattomuutta ei ole osoitettu. Sähkösavukenesteistä ja niitä kuumennettaessa vapautuvasta aerosolista on löytynyt terveydelle haitallisia aineita. Niiden pitoisuudet ovat olleet pienempiä kuin tupakansavussa.”

Sähkötupakan vaikutuksista sisäilmaan THL taas kertoo, että:

”Sähkösavukkeen käytössä muodostuu eri yhdisteiden päästöjä sisäilmaan. Sähkösavukkeen käyttö voi altistaa sivulliset niille. – – On viitteitä, että veren kotiniinipitoisuus nousee henkilöillä, jotka altistuvat nikotiinia sisältävän sähkösavukkeen höyrylle. Vaikutus on havaittu sekä tupakoijilla että täysin tupakoimattomilla. Tupakansavuun verrattuna vaikutukset sisäilman laatuun ja riski haitallisille aineille altistumiselle näyttäisivät olevan kuitenkin pieniä.”

Koska sähkötupakkaa on ollut myynnissä vasta suhteellisen vähän aikaa, ei sen pitkäaikaisista terveysvaikutuksista ole tietoa. Lisäksi eri tutkimuksissa on saatu erilaisia tuloksia. Varmuuden vuoksi kannattaa suhtautua tutkimustuloksiin sen mukaan, että uskoo niitä tutkimuksia, joissa on saatu huonoimmat tulokset. Näin ei ainakaan vaaranna kenenkään terveyttä siksi, että varmaa tutkimustietoa ei olla vielä saatu.


Kuva Rist Art, ylin kuva Sharon McCutcheon.

Pediatrics-julkaisussa julkastun tutkimuksen mukaan sähkötupakointi lasten seurassa on huono juttu. Ongelma on pitkälti siinä, että ihmiset uskovat sähkötupakoiden olevan vaarattomia, ja siksi monet polttavat niitä kuten tupakkaa vaikka 70-80-luvuilla: sisällä kotona ja autossa, vaikka lapsia on paikalla.

Näin lapset altistuvat sähkötupakan höyrylle, joka ei välttämättä ole haitatonta. Vaikka THL:n mukaan höyryn haitat ovat pienemmät kuin tupakansavun, se ei tarkoita sitä, että höyry olisi täysin haitatonta.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan lapset altistuvat sähkötupakan haitoille kolmella tavalla:

– Hengittämällä höyryä.

– Nikotiini höyrystä päätyy huoneilmasta pinnoille, ja pienet lapset tunnetusti tunkevat kaiken suuhunsa. Näin haitalliset aineet pääsevät lapsen elimistöön.

– Nikotiini höyrystä päätyy lapsen ohuelle iholle ja imeytyy siitä elimistöön.

Tupakoinnista tiedetään, että tupakoivien vanhempien lapset alkavat tupakoida herkemmin kuin ei-tupakoivien vanhempien lapset. Tätä esimerkin voimaa ei kannata väheksyä.

Parasta on olla käyttämättä mitään tupakkatuotteita, mutta jos se ei ole mahdollista, älä ainakaan tupakoi tai käytä sähkötupakkaa lapsen läsnäollessa.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia