Huono Äiti sai avautumisen:

”Kevätloma siintää edessä! Kohta saadaan viikonhuili päiväkodin, koulun ja työaikojen yhteensovittamisesta! Edellyttäen siis että lomia on kertynyt ja ne on saatu järjestettyä lasten hiihtolomalle, kaikilla ei näin onnekasta ole.

Tästä ajatukset hyppäsivätkin lasten työpäiviin, niihin päiväkodin hoitopäiviin. Suomen varhaiskasvatus on pääsääntöisesti hyvin laadukasta, lapset hyötyvät siitä suunnattomasti, muttah…

Onko oikein, että lapsi ei saa viikonloppuja pidempiä taukoja hoidosta? Saavatko lapset huilia kotona ilman aikuisten luomaa kilpajuoksua kelloa vastaan? Touhuta omia kiireettömiä juttuja ja viettää aikaa perheen kanssa. Valitettavan usean vanhemman suusta kuuluu suunnitelmia kuinka lapsia viedään hoitoon ja itse lomaillaan. Omaa aikaa tulee ottaa, ketään ei pidä tästä syyllistää. Harrastukset ja menot kuuluvat elämään. Hoidon aktiivinen käyttö lomalla on toki perhekohtaista, tilannekohtaista, jokaisen oma päätös, mutta haluan silti huutaa lasten puolesta. Antakaa lastenkin ottaa vapaata päiväkodin hulinasta, nautitaan kotona löysäilystä. Vietetään aikaa meille niin pienen hetken pieniä olevien kanssa. Ollaan läsnä. Hidastetaan välillä.

Muistetaan kaiken työsuorittamisen ja ruuhka-arjen keskellä, että lapsetkin tarvitsevat lomaa!”

Nimimerkki: Ovatko lapsetkin joskus loman tarpeessa?

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 29 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

29 vastausta artikkeliin “Anna lapselle lomaa päiväkodista, älä lomaile vain itse”

 • oikeudet ja velvollisuudet sekaisin? sanoo:

  En ymmärrä, enkä hyväksykään sitä, että yhteiskunnan varoilla pidetään lapset hoidossa, jos ollaan itse kotona. 80-luvulla ei käynyt mielessäkään, että veisin kaksi lasta hoitoon, kun syntyi kolmas, saati, että olisin pitänyt lapsen hoidossa loman aikaan!

 • Vakaope sanoo:

  Surullista kyllä, tuo pitää liian usein paikkaansa. Kun vanhemmat, lomailevat, lapset ovat hoidossa. Jos vanhemmalla on vapaata, lapset ovat hoidossa. Kun vanhemmat pääsevät ajoissa töistä, lapset jäävät päiväkotiin pitkään iltaan. Onhan saatava omaa aikaa. Kasvattajana näen, että lapset väsyvät ja alkavat oireilla pitkistä päivistä. Siinä saattaa olla ongelmaketju ns. valmis. Antakaa myös lapsille vapaata, nauttikaa siitä, kun lapset ovat pieniä. He ovat sitä vain hetken aikaa.

 • Kasvatusalan ammattilainen sanoo:

  ”Kaikkea muuta voi elämässään katua, mutta ei sitä aikaa, jonka on antanut lapsilleen”, neuvoi oma äitini. Nykyvanhemmilla on niin kova hinku ja paniikki saada omaa aikaa ja elämyksiä, että lapset jäävät ilman perusturvaa. Tämä näkyy sitten kouluaikana käytösongelmina, oppimisvaikeuksina ja opiskeluajan ahdistuksena ja heikkona itsetuntona. Jos haluat keskittyä itseesi ja omaan mukavuuteesi, elä yksin.

 • Ihmettelenvaan sanoo:

  En voi käsittää miksi joku haluaa viedä lapsensa hoitoon oman lomansa ajaksi🤔 Miksi niitä lapsia pitää olla jos heidän kanssa ei halua vapaa-aikaansa viettää🤔

 • Sadie sanoo:

  Meillä tehdään periaatteessa sekä että. Perheen isä on tavallisessa arjessa aikalailla jaksamisensa rajoilla, joten hän lomailee yli puolet vuosilomastaan yksin (osan heinäkuussa päiväkoti-sulun aikana yksin lasten kanssa). Omilla lomillaan mies lepäilee, nauttii hiljaisuudesta ja lataa akkuja, ehkä tekee kodin rästissä olevia hommia. Perheen äiti eli minä taas jaksan normiarjessa huomattavasti paremmin, joten lomailen käytännössä kaikki vuosilomapäivät lasten kanssa.

  Tällä systeemillä lapset saa lomaa ihan kivasti, äiti jaksaa ja isä jaksaa. Aivan järjetöntä olisi tasa-arvon tai vanhempien vastuun nimissä pakottaa isän kaikkina lomapäivinä lapset kotiin, lopputuloksena olisi isälle burn out, ehkä työkyvyttömyyttä ja luultavasti parisuhdeongelmia (kuka jaksaa loputtomiin katsella äkäistä, uupunutta kumppania).

  Tykkäätte tai ette, päiväkoti on perheille myös turvaverkkoa ja hyvä niin.

 • Järjen ääni sanoo:

  Tämähän on yleinen vastakkainasettelun aihe, vaikka totuus ei mielestäni ole lainkaan niin mustavalkoinen. On tärkeä tiedostaa se, että päiväkotipäivät ovat lapselle kuormittavia ja hekin kaipaavat välillä kiireetöntä kotona oloa ja oman aikuisen huomiota. Mutta jos tilanne on se että kotona on äärimmäisen väsynyt ja kärttyinen vanhempi, joka yrittää viimeisillä voimillaan lapsesta huolehtimisen ohessa hoitaa kaikki välttämättömät arjen jutut? Silloin voi olla parempi että lapsi on jonkin päivän lomasta hoidossa tai saa vaikka lyhyemmän hoitopäivän. Levännyt vanhempi jaksaa vastata lapsen tarpeisiin. On myös muistettava että kaikilla ei ole muuta tukea/ apua lasten hoitoon kuin päivähoito. Useinhan lapset saattavat viettää aikaa vaikka mummolassa lomillaan ja saada siellä kaipaamaansa aikaa ja huomiota, kun vanhempi lataa akkuja ja hoitaa arkea kuntoon. On viisautta tunnistaa omat jaksamisen rajansa. Samalla vanhemman velvollisuus on kuunnella myös lapsen tarpeita.

  • Sadie sanoo:

   Hyvin sanottu! Ihanaa että tässä vastakkainasettelujen ja ”kaikki jotka tekee toisin kuin minä, tekee väärin”-vanhemmuuden maailmassa löytyy ymmärrystä.

 • Palkatonta lomaa viettänyt äiti sanoo:

  Ilman muuta lapset ovat ansainneet myös lomansa!
  Toki ymmärrän, ettei aina saa lomaa samaan aikaan kun lapsilla on esim. talviloma, tai ei ole lomapäiviä riittävästi. Mutta usein näkee myös tilanteita, ettei edes viitsitä yrittää. Esim. lapsella on vuoroviikot isän ja äidin luona. Lomaviikko osuu töissä olevan vanhemman viikolle, toisen vanhemman lomaillessa samaan aikaan. En ymmärrä miksi tämmöisessä tapauksessa ei voi joustaa ja vaihtaa viikkoja? Antaa myös lapsen lomailla?
  Itse ainakin otin palkatonta lasten lomien ajaksi – talous paukkui, mutta sain viettää vapaa-aikaa lasten kanssa. Kyllä töissä ehtii sitten olla, kun lapset ovat isoja, eivätkä tarvitse vanhempaa niin paljoa enää.
  Ei aina tarvitse lähteä laskettelukeskuksen hulinaan tai matkoille, voi viettää lomaa sohvalla löhöten, leffoja katsellen ja ulkoillen. Pienen budjetin asioita.
  Lapsetkin nauttii kun saavat vaan olla ja touhuta omia juttujaan! Myös mummolan ”palveluita” kannattaa hyödyntää, kummit ja kaverit hyötykäyttää. Lapsi voi mennä vaikka kaverin luo yökylään – silloin saa vanhempikin hieman ”omaa aikaa” – jos sitä kaipaa kipeästi. Muistaa sitten vastavuoroisesti ottaa sen kaverin myös omaan kotiin yökylään, saa sitten kaverin vanhempi myös ”omaa aikaa”….
  Meillä ainakin toimi, lapset nauttii kun ei ole aikatauluja, ei kiirettä minnekään, sai olla pihalla valoisaan aikaan kauemmin, pääsi kavereiden kanssa leikkimään…
  Päiväkodit yleensä yhdistetään lomien aikana, jolloin hoidossa oleva lapsi joutuu mahdollisesti menemään itselleen vieraaseen päiväkotiin vieraiden lasten joukkoon. Tai sitten jos oma päiväkoti on päivystysvuorossa, tulee sinne paljon lapsia muista päiväkodeista. Vieraita lapsia ja aikuisia, joihin pitää tutustua ja joiden kanssa ”joutuu” viettämään aikaa, sillä aikaa kun omat kaverit lomailevat. Jep, siellä saattaa parhaimmassa tapauksessa syntyä uusia kaverisuhteita, mutta tilanne on myös aika stressaava hoidossa olevalle lapselle. Lapsikin väsyy eikä aina jaksa.
  Eikä heidän tarvitsekaan.

 • Essiivi sanoo:

  Mun mielestä tämä on niitä asioita, joita pitää pystyä katsomaan monelta eri kantilta.
  Mitä jos ensimmäisen lomapäivän aikana pitäisi hoitaa useampi juokseva asia pois alta? Jos saman päivän aikana pitää käydä pankissa, hammastarkastuksessa ja ruokakaupassa, niin se todennäköisesti onnistuu helpommin ilman jaloissa juoksevaa lasta.
  Kuka tahansa vanhempi tarvitsee pari kertaa vuodessa sen yhden päivän itselleen. Menetpä sitten kuntosalille tai kavereiden kanssa suosikkilaulajasi konserttiin.
  Sen jälkeen on helpompi olla hyvä vanhempi lapsilleen.
  Vai tarkoittaako lasten syntyminen sitä, ettei vanhempi saa enää ikinä tehdä itselleen mieluisia asioita?

  • Minni sanoo:

   Miksi lomaviikolle pitäisi varata hammastarkastukset ym? Kyllä sellaiset voi hoitaa muina aikoina. En oikein ymmärrä, miksi jo kaupassa käynti olisi ylivoimaista omien lasten kanssa. Eikö voisi panostaa lomaviikkoon niin, että tehdään kaikkea sellaista, mitä ei kiireisinä työviikkoina ehdi. Olkoon se ihan mitä vaan, joka on mieluista kaikille osapuolille.

   • Essiivi sanoo:

    No joskus voi tulla niitä tilanteita, että et kovista yrityksistä huolimatta saa sitä hammastarkastusta sen lomaviikon ulkopuolelle.
    Ja kyllä vanhemmat yleensä ottavat ne lapset mukaan ruokakauppaan. Tietysti joskus voi tulla niitä hetkiä, jolloin on järkevää todeta: ”Jes! Mä sain vihdoinkin hoidettua asiat A ja B pois alta. Jos mä käyn ruokakaupassa ennen kuin haen lapsen päiväkodista, niin voimme aloittaa loman rauhallisella koti-illalla.”.

  • Olio sanoo:

   ”Vai tarkoittaako lasten syntyminen sitä, ettei vanhempi saa enää ikinä tehdä itselleen mieluisia asioita?”

   Hassua kyllä, minä olen kuvitellut että lapsia hankitaan (jos saadaan) siksi, että heidät koetaan mieluisina? Mutta siis se lasten kanssa oleminen ei kuulu vanhempien ”itselleen mieluisiin asioihin”, kun niitä mieluisia asioita varten pitää saada lapset pois häiritsemästä?

 • Äiti minäkin sanoo:

  Eipä silloin aikanaan, kun lapset oli päiväkoti-iässä olisi tullut mieleenkään viedä niitä päiväkotiin lomalla. Oon kyllä sitä mieltä ettei lapsia kannata tehdä, jos niiden kanssa ei jaksa olla kuin viikonlopun verran. Lapset on niin lyhyen aikaa pieniä, että todellakin se aika pitää hyödyntää yhdessäoloon. Nopsaan tulee se aika etteivät enää halua viettää aikaa vanhempien kanssa. Nauttikaa niistä pienistä palleroista mahdollisimman paljon!

 • Vakassa töissä oleva mutsi sanoo:

  Erittäin hyvä kirjoitus. Allekirjoitan täysin.

 • Äiti 74 sanoo:

  Kyllä, lapset oli kotona, kun minäkin olin vapaalla tai lomalla. Kuka jaksaa joka ikinen päivä kiikuttaa lasta päiväkotiin klo 8 aamulla, kun olis kerrankin mahdollista ottaa rennosti aamu. Olla yökkäreissä vaikka puolille päivin.
  Lapsen oikeus varhaiskasvatukseen, (mihin varhaiskasvatukseen, kun päivät on nykyään lähinnä selviytymistä) on ihan höpö höpöä, jolla saadaan itselle parempi mieli, kun lapsi on 8-16 päiväkodissa ja vanhempi kotona. Päiväkoti on perustettu, että vanhemmat pystyvät käymään töissä, nyt iso osa lapsista on päiväkodissa, jotka eivät oikeasti paikkaa edes tarvitse, koska voi. Kyllä minäkin olisin voinut tehdä vaikka kuinka monta lasta, jos yhden kanssa kerrallaan ollaan kotona. Lapsi ansaitsee lomaa, aikaa vanhempien ja sisarusten kanssa. Anteeksi vaan, mutta minusta on julmaa viedä toinen päiväkotiin ja olla vaan vauvan kanssa. Miltä tuntuu sisaruksista tämmöinen. Minusta on tärkeää, että alusta asti kasvetaan perheeksi yhdessä, sisarus saa tutustua vauvaan rauhassa, vähentää myös kummasti mustasukkaisuutta.
  Itse, kun lähdin töihin, niin kyllä otti pattiin, kun lapset eivät saaneet päiväkoti paikkaa, koska puolet lapsista lähes on näitä, kun äiti on vauvan kanssa kotona. Se voi olla perusteltua, jos siihen on hyvä syy, mutta tuskin kaikilla on. Viedään koska voidaan ja koko päivä tietysti. Mun mielestä töissä käyvällä ja töitä etsivällä pitäisi olla etuoikeus, sitten saa viedä, jos paikkoja on. Subjektiivinen päivähoito oikeus ei ole tuonut paikkoja lisää, entistä huonommin saa lapsen päivähoitoon. Nyt on vielä työvoima pula.
  Hoitakaa lapsenne kotona, on muitakin mahdollisuuksia oppia taitoja mm kerhot. Kotona voi askarrella ja ulkoilla. Hyvin on riittäneet meidän lapsille. Ainakin kannattaa lopettaa puolustelu ja myöntää edes rehellisesti , että se on vaan helpompaa.

  • Oikeudet ja velvollisuudet sekaisin? sanoo:

   Eiköhän yksi syy ole liian vanhana tehdyt lapset. 20-25 on ihanneikä, 35 jo riskisynnyttäjä, puhumattakaan nelikymppisistä. Eihän sitä lapsiarkea jaksa niin hyvin kuin nuorena. Valvominenkin hoituu kaksikymppiseltä vähän eri lailla kuin nelikymppiseltä…

 • Yksilöllistä sanoo:

  Tilanteen mukaan.

  Mä sanoisin että jos lapsella ei ole erityistä syytä olla hoidossa noina vanhemman vapaapäivinä niin toki hänetkin kannattaa pitää kotona.

  Mulla erityislapsi joka oli kuntouttavassa päivähoidossa oli myös yleensä vapaalla koska hänen kuntoutuksensa ei kärsinyt noista vapaapäivistä, päinvastoin saimme kaikki niistä energiaa arkeen. Ainoat tilanteet missä vein hoitoon oli tuniverkostottomana yh:na ne päivät kun mulla oli sellaista suunniteltua menoa johon lapsi oli vaikea tai mahdoton ottaa mukaan. Ajattelin sen sillä että jos meillä olisi olemassa se mummo olisin tuolloin pyytänyt hänet apuun.

  Mulla on myös ystävä jonka erityislapsi vaatii tosi tiukat rutiinit tai kaikki menee kaaokseksi. Muutenkin ystävä on kotonaoloaikansa kiinni tässä lapsessa jotta lapsi ei pääse satuttamaan itseään ja muita. Lisäksi lapsi on kehitykseltään useamman vuoden ikätovereitaan jäljessä ja eskarin lähestyessä hän tarvitsee yhä apua ja valvontaa siinä kuin ylivilkas ja käytöshäiriöitä omaava taapero. Ymmärrän siis hyvin että ystävä vapaapäivinään pitää tuon lapsen hoidossa jossa tällä on oma avustaja koko hoitopäivän ja pyrkii vaikka tekemään tuolloin jotain kivaa sisaruksen kanssa.

  Erityislapsiakin on erilaisia ja heidän kanssaan voidaan päätyä erilaisiin ratkaisuihin. Ymmärrän senkin jos vanhempi on itse ihan uupunut ja tarvitsee välillä sen vapaapäivän levätäkseen.

 • Malle sanoo:

  Jatko-opintojani tehdessäni tämä meidän erityislapsi oli päiväkodissa, vaikka itse olin aika paljon päivällä fyysisesti kotona, kun aikataulut olivat opintojen osalta melko vapaasti muokattavissa. Tätä kuitenkin yleensä edelsi, että olin yötä myöten ollut kirjoituspuuhissa. Toki hain lapsen usein aikaisemmin, mutta oli jotenkin aina syyllinen olo, jos olin lorvaillut yhtään kotona. Puhuin päiväkodin opettajan kanssa, että lyhentäisimme lapsen hoitoaikaa, kun olen kuitenkin kotosalla. Muistan edelleen hänen vastauksensa; ”Höpsistä! Lepäät ja teet jotain kivoja juttuja, jos jää opiskelulta aikaa. Se opiskeleminen on rankkaa touhua. Kyllä me pärjätään täällä!”. Noh, minä noudatin neuvoa synninpäästön kera.
  Lomalla lapsi aina ollut kotona. Yleensä lapsi jäi lomalle jo ennen päiväkodin kesäsulkua, jolloin isovanhemmat hoitivat häntä meillä kotona sekä tietenkin oli sitten meidän vanhempien kanssa lomalla ja päikkyyn vasta elokuussa takaisin. Eli parin kuukauden kesäloma ja lyhyempiä pätkiä sitten jouluna ja keväällä lomailua. Tämä ei tietenkään ole kaikilla mahdollista.

 • MP sanoo:

  Jos arki ja viikonloput on raskaita lasten kanssa, en näe siinä mitään väärää että lapset on joitain päiviä hoidossa lomallakin. Lapsi saa leikkiä ja levätä hoidossa, aikuinen ei välttämättä koskaan.

  Sitä kyllä ihmettelen, että vanhemmat kuskaavat lapsia iltaisin harrastuksiin ja pienemmät sisarukset istuvat autossa mukana matkalla (kun ei voi kotiinkaan jättää). Kivempi olisi saada leikkiä kotona kuin istua autossa ja jossain pelikatsomossa.

  • Kyllästynyt sanoo:

   Niin kamalaa luettavaa! Lapsi voi levätä päiväkodissa??? Taidat olla aika pihalla ison lapsiryhmän ja jatkuvan sosiaalisuuden sekä metelin kuormittavuudesta lapselle. Ei se ole lapselle lepoa tai lomaa vaan samanlaista arkea kuin työ aikuiselle.
   Miten lapsi oppii ikinä tylsyyteen, epämukavuuteen, pettymyksiin tai normaaliin arkeen jos lasta ei voi ottaa sisarusten harrastuksiin kuljetukseen mukaan. Eli lapsen pitäisi aina saada tehdä vain oman pään mukaan. Elämään ja arkeen kuuluu koko perhe. Lapsella on oikeus lomaan kotona yhtälailla kuin vanhemmalla. Huolehtikaa lapsenne ja oppikaa elämään arkea heidän kanssaan. Toivottavasti hoitomaksut järjestetään niin, ettei kotona olevat saa hoitoa ilmaiseksi ja loma ajoilta saa hyvityksen, saisi useampi lapsi olla oman perheen kanssa!

 • Äiti vm.96/98 sanoo:

  Kukkahattutädin kommentti: Ehdottomasti myös lapsille loma kun vanhemmat on vapailla. Itse pidin aikoinani yksinhuoltajana tärkeänä sitä, että lapsillani on mahdollisimman paljon lomaa päiväkodista. Sen viikon, jonka isä piti kesällä lapsia, olin aina töissä. Omat kesä/talvilomani vietin kokonaisuudessaan lasten kanssa. Samoin viikkovapaat. En edelleenkään ymmärrä, miksi lapset viedään hoitoon, jos vanhemmalla on vapaata. Kannattaako lapsia hankkiakaan, jos ei jaksa olla niiden kanssa? Joo toki ymmärrän, että maailma on eri nykyään, kuin 20 vuotta sitten, mutta lapset on lapsia tänäkin päivänä, lapsuus lyhenee koko ajan ja mielestäni aikatauluttomuus on välillä hyväksi ihan kaikille. Ja juu, on perheitä, joiden lapset on perushyvinvoinnin ja huolehtimisen takia vietävä hoitoon, mutta entä me muut? Onko ns.oma aika tärkeämpää, kuin lasten aika ja rentoutuminen?

  • Mutsi sanoo:

   ihmettelen itsekkin tätä omaa aikaa, en edes halunnut omaa aikaa, senjälkeen kun sain lapset! No, se on tätä aikaa nyt, ehken vaan tajua…miten muksut nautti tavallisesta olemisesta kotona.

 • Mariska sanoo:

  Meillä lapset aina lomalla,kun itsekin olen lomalla. En ole koskaan vienyt lapsia hoitoon jos itsellä lomaa. Ihan parasta hitaat aamut ja päivät ilman aikatauluja. Ja kyllä olen onnekas,voin pitää pitkät lomat kesällä sekä syys-,joulu ja talvilomat samaan aikaan kun koulusta lomaa ja päiväkoti kiinni. Mielestäni lapsi tarvitsee myös lomaa ja aikaa perheen kanssa.

 • Nimetön sanoo:

  On karua katsottavaa ottaa vastaan umpiväsynyt lapsi joka oireilee kaikin mahdollisin tavoin kun hoitoputket on pitkiä. Miksi ihmiset ovat lapsensa tehneet jos heidän kanssaan ei kotona olla. On erityisen tuentarpeen lapsia jotka ovat viikossa 45 h hoidossa ja ihmetellään että lapsi oireilee 🤦🏼‍♀

  • Toinen nimetön sanoo:

   Jos vanhemmat on töissä 8 tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa, se on jo 40 tuntia. Siihen päälle vaikka puolen tunnin työmatka ja vaatteiden vaihtaminen, tulee työpäivälle pituutta helposti ainakin 9 tuntia. Ja 9 tuntia per päivä viisi päivää viikossa, niin lapselle valitettavasti tulee se 45 tuntia hoitoa viikossa. Miten tämä asia pitäisi järjestää sinun mielestäsi kun ei kotirouvana oleminen ole kaikille mahdollista?

   • Nimetön sanoo:

    Itse teen ainakin osa-aikaista juuri sen takia,ettei päivät tule liian pitkiksi. Työmatkat vievät 1 1/2 per päivä.

    • Hmm sanoo:

     Itsekin tiedän pari ihmistä, jotka näin tekevät, mutta heillä se toinen puoliso on hyvä tuloinen, ja yksi on sitä itsekin. Kaikille tämä ei kuitenkaan ole taloudellisesti mahdollista, kun oma ja usein myös puolison (jos sitä on) palkka on pienempi.

   • Tsuppa sanoo:

    Ymmärtääkseni nyt oli puhe loma-ajoista. Että miksi lapset ovat hoidossa silloinkin, kun vanhemmilla on esim. vuosiloma. Ei suinkaan siitä, että lapsia ei saa viedä hoitoon.