Saimme Huonon Äidin lukijalta Avaudu tästä -lomakkeen kautta lähetetyn keskustelunavauksen, jossa pyydetään jättämään me-muoto menneisyyteen, ja huomioimaan parisuhteen yksilölliset osapuolet myös puheen tasolla:

”Voi naiset. Antakaa puolisonne itse puhua.

En tiedä halutaanko osoittaa yhteenkuuluvuutta vai vallankäyttöä sillä jatkuvalla me-sanan käytöllä. Me sitä ja me tätä. Me emme ota lisää kahvia, me emme halua nyt lähteä minnekään. Toinen ei ehdi suuta avata, kun toinen on jo päättänyt kummankin puolesta. Siis joskus tuntuu, ettei tiedä itkeäkö vai nauraa näille.

Eniten tätä näkee ja kuulee ikäryhmässä +50.

Totta totisesti toteutuu lause ”vie sie, minä vikisen”.

Jep. Kohta palsta täyttyy kommenteista, joissa vakuutellaan toisen tuntemista läpikotaisin. Tottakai. Että tämänkin jutun kirjoittaja on vain kateellinen. Ei, en pätkääkään. Ehkä enemminkin itsenäinen yksilö, joka on kiinnostunut ihmisistä yksilöinä. Jospa jokainen ottaisi vastuuta omista sanomista ja tekemisistä eikä niin kovasti pyrkisi hallitsemaan toisia. Minusta se on kiinnostavaa.

Vai saattaahan se tossukkakin joskus nousta kapinaan ja alkaa ensitöikseen puhua minä-muodossa. Toivotaan.”

Nimim. Me, myself & I

Artikkelikuva Venti Views.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 8 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

8 vastausta artikkeliin “Älä käytä me-sanaa parisuhteessa!!”

 • Nelli sanoo:

  Ja sitten on ne 60+ jotka korostetusti kertovat tämä on minun mielipiteeni, MINUN. Että kukaan ei vaan luule, että kyseessä olisi juuri se ME mielipide. Ja se kerrotaan tavalla joka kertoo, että sen toisen ihmisen/puolison mielipide on enemmän tai vähemmän huono tämän henkilön mielestä joka kertoo, että tämä on MINUN mielipide koska ei vahingoskaan halua tulla sotketuksi huonoihin mielipiteisiin, hänellä kun on aina oikeanlainen mielipide.

  En tiedä miten tuon paremmin selittäisin mutta kyllä sattuu kuunnella appivanhempien juttuja kun siellä anoppi on se jolla on aina oikeat mielipiteet ja muiden mielipiteet etenkin appiukon on huonoja. Jos edes yksi kahvittelu kerta menisi niin, että appiukko ei tavalla tai toisella mollattaisi niin se olisi ihme.

 • Minä ja minä sanoo:

  Ei sekään ole kovin kivaa, jos parisuhteen toinen osapuoli puhuu aina vain minä muodossa omasta puolestaan. Olin sellaisessa parisuhteessa, jossa mies aina päätti yksin itse omista asioistaan, eikä ollut kivaa, kun ei minulta mitään kysytty eikä otettu huomioon. Esimerkiksi päätti itse oman lomansa ajankohdan, eikä hetkeäkään miettinyt, että onkohan minulla mahdollista olla lomalla yhtä aikaa. Ei tainnut kiinnostaa. Ei ihme, että onkin nyt eksä. Kyllä parisuhteessa kuuluisi edes jossain määrin olla me.

 • Kuhan kirjoitin sanoo:

  Jutun kirjoittajana kommentoin hiukan.

  Juttu oli Huono äidin toimesta otsikoitu ilmeisesti tahallaan raflaavasti.
  Tottakai me sanaa voi käyttää silloin, kun se on tilanteeseen sopiva. Eihän kukaan toki aina puhu minä- muodossa. Lähinnä tarkoitin tässä tilanteita, joissa toinen saattaisi olla eri mieltä.

  Syntyipä kuitenkin keskustelua, vaikka osa ei ollut sinnepäinkään mitä tarkoitin.

 • Myssy sanoo:

  Jos se on meille ok niin se ei kuulu teille.

 • Pidän nokkani omissa asioissani sanoo:

  Miksi ottaa murheita toisten parisuhteista joista ei loppujen lopuksi kovin paljon tiedä. Otaksumat ja oletukset ovat lähtöisin omista normeista jotka saattavat olla aivan erilaiset kuin jollakin toisella. Eikä se ole aina vaimo joka puhuu “me” hengessä. Jos kiinnostaa tietää toisenkin osapuolen mielipide niin voi kai sitä kysyä ihan suoraan. Jos joku antaa puolison puhua puolestaan niin omapahan on asiansa eikä minulle kuulu.

 • Omat valinnat sanoo:

  Vähän kärjistettyä, mutta on tässä tottakin. On pariskuntia, joissa toinen jyrää mennen tullen ja palatessa. Jos toinen ei halua jotain, ei toinenkaan voi.
  Yhteenkuuluvuutta ja sanatonta viestintää vai toisen typistämistä ja vallankäyttöä. Sitä on vaikea aina sanoa. Voihan joku olla tyytyväinenkin, kun toinen ottaa tilanteet haltuun ja toisen ei tarvitse edes puhua.
  Toivottovasti puhumaton tyyppi ei joskus katkeroidu, jos ei saanut itse päättää, valita tai puhua. Meillä kaikilla on kuitenkin vain tämä yksi elämä.

 • Tara sanoo:

  Jos parisuhteessa käyttää vallan minä sanaa, mitäkö se sitten merkitsee 🤷
  Ehkä jopa sitä ettei parisuhdetta ole, on vain minä ja minä.

 • Mumppa sanoo:

  En tunnusta,ollaan miehen kanssa monessa asiassa erimielisiä ja eri maku asioissa.Kumpikin päättää itse haluaako kahvia vai ei.Molemmat sanoo mielipiteensä puolesta tai vastaan ja yritetään päästä kompromissiin,aina ei päästä.Ollaan niin erilaisia mutta ei pitkävihaisia ja siksi varmaan liitto on kestänyt muutamia vuosikymmeniä.Haastamme toisiamme.😁