Koska mikrotettu kahvi on kitkerää. Sen verran kitkerää että epäilet hetken josko 24/7 kanssasi kotona jumissa ollut puoliso yrittää myrkyttää sinut. Huom! Ei saa myrkyttää kumppaneita, vaikka kuinka kävisivät hermoille. Eikä lapsiakaan, ei vaikka olisi enää yksi hermo jäljellä ja lapset tökkivät juuri sitä.

Takaisin kahviin ja sen lämmittämiseen. Tilannehan on tuttu meille kaikille. Kaadat itsellesi höyryävän kuuman elämäneliksiirin ja istut läppärin ääreen valmiina zoompalaveriin. Muistit jopa kammata tukkasi tällä kertaa. Palaverin alussa otat muutaman hörpyn kahvistasi, mutta pian unohdat koko kupin olemassaolon, joko sen vuoksi että palaveri on niin mielenkiintoinen ja mukaansavetävä, tai koska yrität bongailla työkavereiden videofeedeistä etätyökömmähdyksiä, kuten pierukalsaripuolisoita tai huomiota kaipaavia taaperoita. Bonuspisteitä saa myös lemmikeistä jotka tekevät taustalla tuhojaan.

Sitten kun vihdoin palaverin jälkeen muistat kahvisi, on se ehtinyt jäähtyä juomakelvottomaksi. Paitsi että kylmä kahvi kaunistaa ja äitinä olet tottunut juomaan kahvisi vähintään haaleana.

Kahvia

Kuva Nathan Dumlao.

Kuitenkin, mielessä voi käydä että käytänpä kuppia pikaisesti mikrossa, niin jo maistuu, mutta maistuu paljon pahemmalta kuin uskoisi, ja siihen on syynsä. Stumptown Coffee -kahviyrityksen kouluttaja Emily Rosenberg kertoo Huffington Postin jutussa miksi, ja me kerromme nyt sen sinulle.

Ennen paahtamista kahvipapujen DNA on täynnä happoja ja yhdisteitä, jotka kuumentaessa muuttuvat kitkeriksi. Tarkemmin, paahtamattomat kahvipaput sisältävät klorogeenihappoja, jotka paahdettaessa hajoavat kiinihapoiksi ja kahvihapoiksi. Kaikki nämä hapot ovat maultaan kitkeriä, mutta kiinihapossa ja kahvihapossa kitkeryys on vielä selkeämpää ja… kitkerämpää.

Luonnollisesti näiden happojen vuoksi kaikki kahvit ovat kitkeriä jossain määrin, mutta vastakeitetyssä kahvissa on myös makeutta ja happamuutta, jotka tasapainottavat tätä kitkeryyttä, ja luovat herkullisen makuelämykseni.

Kun kahvia sitten lämmitetään uudelleen, lisääntyy myös kiinihappojen ja kahvihappojen määrä, ja kahvista tulee epämiellyttävän kitkerää. Suorastaan pahanmakuista. Eli ei saa lämmittää uudestaan! Jos ei jostain syystä sitten halua lisätä kitkeryyttään.

Lohtulevy suodatinpussipaketissa

Miten sitten välttyä kylmältä kahvilta karanteenissa, kun kukaan etätyökavereista (esim. puoliso, lemmikkikilpikonna, uhmataapero tai kouluikäinen) ei ole useampaan kertaan päivän mittaan keittänyt tuoretta pannullista sumppia? Termosmuki, tadaa! Vaikka yleensä ollaankin totuttu käyttämään termosmukeja vain silloin kun pitää aamukiireessä lähteä johonkin, on termoksen käyttö kannattavaa myös kotioloissa. Ei jäähdy ollenkaan niin nopeasti kuin “maailman paras äiti” -mukissa, ja termos pöydällä näytät todelliselta ammattilaiselta myös videopalavereissa!

Termoksessakaan ei kuitenkaan kannata antaa kahvin muhia montaa tuntia. Maun kannalta on paras nauttia kahvi termosmukistakin 30-45 minuutin kuluessa, pysyy kyllä kuumana pidempäänkin, mutta se maku!

Mitä tästä siis opimme? Pitäkää kahvitaukoja ja keittäkää tuoretta kahvia! Työpäivä rytmittyy mukavasti ja kahvin keittyessä voi vaikka harrastaa taukojumppaa!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Älä hyvä ihminen mikrota kahviasi!”

  • En tunnista sanoo:

    No ei ole lämmitetty kahvi pahaa, ennemmin parempaa kuin tuore. Mutta vain jos se on ollut jäähtyessä hyvää – kahdeksan tuntia kahvinkeittimessä seissyttä kahvia ei mikro pelasta. Mummini lämmitti aina edellisen päivän kahvit kattilassa, mutta hän olikin sota-ajat nähnyt.