Ai miks? Miks, miks, miks? MIKSII? Välillä on uskomattoman turhauttavaa vastata koko ajan lapsen kysymyksiin, varsinkin miksi-kysymysten jankkaukseen.

Mutta aikuistenkin pitäisi kysyä enemmän miksi.

Ai miksi? No siksi että me teemme hirveästi asioita, joista on meille haittaa, joita emme halua tehdä ja pelkästään tavan vuoksi. Turhaan, muiden miellyttämiseksi ja ilman syytä tehdyt asiat väsyttävät ja kuormittavat ihan turhaan.

Silti toistamme ja toistamme niitä, kun emme koskaan kyseenalaista sitä, miksi toimimme kuten toimimme. Siihen väliin tulee MIKSI.

Viisi miksi -kysymystä on tekniikka, jota on käytetty esimerkiksi Toyotalla kehittämistarkoituksissa. Vaikka tekniikan tarkoitus on selvittää esimerkiksi toimintaongelmien perimmäinen syy, sinä voit käyttää sitä itsesi kehittämiseen, tai hankkiutuaksesi eroon turhasta tekemisestä ja suorittamisesta.

Tekniikka ei vaadi mitään muuta kuin sen, että kysyt miksi ja vastaat itsellesi niin rehellisesti kuin pystyt. Mieti asiaa ihan rauhassa. ”Koska näin kuuluu tehdä” tai ”minun on pakko” ei ole oikea vastaus, mieti mikä se ihan oikea syy toiminnallesi on.

Mieti mikä on ongelmasi? Syötkö epäterveellisesti? Valvotko liikaa? Huudatko lapsillesi? Eikö urasi etene? Turhauttaako kaikki?

Sen jälkeen kysy miksi, ja toista kysymys viisi kertaa.

Esimerkiksi ongelma on se, että väsyttää koko ajan.

1. Miksi? En nuku tarpeeksi.

2. Miksi? Valvon liian myöhään.

3. Miksi? Jään roikkumaan someen tuntikausiksi.

4. Miksi? Koska se rentouttaa minua.

5. Miksi? Koska silloin saan olla rauhassa.

Valvomisen syyksi paljastui se, että valvoja haluaa omaa aikaa ja rentoutua rauhassa. Siihen on varmasti muita, parempia vaihtoehtoja kuin pitkin yötä kännykän kanssa kukkuminen.

Kun ongelmansa syyn tiedostaa, sille voi tehdä oikeasti jotain sen sijaan, että vain valittaisi ”väsyttää, en taaskaan saanut mentyä ajoissa nukkumaan, en tiedä miksi…”

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia