Kotityöt, joka päivä niitä saa vääntää. Ja joka päivä niistä saa vääntää. Tavallaan luulisi, että olisi varsin simppeliä pitää koti ok-kunnossa ilman jatkuvaa nokan koputtamista, mutta eipä vaan ole.

Kotityöt ovat yksi suurimmista riidanaiheista parisuhteissa ja perheissä. Ne on pakko hoitaa, mutta mikään pakko niistä ei olisi tapella. Silti kinaa ja riitaa syntyy hyvin usein. Se johtuu pitkälti siitä, että parin tai perheenjäsenten siisteyskäsitykset ovat erilaiset. Siinä missä toinen elää ihan tyytyväisenä tolkuttomassa kaaoksessa, toiset haluavat pitää joka paikan putsplank. Kompromissin löytäminenkään ei välttämättä auta: jos aikaa on vähän ja voimat lopussa, kotitöistä tulee helposti kiistakapula heillekin, joiden siisteysodotukset ovat samanlaiset.

Ratkaisu on olemassa. Kotitöiden ulkoistamista vältellään jostain syystä edelleen. Varsinkin naiset ajattelevat helposti, että onhan se oma koti siivottava itse. Tai sitten siivouksen ostaminen tuntuu tuhlaamiselta. Mutta mikäli siihen vain on taloudellinen mahdollisuus, kannattaa kotitöitä ulkoistaa, kertovat tutkimukset.

Katsauksessa seitsemään aiemmin tehtyyn tutkimukseen selvisi, että ne parit, jotka käyttivät rahaa aikaa säästäviin palveluihin, olivat onnellisempia. He nauttivat enemmän yhteisestä ajasta kuin ne, jotka eivät ostaneet palveluja.

Tuntuu aika yksinkertaiselta ratkaisulta, vai kuinka? Mutta tutkimuksissa ilmeni myös, että 25 % eronneista kertoi kotitöistä riitelemisen olleen tärkein syy eroon. Siis neljäsosa oli sitä mieltä, että kotityöriidat olivat liikaa, jotta avioliittoa voisi jatkaa. Se kertoo hyvin, miten tärkeästä asiasta on kysymys.

Kodin siisteys vaikuttaa onnellisuuteen ja siihen, miten hyvin kotona voi rentoutua. On raskasta joutua vastoin tahtoaan elämään epämiellyttävässä ympäristössä. Samoin on tietenkin raskasta, jos toinen pakottaa kohtuuttomaan ja ylimitoitettuun siivoustaakkaan.

Kotitöiden ulkoistaminen ei lisää tyytyväisyyttä ainoastaan avioliittoon, vaan lisää myös henkilökohtaista onnellisuutta, selvisi tutkimuksesta. Että ei mikään turha syy hankkia jeesiä ulkopuolelta. Sen sijaan että siivouksen ulkoistamista pitäisi turhana ylellisyytenä, siihen voi suhtautua sijoituksena.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia