Äiti onko sun tissit noin lötköt siksi kun mä join niistä kaiken maidon? Äiti sun maha on kuin taikinaa! Lasten ja imeväisten suusta se totuus kuullaan vai miten se meni…

Oletko nähnyt vanhempasi alasti? Ovatko lapsesi nähneet sinut alasti? Meillä Suomessa vastaus on yleensä molempiin kyllä. Meille alastomuus perheen nähden on ihan tavallista ja normaalia. Se myös auttaa lapsia kasvamaan aikuisiksi, jotka suhtautuvat omaan vartaloonsa luontevasti.

Mutta missä vaiheessa kotona ei enää sovi kekkaloida nakupellenä, vaan pitää alkaa käyttää vaatteita lasten nähden? Kun lapset tulevat murrosikään? Vielä aiemmin? Silloin, kun kuulee lapsilta ensimmäisen kommentin siitä, kuinka äidin maha on löllö kun lapsi sanoo että äiti sulla on valtava pylly?

Näitä kommenttejahan nimittäin tulee, eivätkä ne juuri edes riipu siitä, minkä kokoinen äiti on. Lapset ovat monesti varsamaisen hoikkia, ja aikuisen naisen rinnat ja lantio ovat siihen verrattuna isoja. Eivätkä lasten kommentit ole arvostelua. He vain toteavat, että äidin maha tuntuu taikinalta koska se tuntuu, eikä se ole paha juttu.

Siksi siinä vaiheessa ei pidä pistää vaatteita päälle ja peittää riippuvia rintoja tai ”isoa” peppua. Lapsi ei ajattele, että niissä olisi mitään vikaa. Me aikuiset olemme oppineet siihen ja näemme helposti vikaa melkein millaisessa vartalossa tahansa. Lapset oppivat saman asenteen myös, ja sitä helpommin, mitä vähemmän he näkevät ”epätäydellisiä” vartaloita.

Huolimatta kehopositiivisuusliikkeistä ja vastaavista, iso osa naisista (ja miehistäkin) mediassa ja sosiaalisessa mediassa näyttää tietynlaisilta. Harvemmin näkee ihan tavallisia vartaloita, ihan tavallisia synnyttäneen naisen vatsamakkaroita tai kroppaa jossa ikä alkaa jo näkyä. Jos lapsilla ei ole mitään muuta vertailukohtaa kuin mediassa näkyvät kropat, voi hänen käsityksensä tavallisesta ihmiskehosta olla aika vääristynyt. Siksi on todella hyvä, että lapsi näkee ihan normaaleja vartaloita kotonaan ja vaikka uimahallissa, kun oikeastihan meitä on ihan kaikenkokoisia ja kaikenmuotoisia.


Ylin kuva Shumilov Ludmila.

Kaikkein parasta on, jos lapsi näkee kotonaan omissa nahoissaan viihtyvän ja omasta kropastaan tykkääviä aikuisia. Sellaisia, jotka uskaltavat liikkua ilman vaatteita ja ennen kaikkea ilman häpeää – nudistiksi ei tietenkään tarvitse ruveta, jos se ei itselle luontevaa ole. Mutta suomalaisen perinteinen mutkaton suhtautuminen alastomuuteen varmasti kasvattaa lapsista aikuisia, jotka suhtautuvat omaan vartaloonsa edes lempeydellä jos ei suoranaisesti rakkaudella. Fakta nyt kuitenkin on se, että sekä ikä, raskaudet että imetykset jättävät omat jälkensä, ja niiden kanssa pitää vaan opetella elämään.

Nakuilu voi ärsyttää ja jopa ahdistaa teini-ikäistä lasta. Silloin pitää miettiä, kumpi oikeus on suurempi, se että kotonaan saa olla näkemättä muita alasti vai se, että kotonaan saa olla alasti? Jos teiniä häiritsee vanhempien alastomuus, ei tietenkään kannata kekkaloida nakkena ympäri huushollia koko ajan. Mutta piilottelukaan ei ole ratkaisu. Sen voi välttää, että makoilisi sohvalla alasti silloin, kun teini tulee kavereidensa kanssa kotiin, mutta suihkuun voi ihan hyvin hilpaista ilman, että itsensä on pakko peittää. Se voi auttaa teiniäkin hyväksymään oman muuttuvan vartalonsa.

Sitäpaitsi ehkäpä kotona nakuillessaan oppii itsekin suhtautumaan itseensä armollisemmin. Kun lapsi sanoo vaikka että maha tuntuu taikinalta, voi sitä kokeilla itsekin: kylläpä onkin ihanan pehmeä!

Lähde.

P.S. Voiko lapsen ylipainoon puuttua mitenkään?

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 35 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

35 vastausta artikkeliin “Äiti on taas alasti!”

 • Sepi sanoo:

  Jos suomalainen kulttuuri luo luontevaa suhtautumista alastomuuteen ja erilaisiin vartaloihin, niin miksi ihmeessä kukaan (naiset ainakaan) ei tunnu olevan tyytyväinen omaansa?

 • Hepuli sanoo:

  Järkkyjä nuo trollit. Minä kohta 65, suomlais-espanjalainen poika 29. Asuu jo poissa kotoa. Jos satun tulemaan suihkusta alasti en todellakaan peittele itseäni eikä hänkään vaivaannu. Samoin hän ei peittele jos satun hänet vaatteitta näkemään. Emme kuitenkaan tieten tahtoen järjestä nakuilusessioita. Ja miniän nähden kyllä peitän itseni.

 • Suski sanoo:

  Olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä. Jostain syystä ihmisvartalot alkaa olemaan tabu suomessakin. Alastomuuden pitäisi olla esim. saunassa ihan normaalia. Toki jos teini ei tahdo, niin ei tahdo, mutta lapsilta ei pitäisi alastonta vartaloa piilottaa. Me ollaan kaikki erilaisia ja erimuotoisia, ja sen pitäisi olla normi ihan alusta asti.
  Terv. se äiti jolla on taikinamaha ja ”tosi iso pylly”

 • Haista nyt jo sanoo:

  ”Silloin pitää miettiä, kumpi oikeus on suurempi”… Itseasiassa ei tarvitse. Ihan Suomen laissa lukee, ettei kenenkään tarvitse nähdä alastomia ihmisiä (olivat sitten perheenjäseniä tai muita), mikäli eivät halua.

 • matias vähäkorpi (ei tampereelta) (insinööri perseitten anatoimassa) sanoo:

  muna tulessa lempeästi itseäni lebvoitan rinoillenne, maustuu sperma ilmassaa mutaa nyt pitää laitaaa lehmät unille että moro moi sanon minä mies ulos!

 • Suomen tuki pilari sanoo:

  Vittu ku kakka ei lähe millään sormista pois

  • meikä poika tv sanoo:

   ei kai olla ripuloimassa ku ei se semmonen millää lähe vetinen soosi sormista huh huh -meikä poika