Sektioselfiet ovat uusi trendi. Kyseessä on nimensä mukaisesti selfie, jossa äiti näyttää sektiohaavansa.

Vastasynnyttäneiden naisten vartaloiden näkyminen sosiaalisessa mediassa on tietysti hyvä juttu. Se, että näemme miltä ihminen oikeasti näyttää melko pian synnytyksen jälkeen, vähentää paineita. Jos näemme vain siloiteltuja kuvapankkikuvia tai julkkisten todella hehkeitä olemuksia, saatamme luulla, että se on normi.

Totuus kuitenkin on se, että yleensä synnytyksen jälkeen on vähintäänkin väsynyt, usein myös vereslihalla ja turpea. Ja se on täysin ok!

Tämän lisäksi nimenomaan sektioselfiet voivat hälventää sitä häpeää, mitä jotkut kokevat sektioon liittyen. Yhä jotkut pitävät sektiota epäonnistumisena, ja se voi vaikuttaa äitiyden alkutaipaleeseen aika rankastikin.

Sektioselfiet tuovat sektion näkyvämmäksi sekä muille synnyttäjille että koko yhteiskunnan tasolla.

Mutta Briteissä kätilöt muistuttavat, että sektiohaavan kuvaaminen voi tietää ongelmia. Siinä piilee jopa verenmyrkytyksen vaara, jos hygieniasta ei pidä huolta. Brittikätilöiden mukaan haavaa suojaavia sidoksia ei saa omin päin ottaa pois kuvia varten.


Kuva Sharon McCutcheon, ylin kuva Patricia Prudente.

Verenmyrkytyksen tavallisin oire on korkea, horkalla nouseva kuume, joka voi muutamissa tunneissakin viedä huonoon kuntoon. Nopeasti huononeva yleiskunto on toinen tärkeä oire. Joka kymmenes todellinen verenmyrkytys on kuumeeton. Silloin tauti ilmenee vain äkillisenä yleiskunnon romahtamisena, johon voi liittyä muita yleisoireita, kuten sekavuutta, ripulia ja oksentelua, kertoo Terveyskirjasto.

Aina kun sairastuu korkeaan kuumeeseen, jolle ei ole ilmiselvää selitystä (esimerkiksi influenssaa), on syytä käydä lääkärin arviossa. Sepsis vaatii aina ripeän antibioottihoidon aloittamisen. Jo muutaman tunnin viive potilaan hoitoon tulon jälkeen huonontaa eloonjäämisen mahdollisuutta, Terveyskirjasto muistuttaa. Joten jos koet tällaisia oireita sektion jälkeen, ole välittömästi yhteydessä synnytyssairaalaasi tai lääkäriin.

Sektioselfien ottamisessa ei ole mitään pahaa, pikemminkin päinvastoin. Mutta muista hygienia ja hoida sektiohaavaa sairaalasta saamiesi ohjeiden mukaan. Ensin terveys ja sitten vasta selfiet!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Aiotko ottaa SEKTIOSELFIEN? Muista tämä!”

  • Martina sanoo:

    Just, mikä ihmeen haavataitos? Nimenomaan ilmaa se haava tarvitsee eikä mitään lappuja päälle!

  • Sektio kahdesti -11 ja -14 sanoo:

    Mikä haavataitos? Minulta poistettiin haavalappu seuraavana päivänä.