4- ja 7-vuotiaat lapseni siirtelevät koko ajan tavaroita
Huono Äiti sai avautumisen:
”Miksi lapseni näpelöivät kaikkea?
Onko muillakin tällaista, vai onko meillä epäonnistunut jokin tietty kuri?
Lapset ovat 4 ja 7 ja näpelöivät ja koskevat kaikkeen. Ledikynttilät häviää kipoistaan leikkeihin, vaikka on kielletty ottamasta. Vanhempien sänky myllätään ympäri ja päiväpeitto puretaan pois paikaltaan ilman lupaa. Sinitarrat ja rei’itin viedään jatkuvasti jonnekin lipaston laatikosta, latureiden johdot revitään seinistä, saippua on lavuaarin reunan sijasta wc-pöntön kannella, sohvapeitot lattialla, kyniä löytyy ties mistä, kirjat työnnetään kirjahyllyn perälle, jne jne.
Miten voi olla jatkuvasti tällaista, vaikka meillä siivotaan joka päivä kaikki lelut paikalleen (siis opetamme lapsia siivoamaan itse), ohjaamme (aina kun suinkin ehdimme huomata tilanteen ajoissa) siivoamaan edelliset leikit pois ennen kuin levitetään uusia, muistutetaan aina tilanteen tullen siitä että kaikkea EI TARVITSE siirtää ja liikutella.
On selitetty, on sanoitettu, on muistutettu, on siivottu pois käytöstä, hyllyn päälle lelut joita ei osata käyttää oikeaoppisesti jne.
Kuljen jatkuvasti vaan muistuttamassa, vahtimassa ja osin itse siivoamassa lasten jälkiä, jotta me aikuisetkin mahdumme vielä elämään kodissamme.
Onko tällaista myös muilla?
Kuinka saisi iskostettua lasten päähän, että ihan kaikkea ei tarvitse jatkuvasti siirrellä ja kaikkeen ei edes ole lupa koskea?
Tekisi mieli lukita kohta meidän makuuhuoneen ohi päiviksi, jotta edes yksi tila olisi ja pysyisi sellaisena koko päivän jollaiseksi sen aamulla jätän.. ”
Nimim. Anni vaan
Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.
Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 20 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Ehkä juuri siksi kiinnostaakin.Jos kokoajan kieltää ja kontrolloi niiin mukuloita kiinnostaa enemmän kielletty.Kai ne leikitkin joskus voi jäädä leväälleen eikä heti siivota pois jos hetkeksi lähtevät muuta tekemään.Meillä on toiminut,tavarat ei kiinnostanut enää kun olivat kokoajan näkyvillä.
Meillä on näin. En ota stressiä sotkusta, vaikka en siitä tykkääkään. Lapset ovat luovia, kekseliäitä, uteliaita, iloisia. Niin pitää minusta ollakin. Aikansa kutakin.
Relaa 🔺
Juuri näin. Ne on hei lapsia. Saippuaan ylettyy paremmin vessan kannelta, päiväpeiton alla tulee hieno teltta. Relaa hyvä ihminen. Ei ne ole miniaikuisia.
Paljonko lapset saavat vanhemmiltaan aitoa läsnäoloa, yhdessä tekemistä ja läheisyyttä?
Voisiko kokeilla niinkin yksinkertaista asiaa, että komentamisen, vahtimisen ja perässä juoksemisen sijaan leikkisitte yhdessä ja leikin loputtua siivoisitte yhdessä? Suunnilleen saman verran aikaa sinulta kuluisi yhteiseen tekemiseen, mitä sinulta nyt kuluu (kaikkien?) hermoja raastavaan vartioimiseen.
Kun yhteinen tekeminen alkaa onnistua, viikkojen tai kuukausien päästä, voit vähitellen irrottautua leikistä tekemään pakollisia kotitöitä. ”Oi, pitääpä tehdä nyt ruokaa niin jaksetaan tehdä yhdessä sitten sitä ja tätä” tai ”Käynpä hoitamassa nyt pyykit, haluatteko tulla auttamaan vai jatkaa leikkiä? Tulen mukaan heti kun ehdin” ja jos poissa ollessasi homma repeää taas sotkemiseksi, osoitat olevasi surullinen ja pettynyt, toteat olevan harmillista ettei nyt ehdittykään leikkiä enempää vaan aika meneekin siivotessa. Ei tarvitse syyllistää sen enempää. Tärkeää on, että ensin yhteinen tekeminen, sitten hetki omaa aikaa ja lupaus yhteisestä kivasta. Muista pitää lupauksesi.
Huomiota ja yhteistä tekemistä lapset rakastavat.
Mun lapset 4 ja 6.
Vaikuttaa siltä, että visuaalisesti siisti ympäristö sekä käyttötavarat jotka eivät ole hukassa, ovat sinulle tärkeitä. Lasten aivot käskevät liikkumaan, testaamaan, tarinoimaan, kokeilemaan, etenkin jos on luova ja fiksu lapsi. Itsenäinen leikki ja projektin loppuunvienti opitaan pienenä, lapsi kehittää nyt loppuelämälle kriittisiä taitoja. Ei voi mitään, elämässä siivoustaidosta ei hirveästi makseta.
Entä jos otat 1-2 huonetta tavaroineen jotka ovat pelkästään sinun tarpeillesi, ja loppu taloa on yhteinen koti kaikille? Tai sitten lapset ovat pääosan hereilläoloajastaan ulkona pihalla.
Punaisesta villalangasta saa ”poliisilaserit” koko taloon. Ledeistä ja peitoista saa valaistun majakaupungin, kynillä ja nitojalla askartelee kirjoja, joulukalentereja ja lahjoja kavereille. Ruoka-aineilla tehdään kekseliäitä lähes syötäviä leipomuksia, kirjoilla pidetään pehmoille koulua, huonekaluista rakennetaan autoramppi, saippuaa voi sekoittaa veteen eri seurauksin.
Vaikka lapset siivoavat itse, aina jokin unohtuu tai hukkuu.
Entä jos kehuisit lapsia näistä suorituksista ja vielä osallistuisit? Ei mene kuin 4 vuotta ja heillä on jo omat tavarat ja omat leikit, ja saat täydellisen kotisi takaisin.
Taas onnistui porukka syyllistämään äitiä joka on kaikkensa yrittänyt. No aina on tätä parempaa väkeä.
Älä välitä osa lapsista nyt vaan ihan vitun luupäitä, niistä saattaa vielä kypsyä ihan järkeviä aikuisia jos hyvä tuuri käy.
Laita kaikki lukkojen taakse mihin et halua näiden tuholaisten rikkovan, makuuhuoneeseen lukko sinne ei ole kakaroilla asiaa. Muista ne kasvaa ja kohta voi potkia ne omiin nurkkiinsa.
Osta häkki ja pistä lapset istumaan siihen koko päiväksi niin koti pysyy siistinä ja lelut paikoillaan. Eivätkö todellakaan osaa leikkiä leluilla oikeaoppisesti. Isompi varmaan osaa jo lukea joten anna hänen lukea lelun käyttöohjeet. Voit tietysti antaa lapset adoptoitavaksi niin saat rauhassa ihastella kaunista kotiasi ilman häiriötekijöitä.
Herranen aika, anna lasten touhuta.
Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin vanhemmat jotka ajattelevat että lapset saavat koskea vain omiin leluihin.
Se teidän talo on heidän koti.
Mieti ennemmin että mikäköhän hauska idea on ollutkaan leikeissä, kun siihen on tarvittu vaikka sitä sinitarraa, led-kynttilää ja Lego-ukkoa. Mahtavaa mielikuvituksen käyttöä jonka voi aikuinen tylsillä säännöillään tukahduttaa.
Ja sittwn ihmetellään miksi 8-vuotiaat ei enää leiki…
Ja lukekaa kuinka tärkeää se leikki lapsille onkaan..
Olen samaa mieltä ”Jos kieltoja on paljon, niitä ei muisteta” -nimimerkin kanssa. Aloittajan tekstistä jää mielikuva, että lapsia kielletään koskemasta moniin asioihin vain siksi, että kaikki olisi jatkuvasti tiptop. Jos lapset tarvitseva leikissään sinitarraa tai rei’ittäjää, niin voisiko heillä olla huoneessaan omat? Tai voisiko ainakin kysyä, mihin niitä käyttävät?
Jos saippuapullo on wc-pöntön kannella, voisiko syy olla niinkin yksinkertainen, ettei pienempi lapsi yllä sitä muuten käyttämään? Eikö ole mahtavaa, että hän kuitenkin käyttää saippuaa? En todellakaan nostaisi tästä numeroa, jos pullon sisältö on silti pullossa.
Keskittyisin itse siihen, että aikuisten makuuhuoneeseen ei mennä leikkimään, eikä sieltä viedä mitään. Muu alue on perheen yhteistä kotia, jossa tavarat tulisi palauttaa paikoilleen käytön jälkeen, mutta lapsillakin on lähtökohtaisesti oikeus käyttää arjen normaaleja esineitä. Ja muistuttaisin ne tuhannet kerrat tavaroiden palauttamisesta paikalleen.
Ellet ole talouden ainoa aikuinen, olisiko myös mahdollista, että toisinaan rei’ittäjän tai sinitarran puuttuminen onkin sen toisen aikuisen tekosia? Lapset ehkä eivät ole ainoita, jotka näitä tarvikkeita käyttävät ja usein aikuisetkin lipsuvat tavaroiden palauttamisesta paikalleen – mutta eivät vain myönnä, että ovat unohtaneet (etenkin, jos toiselta palaa asiasta joka kerran käämi).
Ledikynttilät kokoaisin kokonaan pois, tai ehkä antaisin lapsille pari omaa, jos niiden käytöstä ei muodostu heille terveysriskiä. Olisin itsekin ottanut innolla ledikynttilän lapsena omiin leikkeihini esimerkiksi nuotioksi legoilla leikkiessä. Lapselle lelut ja muut kodin käyttötarvikkeet voivat hyvin olla osa samaa leikkiä.
Kaikkiaan hyväksyisin, että lasten kanssa koti on harvoin niin siisti kuin pelkästään aikuisten taloudessa. On ehkä mahdollista tylyttää perhe siistiksi, mutta monelle lapselle sellainen ympäristö on aika ankea ja taatusti opettaa, että luovuutta ei kannata käyttää.
Saan kiinni tästä, se on todella ärsyttävää!! 10v erityislapsi tekee sitä samaa päivittäin eikä millään ilveellä usko mikä on hänen ja mikä aikuisten tavara. Ei ne lapset tässäkään ole samanlaisia, jotkut vaatii huomattavasti enemmän ohjausta eikä siltikään lopputulos ole sama kuin niillä kiltillä ja joustavilla lapsilla. Usein näillä kommentoijilla on juuri niitä kilttejä lapsia, joita me kaikki muutkin olis toivottu meidän lasten olevan.
Vittuun koko “kiltti” sana. Mitä hyötyä lapselle on nyhjöttää “kiltisti”. Lapsi on tutkiva ikiliikkuja jonka aivot imevät tietoa ja kehittyvät sitä paremmin mitä enemmän ne saavat virikkeitä. Lapsen on saatava käyttää kaikkia aistejaan. Lapsuus on lyhyt aika. Kyllä pystyt sen ajan sijoittamaan lapseesi. Sinun tehtäväsi on tehdä hänen maailmastaan turvallinenen rajoilla varustettu paikka jossa hän saa huoletta tutkia ja kokeilla. Oma kolmevuotiaani sai suurta nautintoa pihalla hiekan lapioimisesta pöydälle. Sinänsä täysin järjetön ja sottainen homma mutta lapselle tärkeä tutkimuskohde.
Teillä vaikuttaa olevan kireä tunnelma, jonka vuoksi lapset ovat levottomia? Relaa hyvä ihminen! Voisitko ohjata lasten leikkejä, esim maalaamista, askartelua, junaradan kasausta, legoilla rakentelua tai vaikka majan rakentamista lastenhuoneeseen. Jos vain vahdit, ettei mihinkään kiellettyyn kosketa ja ahdistut epäjärjestyksestä, lapset ahdistuu myös ja he purkavat levottomuuttaan sotkemalla ja tekemällä kiellettyjä juttuja. Voit itse luoda kotiin kiireettömän ja rennon tunnelman. Tarviiko joka päivä siivota?
Itsellä on kaksi lasta, 2,5 vuoden ikäero, mutta ei ikinä ole tuollaista tapahtunut. Olin kotiäitinä koulun alkuun asti. Olikohan parempi valvonta minulla ollut ja ehkä pienempi talo? (Ei ollut kännyköitä). En ikinä olisi sallinut että kosketaan toisin tavaroihin, vauvasta asti kielsin ja keksin muuta sallittua puuhaa. Ehkä olivat kilttejä, mutta ei ikinä tarvinnut pelätä isomummon luona että koskisivat kristalleihiin tai repisivät kauppojen hyllyt.
Meillä! Lapset vähän pienemmät 5v ja 2,5v, mutta kaikki levitellään! Ja kyllä käsketään siivota ja kerätä omat sotkut, mutta seuraavana päivänä sama alkaa alusta. Kiellot tehoaa pari päivää ja sitten on taas tuikut ympäri lasten huonetta.
Vaikea ottaa kantaa muiden tilanteisiin spesifisti, kun ei tiedä kaikkia yksityiskohtia ja käytännön toimintatapoja.
Meillä moinen ei olisi tullut kuuloonkaan. Päivän selvää oli, että aikuisten tavaroihin ei kosketa ilman lupaa, eikä muiden sänkyihin mennä.
Silloin kun lapsi 1-2 vuotiaana oli vielä liian pieni ja utelias muistamaan kaikkia yksityiskohtia, oli kaapeissa lapsilukot ja kun kyllästyin kirjahyllyn jatkuvaan uudelleen järjestelyyn, niin laitoimme siihen hyllyjen eteen teipeillä aaltopahvin niiden hyllyjen kohdalle missä oli muita kuin lastenkirjoja, jotka oli alimmalla hyllyllä. Ei ollut mikään sisustuksellinen kukkanen, mutta toimi hyvin sen vuoden ajan, kun päässä oli enemmän intoa kuin harkintaa 😊
Kirjoittaja kertoo, että rajoja on laitettu ja neuvottu mihin saa koskea ja mihin ei. Itselle kasvatusalan ammattilaisena tuntuu erikoiselta, että silti 4-7v lapset eivät yhtään noudata ohjeita 🤔
Itsellä oli yksi tutravaperhe, jossa noudatettiin vapaata kasvatusta ja lapset saivat leikkiä ihan kaikilla kodin tavaroilla. Koti näyttikin sitten lähinnä järkyttävältä kaaokselta, kun kaikki tavarat oli revitty kaapeista ja laatikoista pitkin asuntoa. Porukka nukkui milloin kukakin missäkin sängyssä ja keskellä yötäkin saattoivat ihan jokainen vaihtaa sänkyä. Petivaatteet olivat myös pitkin kämppää päivällä välillä patjoja myöden.
Perhe vaikutti tyytyväiseltä, itsellä oli pää hajota jo pelkän kyläilyn aikana… 😅 Näin me immeiset ollaan erilaisia.
Mutta jos ja kun asia näyttää vaivaavan aloittajaa, niin kannattaa varmaan kiristää sisäkuria esim jollain ikätasolle sopivalla syy seuraus tyyppisellä (joko keppi tai porkkana). Kyllä nyt ikätasoisen 7v pitäisi vähintään pystyä normaaliin sisäsiisteyteen, kun suurin osa 4v:kin siihen kykenee!
Ovia vaan lukkoon, jos muu ei auta, miksi lasten edes tarvitsisi leikkiä aikuisten makkarissa?
Tsemppiä! 👍
Onneksi olkoon, teillä on luovia ja leikkiväisiä lapsia. Kieltoja on ehkä liikaa, jos kaikkea ei muisteta noudattaa. Vähentäkää kiellettyjä asioita niin että ne pystyy muistamaan. Kolme on hyvä määrä. Tyyliin: aikuisten huoneeseen, veitsilaatikkoon ja vitriinin asioihin ei kosketa. Muut tavarat ovat perheen yhteisiä ja niitä voi käyttää, kunhan tuo käytön jälkeen takaisin.
Ja älä kulje lasten perässä kieltämässä koko ajan. Se käy sekä sinun, että lasten hermoille. Lasten tulisi oppia kotona mahdollisimman paljon. Jos mihinkään ei saa koskea ja mitään ei saa tehdä, ei mitään opi. Ota muksut mukaan kaikkeen mitä teet, keittiöhommiin, pyykinlaittoon jne.
Eihän se ole ollenkaan huono idea lukita vanhempien huonetta päiväksi. Voi näyttää että teillä on oma rauhallinen siisti nukkumapaikka. Meillä teinit käänsi kahvat väärinpäin, ettei pienet päässeet/ osanneet mennä heidän yksityisalueelleen. Tuo arkojen tavaroiden pois kerääminen arkena kuulostaa tutulta. Juhlapäivänä sitten fiksataan paikat ja opetellaan olemaan siististi… Ainakin puoli tuntia 😅
Laitahan laps et siivoomaan omat jälkensä, ei innosta niin paljon mylläämään paikkoja, kun itse joutuu siivoomaan jälkensä😊
Tosi hyviä vastauksia. Tuttua tohinaa nyt myös meillä mummolassa.
Iloitsen, kun lastenlapset keksivät itse omatoimisesti uusia leikkejä. Jalkapallit ylösalaisin siihen pitkula tyyny nukeksi ja pyyhe peitoksi. Siinä hyssyttelevät ”vauvojaan”. Sitten on mummolan säännöt, eikä kiellettyihin kosketa ilman lupaa. Omien lasten pienenä ollessa, kun tulin kotiin ja lapset isän kanssa kotona, aloin heti nostella ulkovaatteita ja kenkiä lattialta ja säveltää sekasotkusta.
Lapset sanoivat: isä on paljon mukavampi, hän istuu lattialla meidän kanssa ja leikkii. Sinä vaan siivoat. Huomasin, heille on tärkeämpää läsnäolo ja myötäeläminen ja minä touhuan liikaa. Toki tuunasimme kotimme lapsiystävälliseksi niin kauan, kunnes iän myötä oppivat päivittäisiin käytänteisiimme.
Kultainen keskitie.