Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Onko kellään kokemusta aikuisuuden ystävyydestä? Tutustuttiin ystäväni kanssa lasten kautta, molemmat ollaan yksinhuoltajina samassa elämäntilanteessa, yhdessä vähän sinkkujen hömpötyksiä, kun lapset ovat hoidossa jne. Alkuun oli kivaa ja hauskaa, nyt kiristelee hermoja tuon tuosta.

Olen itsenäinen ja määrätietoinen ihminen, ostan itseäni miellyttäviä asioita ja tavaroita sen mukaisesti. Nyt tämä ystävä kulkee perässä ja ostaa KAIKEN saman, mitä minä olen hankkinut. Huulipunan sävystä jouluvaloihin, vaatteista ja kengistä puhumattakaan. Hänellä on parempi taloudellinen tilanne kuin minulla ja minua surettaa, koska kun hankin itselleni jotain kivaa, olen sen ”ansainnut” ja osaan sitä arvostaa, sillä se on tarkoittanut yleensä halvempaa juustoa, purkkihernaria töissä eväänä jne. Ostan muutenkin tavoitteellisesti, säästän, jotta saan jonkun haluamani asian. Lapset ovat onneksi hiukan eri-ikäisiä, niin heidän perässä ei voi kukaan kulkea. Ystävä ostaa, koska hän voi ja haluaa. Jotenkin sen oman hankinnan arvo laskee omassa mielessä, kun siitä en saa nauttia ja ajatella ylpeänä kuinka onnelliseksi se minut teki. On se sitten uusi kaulahuivi tai kynsilakka.

Kerran koitin sanoa, että sullahan on vastaavat ja melkein samanlaiset jo, mutta se ei kuulemma haittaa, hän haluaa samat kuin minä. Jätin sillä kertaa omat ostamatta, koska harmitti. Olenko minä vain lapsellinen vai saanko potea tästä ärsytystä? Joskus olisi kiva laittaa IKIOMAA huulipunaa syömään lähtiessä, eikä kulkea yli kolmekymppisenä materiaalikaksosina kaupungilla. Sitä tehtiin ainakin meilläpäin ala-asteella.”

Nimim. Aikuisena BFF

Luksusta arkeen valmiilla.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 22 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

22 vastausta artikkeliin “”Ystävä kulkee perässä ja kopioi tyylini””

 • Helsson sanoo:

  Tiedän niin tunteen. Mulla vaan meni niin äärimmäisyyksiin, että rupesin teettämään vaatteeni, ettei samanlaista ole saatavilla. Sepä vasta huono idea olikin, kun kaveri teetti samoista kankaista ”muka samanlaisen”, mitkä näyttikin ihan hirveiltä—> en voinut käyttää enää omianikaan.
  Joten te, jotka ette ymmärrä tilannetta, ette luultavasti ole olleet vastaavassa tilanteessa.

 • Surkimo sanoo:

  Voi ei. Tuo on niin ärsyttävää!
  Mun ystäväni taas esittelee mun ajatuksiani ominaan. Minä olen vaatimattoman näköinen ihminen ja parhaat puoleni ovat selkeästi korvieni välissä. Harmittaa, kun kaverini esittelee mun ideat ominaan tuttavapiirille, joskus vielä niin, että olen itse paikalla. Ehkä hän unohtaa, mistä oli idean alunperin kuullut? Mulla ei kuitenkaan ole mitään muuta, millä päteä tai saada positiivista huomiota, joten tuntuu kurjalta.
  Hän itse on näyttävä ja hyvätuloinen nainen, hieno ammattikin on. Jättäisi mullekin jotain!

 • What sanoo:

  Kuulostaa vähän oudolta. Mua ahdistaisi kovasti jos joku kopioisi kaikki materiaaliset asiat minusta, ei kuulosta ihan terveeltä. Toisaalta joskus voi ystävääkin rakastaa kovasti ja haluaa oikeasti vaan vilpittömästi samoja juttuja kun hän koska se muistuttaa ystävästä, ilman että qii on mitään epänormaalia taustalla… hän varmaan vaan ihailee sua kovasti! Mutta! Sinun syysi on se että hän on varakas ja sinä et, ja silti hän ostaa samoja tuotteita kuin sinä, hän vaan saa ne helpommalla ja sinä joudut tekemään kovasti töitä sekä henkistä työtä sen eteen, että pystyt ne ostamaan. Kuulostat jostain syystä katkeralta ja kateelliselta, kysy itseltäsi mitä oikeasti pelkäät kun ystäväsi kopio asiasi? Vai pelkäätkö olla ihailun kohteena koska et tunne itseäsi tarpeeksi arvokkaaksi ja hyväksi? Nyt rehellistä itsetutkiskelua nainen ja myös kyseenalaista että miksi joku kopioi sinua. Ei siksi että rahaa löytyy, vaan miksi. Hämmentävä artikkeli…

 • Kateutta(ko?) sanoo:

  Miten tavara, joka on tuonut sinulle onnen tunteen, kadottaakin sen jos joku toinen ostaa samanlaisen.
  Kerrot, että säästäminen tuo tavaralle arvon. Samallalailla säästit molemmassa tapauksessa.

  Onko pohjommainen ärsytys, että ystäväsi ei säästä.. hän vain osta

 • Artesaani sanoo:

  Tehdasvalmisteista tuotteita tehdään aina paljon. Joko sen hyväksyy, että niitä on muillakin tai ryhdyt valmistamaan itse ja vaikka muokkaamaan valmista tuotetta. Uniikkeja tuotteita myyvät käsityöläiset. Kursseja löytyy vaikka minkä tekemiseen. Jos haluat rakentaa ystävyyttä omalta osaltasi, menkää yhdessä kurssille. Huom. Sinä et ole vastuussa hänen päätöksistään. 👍

 • Suripahde sanoo:

  Joku jo totesikin, että osta vaikka netistä tai kirpparilta. Tai, osta niin, ettei tiedä mistä ostit ja jos kysyy, sano vaikka ettet muista mistä. Jos on ollut tapana käydä shoppailemassa yhdessä, alkakaa tehdä jotain muuta. Käykää vaikka kahvilla tai harrastamassa jotain.

 • Eevia sanoo:

  Mulla on kolme lasta, mies, koira, liian iso talo että sitä jaksaisi ylläpitää.. Käytännössä kaikki mitä omistan on hankittu ajatuksella että jos hajoaa ei harmita. Pieruverkkareita kummosempaa en kotitöissä nyt varsinkaan viitsi hankkia. Mun on niin käsittämättömän vaikea aikuistensamaistua tähän.

  Yläasteella muistan että meillä kaikilla oli adidaksen gasellet ja leviksen 555 eikä kukaan enää muistanut kenellä ne ensin oli. Mutta silloin kyllä se harmitti että oli kuin liukuhihnalta mutta erillainenkaan ei voinut olla. Jotenkin vaan tuntuu kummalle josko sinä et ole yläasteella että tämä voisi olla onkelma.

  Mitä ikinä nämä tavarat teille nyt edustaakin niin suosittelen että te molemmat lopetatte moisen välittömästi. Sinä et ole vaatteesi, itsetuntosi ei rakennu tekstiilin varaan eikä ketään muuta tätä yhtä ihmistä lukuunottamatta kiinnosta mitä päällesi puet. Sinun kanssa viihdytään jos viihdytään vaikka päälläsi olisi perunasäkki ja asuisit kellarissa.

  Ensinäkin nyt vähän hajurakoa tähän ihmiseen, kun kuulostaa aikasen extremeltä jos joku on täysin kärryillä sun ostoksistasi. Toiseksi hankkikaa lisää mielekästä tekemistä niin ei tarvitse kuvitella että vaatteet tai tavarat antaisi siihen jotain sisältöä. Kolmanneksi Älä ilmoita muille mitä sinulla milloinkin on päällä ja hoida shoppailusi netissä. Voit vaikka iloksesi kehua jotain hirvitysrääsyjä että kyllä ostaisin jos olisi varaa eiköhän jossain välissä ystäväsi ala kyseinalaistamaan makuasi.

  Kas näin, ongelma ratkaistu 😂
  Tsemppiä vaan nyt tähänkin elämänkriisiin 😁

 • Copycat sanoo:

  Minulla samanlainen tapaus ja kopioiminen koskee sisustusjuttuja. Hän tietää että säästän tiettyyn arvokkaaseen tuotteeseen ja ostaa sitä ennen itse tuotteen ja esittelee omana löytönään. Minä etsin uuden. Tai jos olen hankkinut jo aiemmin jonkun tavaran jota hänellä ei ole. Seuraavalla kerralla hän kommentoi: ai sinullakin on tällainen! Ärsyttää suunnattomasti. Reilumpaa olisi rehellisesti myöntää, että kopioi tieten tahtoen. Se, minä kopioinnin syy on, en osaa sanoa.

 • Mallioppimista sanoo:

  Jonkinlaista turvattomuuttahan tämä kopioida kokee, jos hän tuntee näin suurta tarvetta vahvalle johtajalle, jonka perässä kulkea. Omalle kohdalle vaikea kuvitella, koska otan mallia muista vain, jos joku on vaikkapa löytänyt tuotteen, jollaisen koen itselleni hyvin hyödylliseksi, mutten ole itse onnistunut löytämään. Mitä jos koettaisit olla ystävä, ja rohkaista häntä oman tyylin ja itsetunnon löytämiseen? Voit myös suositella mielestäsi juuri hänelle sopivia asioita, jolloin hänen ei tarvitsisi näyttää sinulta ja tehdä samoja asioita kuin sinä.

 • Jenna sanoo:

  Itse olisin immarreltu, että joku pitäisi mun tyylitajua ja makua niin hyvänä, että haluaa kopioida:) Ymmärrän, että voi ärsyttää, mutta ehkä asiasta voisi nätisti sanoa. Tai kysyä. Itseäni ei tuollainen haittaisi. Tietenkään ei ole kiva kulkea samanlaiset vaatteet päällä, mutta esimerkiksi jouluvalojen suhteen, mitä väliä jos jollakin samanlaiset valot?

 • CopyCat sanoo:

  Ja tää aloitushan on ollut sanasta sanaan eräällä keskustelupalstalla vähän toista viikkoa sitten…

  • T: hermoraunio sanoo:

   Sanasta sanaan?? En usko, tämä tuli töysin sydämestä tämä avautminen tähän.

 • Hannanne sanoo:

  Oisko sun ystävä vain epävarma ja ihaileeko sun varmuutta ja tasapainoisuutta. Sinun jäljittelyllä yrittää kohottaa itsetuntoa. Kannattaisi kysyä ihan suoraa miksi näin. Toisaalta jos ystäväsi nostattaa negatiivisia tunteita, ärsyyntymistä yms. niin kannattaako sellaisella suhteella itseä rasittaa.

 • Bebe-86 sanoo:

  Täytyy varmaan sinun ihan rehellisesti punnita kumpi on tärkeämpi, ne omat isot pienet ilot vai ystävyys tähän ihmiseen. Jos hän ei suorastakaan sanomisesta huolimatta ota tässä asiassa sinun tunteitasi huomioon, onko hän pitämisen arvoinen? Minulla on ollut tapana leikata sellaiset ystävät tai tuttavat elämästä pois jotka saavat minulle vain pahaa mieltä aikaan. Joten miten asiat vaakakupissa asettuvat, tuoko hän elämään iloa yhtä paljon/ enemmän kuin vie pois… tsemppiä.

 • Minä vain sanoo:

  Mulla taas oli ystävä, joka osti ”mun nenän edestä”. Aina. Huomasi, jos tykästyin johonkin (tai sit meillä oli vaan sama maku) esim. vaatteeseen ”Hei onpa ihana, mä ostan tän. Ja sä et voi ostaa samanlaista” Oli hauska, mutta melko dominoiva ystävänä. Ehkä se oli tuo hallitsevuus (muissakin asioissa) joka hiivutti ystävyytemme.

 • Vieras sanoo:

  Tulee mieleen elokuva Single white female…

 • Ruska sanoo:

  Voisko olla niin, että sun ystävällä on se ”oma” tyyli vähän hakusessa, ja kun näkee sinulla jotakin kivaa päällä, niin aattelee että kaipa hänkin vois ostaa ja pitää samanlaista.
  Vai Kopioiko hän sinua muissakin asioissa? Jos pitää sinua sellaisena, jollainen itsekin haluaisi olla..?
  Onhan se toisaalta imartelevaa, mutta varmasti pidemmänpälle ärsyttävää.

 • X sanoo:

  Ymmärrän ärsytyksen eikä toi ole normaalia. Toinen kai arvostaa sinua ja sinun makuasi kun kopioi kaiken mutta vie ainutlaatuisuuden omista löydöistäsi. Silloin tällöin ei varmasti haittaisi mutta jos alinomaa niin ensin sanoisin nätisti vihjaillen ja jos ei menisi perille niin sanoisin sitten suoraan ettet pidä kopioinnista. Tosin esim. tiettyjä juttuja tuntuu olevan ”kaikilla” joten niitä on paha omiakaan.

 • OKäiti sanoo:

  No jos tavarat tässä on se ongelma, niin vaihda ostopaikaksesi kirppis. Aika paljon vaikeampi kopioida ja luontokin kiittää!

  • Nimetön sanoo:

   Samaa mietin 🙂 Itse ostan vaatteeni kierrätyskeskuksesta, joten aika yritteliäs saa olla, jos yrittää minua kopioida 😅

 • Sussu sanoo:

  Noh emmä nyt tiiä kannattaako moisesta hernettä nekkuun vetää,jos on luotettava mukava tyyppi jonka kanssa on hauskaa jne voisiko vaan olla välittämättä,voithan nähdä häntä harvemmin. Ja jos asia oikeesti vaivaa niin kyllä yleensä normaalissa aikuisten välisissä suhteissa saa,voi ja pitää uskaltaa sanoa asiasta joka vaivaa. Ja kyllä ymmärrän myös että pidemmän päälle tuollainen käytös ei oikeen oo normaalia jne jos oikeesti kopsaa kaiken kaveriltaan,sillon voi olla omassa elämässään jokin tyhjiö tms jota yrittää peitellä tms

  • VerkkariVilma sanoo:

   Mulle tuli mieleen ettei kyseisellä ihmisellä ole mielikuvitusta tai hän on jäänyt sille teini-iän tekstiilikaksos asteelle.Yks vaihtoehto on josko hän haluaa näyttää paremman varallisuutensa,mikä ei oikein sovi ystävyyteen.Mä kyllä hermostuisin ja sanoisin suoraan vaikka välit menis.Nuorena sellainen tilanne olikin,eikä olla sen koommin pidetty yhteyttä.