Palkkasimme yritykseemme työttömän nuoren työnhakijan, jolle saimme työllistämistuen. Työntekijän palkkaaminen on yritykselle aina iso riski ja kova taloudellinen satsaus. Käytännössä yritys maksaa työntekijän palkan LISÄKSI karkeasti ottaen sivukuluja eli vakuutuksia ja lomarahoja 30 % palkan päälle. Jos työntekijä saa palkkaa 2000 euroa kuussa, hänestä koituvat kokonaiskulut ovat karkeasti ottaen 2600 euroa kuussa. Jos työntekijä sairastaa, kulut toki nousevat tästä, koska työntekijälle pitää oletettavasti olla sijainen.

Palkkasimme nuoren työntekijän yritykseemme, koska ajattelimme tekevämme myös yhteiskunnallinen teon. Kun nuori pääsee työhönoppimiseen ja pois kotoa, hänen mahdollisuutensa olla yhteiskunnan jäsen paranevat. Työntekijämme kohdalla tämä tavoite on toteutunut. Vaikka nuoren työntekijän opettaminen on vaatinut paljon resurssia, hän on kasvanut tehtäviinsä.

Emme osanneet millään tavalla kuvitella, että työllistämistuen maksaminen veisi TE-toimistolta niin kauan aikaa kuin se nyt vie. Meillä on tällä hetkellä TE-toimistossa sisässä sekä työntekijän marraskuun että joulukuun palkkatukilaskelma. TE-keskuksen tiedotteen mukaan yritysten palkkatuessa käsittelyssä on 18.11.2022 sähköisesti saapuneet hakemukset (9 171 kpl). Käsittelyaikaennuste on 53 vrk. Siis puolitoista kuukautta!

Kehotan vakavasti varomaan palkkatuetun työvoiman palkkaamista ainakin siinä tapauksessa, että palkkatuella on palkkaukseen merkitystä. Eli palkkatuen maksatus on niin hidasta, että suhtaudu tuettuun palkkaukseesi kuin et saisi tukea lainkaan.

Mielestäni palkkatuen maksamisen aikataulusta pitäisi kertoa yrittäjälle jo hakuvaiheessa, jotta yrittäjä voi tehdä päätöksen totuudenmukaisten tietojen perusteella. Moni pienyritys jättää palkkaamisen väliin kokonaan, koska talous näinä vaativina aikoina ei kestä puolentoista kuukauden odotusaikaa.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Yrittäjä: varo palkkatukea, sen maksatus vie ikuisuuden!”

  • Yrittäjä sanoo:

    Ja valitettavasti tuo ei ole ainoa asia jolla venytetään yrittäjän sietokykyä valtion toimesta.