”Parisuhde on ihana asia ja kaksi vanhempaa lapselle on ihanne, koska lapsen kasvattaminen on kokopäivätyötä ja talouskin voi paremmin, kun tuloja tulee kahden aikuisen toimesta. Minä kuitenkin olen yksinhuoltaja. Olen ollut siitä asti kun lapseni syntyi ja tiedätkö mitä, en voisi olla onnellisempi.

Koen ahdistusta vain silloin kun parisuhteessa olevat ystäväni kertovat toivovansa että löytäisin jonkun elämääni ja kuinka on ihanaa kun kotona on toinen aikuinen. Yksi jopa kertoi, että hänen lapset rakastavat isiään niin paljon ettei voisi kuvitellakaan, että lapset eivät isiä joka päivä näkisi.

Ihanat ystävät, haluan kertoa teille että voin hyvin. Käyn töissä, tuon kotiin leivän ja päälle vaatetta, kotini on siisti ja nukun paremmin kuin hyvin. Meillä on arki hallussa, rutiinit luovat turvaa niin äidille kuin lapsellekin. Lapsikin kukoistaa ja on iloinen ja terve.

Kuva Sai De Silva. Ylin kuva Chema Photo.

En koe tarvitsevani puolisoa kotiin ja kun silloin tällöin minulle iskee pienen pieni kateuden kipinä yksinolosta niin ajattelen salaa asioita, joita olette minulle puolisoistanne kertoneet. Ajattelen niitä pilke silmäkulmassa ja hetken päästä totean taas selviäväni loistavasti yksin. Tässä jokunen näitä pikkuisen tuhmia ajatuksiani:

 1. Minun ei tarvi koskaan väitellä siitä kumpi nousee lapsen kanssa kuudelta aamulla. Ei perustella väsymystäni sillä että valvoin yhteen asti yöllä ja olen niin väsynyt. Minä en koskaan valvo yhteen asti yöllä koska se olen minä joka herää joka aamu.
 2. Minun ei koskaan tarvitse kerjätä puolisoa käymään kaupassa.
 3. Minun ei koskaan tarvitse pyytää lupaa käydä ystävän kanssa kahvilla. Minä käyn kahvilla milloin haluan, lapsi mukana.
 4. Minun ei koskaan tarvitse miettiä kumman aikuisen vuoro on laittaa ruokaa. Tai kuunnella sohvalla makaavalta puolisolta valitusta kuinka hänellä on nälkä. Minä suunnittelen ruoat ja ruoka on joka päivä pöydässä, minun toimesta.
 5. Minun ei koskaan tarvitse katsoa kellosta kumpi meistä aikuisista on nyt viihdyttänyt lasta enemmän.

  Kuva Bruno Nascimento.

 6. Minun ei koskaan tarvitse kerätä vaatteita lattialta. Ei puolison eikä lapsen koska lapselle opetin missä pyykkikori on ja lapsi oppi sen nopeasti.
 7. Minun ei koskaan tarvi valittaa että joudun aina siivoomaan yksin puolisolle jolla on raskas työ, selkävamma tai vaan asennevamma. Minä tiedän, että jos sotken, joudun siivoamaan. Joten elämme siististi ja siivoamme jälkemme. Voin ystävät sanoa käsi sydämellä että minulla on siistimpää kuin teillä.
 8. Kukaan ei tervehdi minua äkäisesti kun tulen kotiin. Ei tiuski ja sano menevänsä päiväunille kun oli lapsen kanssa yksin jopa tunnin!
 9. Lapseni ei tarvitse koskaan kuunnella vanhempien huutoriitelyä. Eikä lapsen tarvitse koskaan huutaa että lopettakaa riitely.
 10. Minun ei tarvitse tapella siitä kuka nukuttaa lapsen.
 11. Minun ei tarvitse miettiä miksi puoliso ei halua minua ja kuinka tyytymätön olen seksielämääni. Minulla on hyvä seksielämä. Siihen ei tarvitse toista ihmistä.

Yksinhuoltajat ovat monitaitureita ja vahvoja ihmisiä. Rakkaus tulee aikanaan mutta ystävät, teidän puheenne eivät tee siitä kovin houkuttelevaa.”

Nimim. Onnellinen 

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 24 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

24 vastausta artikkeliin “Yksinhuoltaja: Ystävät, teidän puheenne rakkaudesta eivät tee siitä kovin houkuttelevaa”

 • Yh mutsi. sanoo:

  Allekirjoitan totaali yh.na tekstin.

  Mutta tiedän myös, että jonain päivänä kaikkeista vahvimmalle, itsenäisimmällekin naiselle voi tulla eteen tilanne, jossa sitä vain pakko myöntää tahtovansa.

  Kun mikään voima ei enää estä vaan on pakko olla rehellinen itselleen. Kun on aika – rakastaa ja ottaa rakkautta vastaan.

 • Muu sanoo:

  Olen ollut naimisissa 4 vuotta, 2 yhteistä lasta. Sitä ennen yksinhuoltaja 11 vuotta. Olin huomattavasti onnellisempi yh:na. Sain itse määrätä elämäni kulun. Esikoinen tapasi isänsä ekan kerran muutama vuosi sitten ja meinasi, että ois ehkä ollut parempi että ei olisi tiennytkään. On olemassa muitakin miehen malleja kuin isä. Esimerkiksi sedät, papat ym. Kun se isä ei aina välttämättä ole se paras.