Kuvittele seuraavat tilanteet:

1. Vastarakastunut pariskunta on viettämässä lapsivapaata viikonloppua. He syövät rauhassa aamupalaa, kun yhtäkkiä toisen heistä exä on ovella lapsensa kanssa mitään ilmoittamatta. Hän tuo lapsen ja menee samalla penkomaan lapsen huonetta. Exä ja nyxä eivät ole aiemmin tavanneet.

2. Pariskunta on viettämässä jälleen lapsivapaata viikonloppua romanttisesti ravintolan ja teatterin merkeissä. Kesken teatteriesityksen toinen heistä saa puhelun, että ex-puoliso on uupunut ja pyytää hakemaan lapsen. Exällä olisi myös omat tukiverkkonsa, mutta ilmeisesti hänen mielestään lapsen toisen vanhemman kuuluu lapsi hoitaa silloin, kun hän ei jaksa tai häntä ei huvita.

3. Pariskunta menee kaikessa hiljaisuudessa naimisiin. Toisen ex-puoliso on sitä mieltä, että hänen olisi kuulunut saada tietää asiasta etukäteen, vaikkei tapahtuma muutakaan mitään käytännön asioita.

4. On pariskunnan lapsivapaa viikko, ja toinen heistä on sairaslomalla. Nyt pariskunta asuu jo yhdessä. Toisen exä ilmoittaa jäävänsä myös sairaslomalle, ja pyytää hakemaan lapsen luotaan. Sairaslomalla oleva bonusvanhempi kieltäytyy, koska lapsenhoito olisi tällöin hänen vastuullaan ja mielestään hänelläkin on yhtäläinen oikeus sairastaa rauhassa, kuin lapsen vanhemmalla, tai oikeastaan vielä isompi etenkin, kun on kyseisen vanhemman luonapitoviikko.

5. Ex-puoliso tuo sovittuna päivänä lapsen etuajassa sovitusta ajasta pariskunnan luo, kun heistä kumpikaan ei vielä ole itse kotona. Bonusvanhemman alakouluikäinen lapsi avaa oven. Ex-puoliso menee luvatta pariskunnan kotiin, ja sanoo lapselleen: ”Noniin, tutkitaanpas vähän paikkoja”. Jälkikäteen asiaa puidessa exä on sitä mieltä, että lapsen koti ei voi olla pariskunnan luona, ellei hän vanhempana saa tulla heidän kotiinsa miten haluaa.

6. Pariskunta ostaa uuden yhteisen kodin. Toisen exä puuttuu peliin, että kai hänen päiväkoti-ikäinen lapsensa saa sentään oman huoneensa sisustuksesta päättää.

7. On sunnuntaiaamu ja pariskunta aikoo nukkua vapaa-aamuna pitkään kahdestaan. Lapsi on ex-puolison luona, koska on tämän viikko. Pariskunta herää kello 8 ovikellon soittoon, ja toisen ex-puoliso tuo lapsen etukäteen ilmoittamatta ja tunkeutuu lupaa kysymättä sisälle tutkimaan pariskunnan uutta kotia.

8. Pariskunta odottaa yhteistä lasta. Toisen exä ilmoittaa, että kun kerta jaksatte lisääkin lapsia tehdä, saatte pitää myös aiemman avioliiton lasta enemmän. Sen sijaan, että hän itse antaisi lapselleen ekstrahuomiota, hän lisäksi uhoaa, että lapsen huomio ei saa vähentyä uuden lapsen myötä.

9. Riippumatta siitä missä kunnossa lapsi on, exä lähes poikkeuksetta laittaa tämän pariskunnan kotiin sairastuttamaan muut vauvasta vanhempiin, vaikka tietää, että perheessä on riskiryhmäläinen. Tuntuu, että exä hankkii tauteja, joista pariskunnan perhe maksaa viulut.

10. Pariskunnan kotona jyllää todella raju norovirus. Kaikki sairastavat. Toisen exä ei jaksa hoitaa lastaan yhtään ylimääräistä päivää, vaan lähettää tämänkin sairastumaan. Kipeän vanhemman on pakko jaksaa hoitaa lapsi, ja lapsi tottakai sairastuu itsekin. Päivän tai parin lisäpäivällä toisen vanhemman luona lapsi olisi välttynyt tältä kärsimykseltä.

11. Pariskunta odottaa jälleen lasta, mikä on kova paikka exälle, joka ratkeaa ryyppäämään ja uhkaileekin pian itsemurhalla ja huutaa lapsensa aikana, kuinka tämän toinen vanhempi ei välitä tästä.

12. Oltuaan puolisonsa kanssa yhdessä jo vuosia, bonusvanhempi kuulee juorun, että hän on rikkonut puolisonsa edellisen avioliiton, vaikka hän tapasi puolisonsa vasta puoli vuotta tämän eron jälkeen.

13. Ex-puoliso syyttää pariskuntaa lapsensa eriarvoisesta kohtelusta, kun bonusvanhempi ei rakasta lasta samalla tavalla, kuin omiaan, vaikka kohteleekin kaikkia tasapuolisesti.

Samalla siis, kun aiempien tapahtumien exä vaatii pariskunnalta itselleen oikeuksia toimia miten haluaa, vaatii hän pariskunnalta jatkuvaa hälytysvalmiudessa oloa estäen suunnittelemasta lapsivapaille mitään omia suunnitelmia. Lapselleen hän vaatii yli-inhimillistä kohtelua ja jalustalle asettamista, erityisesti uudelta bonusvanhemmalta. Silti häntä kuitenkin kismittää katsoa, kun lapsensa on osa toisen vanhempansa perhettä.

Lisämausteen tähän soppaan tuo se, että pariskunnan toisen osapuolen äiti asettuu lapsensa yllä mainitun entisen puolison puolelle. Bonusvanhempi kokee, että hänen pitäisi uhrata aina oma hyvinvointinsa exän takia ja esimerkiksi hoitaa lasta omalla sairaslomallaan exän puolesta. Äiti kohdistaa hoitoapunsa exälle eikä lapsensa perheeseen, vaikka exällä on oma tukiverkostonsa. Kyseinen äiti myös kauhistelee, kun pariskunta saa lisää lapsia. Äiti korostaa edellisen avioliiton lapsen asemaa perheessä monin keinoin eriarvoistamalla lapsia.

Äiti ei tunnu hyväksyvän lapsensa uutta puolisoa. Puoliso kokee olevansa väärä kohde anopin negatiivisille tunteille ja yrittää selvittää asioita. Anoppi ei suostu juttelemaan, mutta haukkuu kyllä bonusvanhempaa lapsensa exälle.

Pyydän, että asetat hetkeksi itsesi erityisesti kyseisen bonusvanhemman saappaisiin. Miten toimisit? Mitä ajattelisit?

Itse antaisin kyseiselle bonusvanhemmalle neuvon jo suhteen alussa: JUOKSE! Sairaan exän takia ei kannattaisi sairastuttaa myös itseään. Samalla tiedän, että rakkauden huumassa hän ei noudattaisi neuvoa. Toiseksi paras neuvo on: vaadi tiukat rajat perheen ulkopuolisille välittömästi suhteen alussa. Kaikki on helpompaa, kun pariskunta vetää rajat ja pitää niistä kiinni yhdessä. Älkää antako ulkopuolisten vaikuttaa suhteeseenne, sekä kohdelkaa kaikkia lapsianne tasapuolisesti ketään nostamatta tai alas painamatta. Älkää välittäkö muiden mielipiteistä ja vaateista.

Ja vielä muistutuksena bonusvanhemmalle: kaikkea mitä sanot tai teet, voidaan käyttää sinua vastaan. Samoin kuin kaikkea mitä jätät sanomatta tai tekemättä. Tärkeintä on sinä ja perheesi, ei perheen ulkopuolisten mielipiteet.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia