Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Joulu ja joululahjat. Mikä jännitysnäytelmä monelle lapselle. Saako isän ostamaa uutta lempipaitaa tai lelua viedä äidin luo? Suuttuuko mummu jos hänen ostamansa juttu jää toiseen mummulaan? Kysymyksiä ja tilanteita, joita aviossa ollessa ei voi kuvitellakaan, mutta jotka muuttuvat totiseksi todeksi eron jälkeen.

Tuttavani halusi lapselleen lahjaksi ainoastaan lahjakortteja, jotta ÄITI saa päättää mitä lapselle ostetaan. Ei käynyt edes niin, että lapsi olisi itse valinnut mieluisaa. Äiti halusi päättää värit, merkit. Oikeastaan kaiken. Sivusta seuranneena ihmettelin usein, miten lapsi ei koskaan protestoinut (edes isompana), mutta ehkä lapsi oli tottunut, ettei saa eikä tarvitse ajatella itse.

Usein kuulee aikuisten sanovan, että kyllä meidän Pirkko-Petteri ymmärtää, että tätä ei viedä isälle/äidille. Totuus lie kuitenkin, että aikuiset luulevat ja toivovat, että lapset ymmärtävät. Lapset taas koittavat lähinnä miellyttää vanhempia, ehkä molempia tai ehkä vain toista.

Raha kelpaa toki aina. Siitäkin saa kuitenkin helposti riidan. Mihin raha käytetään ja paljonko sitä annetaan. Yleensä aina liian vähän. Ainakin eksän näkökulmasta. Toinen pääsee aina helpommalla ja hänellä menee vähemmän rahaa. Jos etä antaa lapselle taas paljon rahaa niin hän ihan selvästi koittaa ostaa lasta. Ei koskaan hyvä. Kunpa aikuiset joskus pysähtyisivät näiden hullutuksiensa äärelle. ”

Nimim. Lapsen jouluressi

Artikkelikuva Tim Gouw.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 14 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

14 vastausta artikkeliin “”Voisitteko ottaa lapset huomioon joululahjasääntöjä kehitellessä?””

 • Kahden äiti sanoo:

  Kun eksän luo mentiin uusissa (ulko)vaatteissa, niistä osa oli hukassa heti ekan käynnin jälkeen. Tai rikki. Lelut katosivat jonnekin tietämättömiin tai hajosivat. Ikinä ei iskä ostanut uutta tilalle, hyvä jos edes huomasi, että jokin oli vialla. Ymmärrän hyvin, jos on eri kamat eri paikoissa. Isompina, kun oppivat itse huolehtimaan, ovat kuljettaneet tavaraa edestakaisin. Ihmisillä on niin erilaisia käytäntöjä ja tapoja, että joskus pääsee pienemmällä tappelulla, kun on hankkii itse omaan kotiin jotkin roinat, eikä niitä viedä muualle.

 • Nimetön sanoo:

  Tämä on todella mietityttävä ja haastava aihe. Tuskin niin yksiselitteinen koskaan. Meillä mieheni ja minä maksamme lapsen kaikki kulut, niin harrastukset kuin vaatteet ym. Äidin luo viedään joka kerta kassillinen tavaraa (vaatteet, viihdykkeet, ym) josta palautuu kotiin vain puolillaan oleva kassi. Ja jälkeenpäin kun kysellään vaatteita, urheiluun liittyviä mailoja ym niin koskaan niitä ei kuulemma ole sinne viety. Jos siellä käytössä ollut varuste rikkoutuu niin sen tilalle ei myöskään hankita uutta, vaikka seuraavana päivänä koulun liikkatunnilla kyseistä välinettä tarvittaisiin. Asia tuntuu kovin epäreilulta, kotona on lisäksi muita lapsia jotka voisi käyttää pieneksi jääneitä vaatteita, liikunta varusteita, ym. Ehkä olen monen mielestä ilkeä, mutta nykyään ei anneta viedä meidän perheelle tarkoitettuja pihapelejä ym toiseen kotiin, koska ne eivät sieltä palaudu ja äidilläkin pitää olla jokin velvollisuus hankkia viihdykkeitä ajanviettoon. Asiahan olisi aivan eriasia, jos välineet hankittaisiin yhdessä puoliksi kustantaen.

 • Eräs poikien äiti sanoo:

  Eräänä jouluna poikani sai minulta lahjaksi ison koottavan legoavaruusaluksen. Joulun jälkeen hän halusi välttämättä ottaa sen mukaan isän luokse. Varoitin kyllä, sanoin, että paloja voi hävitä tms., mutta kun niin kovasti halusi näyttää sen isälle, annoin ottaa. Isän luota palatessa ei legoalusta enää ollutkaan mukana. Poika alkoi itkeä, ja kertoi, että lähtiessä äitipuoli oli sanonut, että kaikki legot täällä ovat pikkusiskon, eikä mitään saa ottaa mukaan.

 • En ymmärrä sanoo:

  Mieheni kanssa seuraamme vastaavaa tilannetta hänen veljen ex vaimon kanssa. Miehen veli antaa lapsien viedä lelunsa äidilleen, mutta toisinpäin ei käy. Mieheni äiti osti lapsenlapsilleen aina vaatteita ja tämä äiti ei ikinä halunnut käyttää lapsillaan niitä. Nyt kun mummu lopetti vaatteiden oston vie ex vaimo lapset aina pienissä vaatteissa mummulle hoitoon. Mummu on ostanut muksuille vaatteet heidän luo ja vaihtaa sopivat kun äiti lähtee ja samat pienet takaisin kun tulee hakemaan. Mummu ei anna lapsien viedä kotiin saamiaan joululahjoja ja tässä kohtaa minun tekisi mieli sanoa jotain. Ei lapset ymmärrä että he saavat lahjoja ja mummu pitää päänsä ettei niitä kotiin viedä vaan leikitään täällä ollessa. Meillä myös lapsia ja he kuitenkin saavat ottaa lahjansa mukaan.

 • Se lapsi sieltä himmeli lapsuudesta sanoo:

  Kyllä näitä tätä ei sitten kerrota/näytetä isille, tai ethän kerro tästä mummolle himmeleitä voi oikein hyvinkin kehitellä myös parisuhteessa. Tarvitaan vain sellainen oikean tyyppinen henkilö. Jokatapauksessa nämä on lapselle ihan todella stressaavia juttuja.

  • Voihan mummo sanoo:

   Joskus on pakko rajoittaa. Meillä ei saa kertoa joistain asioita mummolle, siis mieheni exän äidille, koska hänelle on ylivoimaisen vaikeaa tajuta, ettei perheemme asuminen, säännöt, käytännöt, harrastukset, sisustus yms. kuulu hänelle. Tämä mummo lörpöttää kaiken julkiseen Facetiliinsä tai ympäri kyliä. Lisäksi kertoo lapselle, ettei uusperheemme ole oikea perhe yms. Joten mummolle annetaan niin vähän tarttumispintaa kuin mahdollista.

 • Selvittämään ongelmanne sanoo:

  Aikuisten pitäisi miettiä lapsen parasta, vaikka exän kanssa on hankalaa. Miksi lapsi ei saa itse päättää mitä ottaa mukaansa? Miksi omalle lapselle haluaa tehdä kiusaa, kun ei saa ottaa esim lempipehmolelua mukaan toisen vanhemman luo?

 • Nyksä sanoo:

  No kyllä luulen että ymmärtää aika hyvinkin. Ei päikystä saa viedä kotiin leluja tai kavereiden luoltakaan..

  • MM sanoo:

   Ei kai tässä päiväkodin tavarat oikein ole verrannollisia, kun ne eivät ole OMIA? Vai eikö ne lapsen joululahjatkaan pohjimmiltaan ole…?

 • Joulurauhaa sullekin sanoo:

  Juu just tuota miehen ex harrasti.

 • Huhhuh sanoo:

  Olemme rajoittaneet lasta viemästä äidilleen tänne isän luo ostettuja leluja, ihan vain siksi että lapsella olisi täälläkin mukavaa ja leluja joilla leikkiä. Ei ole lapsenkaan etujen mukaista että äidin luona on röykkiöittäin leluja joilla ei ehdi edes leikkiä ja isän luona ei ole mitään. Sinne vietyjä leluja kun ei takaisin saa kuin tappelemalla. Lapselle on selitetty että toivomme hänellä olevan mukavia leikkejä myös täällä ja siksi leluja ei saa viedä tältä pois.

  • Tiina sanoo:

   Meillä vähän sama tilanne. Lapset saa kyllä vapaasti kuljettaa leluja paikasta toiseen ja usein lelut päätyy tänne äidin luo, jossa ovat enemmän. Minä sitten välillä koitan tuupata niitä mukaan isän luo.

 • Joulupiru sanoo:

  Ihan absurdi ajatus, eikö kun lahja on annettu on jokaisen oma asia mitä sillä tekee??? Hei työkaveri, ostin sinulle mukin, voit käyttää sitä vain töissä? Todella toivon että olis ihmisillä järki päässä, ajatella lasta, ei exää tai nyxää.