Vanhempi, ota ammattilaisen vinkistä vaari!
Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.
”Päätinpä listata yleisimmät kasvatuksen ongelmatilanteet, joihin tunnun jatkuvasti törmäävän. Missä pienten lasten vanhemmat suoraan sanottuna ampuvat itseään jalkaan. On meinaan ärsyttävää seurata vierestä. Jospa tästä joku ottaisi koppia.
Vaipat pois!
Kun lapsi alkaa käydä potalla, ota vaipat pois. Pissa-kakka-vahinkoja sattuu aluksi, mutta parhaimmillaan sitä sotkua kestää vain pari päivää – viikko. Lapsi harvemmin oppii kuivaksi, jos vanhemmat pukevat aina vaipan.
Ruokailurauha!
Ruokaillessa istutaan ruokapöydän ääressä, jos siitä lähtee, se tarkoittaa, että ruokailu on päättynyt, ja lautanen otetaan pois. Lapsi poukkoilee kesken aterian pöydästä vain, jos vanhemmat mahdollistavat sen.
Säännölliset ruoka-ajat!
Syödään vain kun on ruoka-aika. Ei napostella. Jos ja kun ruoka ei maistu jollain aterialla, se ei ole vaarallista. Maistuupahan seuraavalla, tai viimeistään sitä seuraavalla kerralla. Terve lapsi ei kuole nälkään! Eihän aikuisellekkaan aina maistu.
Mukava rento ruokailuhetki!
Älä tuputa lapselle ruokaa, kun hänelle ei maistu. Älä ole pettynyt, äläkä tee syömisestä numeroa. Älä etsi muuta syötävää ”maistuisiko tämä?”. Älä tee pelkästään ruokia, mitä tiedät lapsen varmasti syövän. Aikuinen päättää mitä on tarjolla. Jos ei maistu, sitten on ilman. Meillä hyväksi todettu sääntö on: ruokaa pitää maistaa, jos ei siltikään maistu saa leipää. Yleensä tässä vaiheessa lapsi syö ruuan leivän jälkeen. Joskus vain leipää. So what.
Älä anna rusinoita päältä!
Jos ruuaksi on esimerkiksi lohta ja perunaa ja lapsi syö lautaselta pelkät lohet. Hän ei saa lisää lohta, ennen kuin edelliset ruuat lautaselta on syöty. Hyvä sääntö mielestäni pienen lapsen kanssa (joka ei vielä itse annostele ruokamäärää lautaselle) on, että lisää saa kun suurinosa perunoista on syöty.
Anna lapsen nukkua!
Anna lapsen nukkua päiväunet kun väsyttää. Vaikka se hankaloittaisi iltaisin nukkumaanmenoa. Se on lapsen aivojen kehityksen kannalta älyttömän tärkeää. On julmaa pitää väkisin hereillä vielä päiväunet tarvitsevaa lasta.
Rajat on rakkautta!
Selvät säännöt. Jos lapsi paiskoo lelua, tai lyö sillä, lelu otetaan pois. Kielto, varoitus, ja seuraavasta kerrasta lelu takavarikoidaan. Älä emmi, saikkaa ja anna lelua takaisin hetken päästä. Lelun on hyvä olla takavarikoituna seuraavaan päivään saakka. Lapsi ei kuole myöskään mielipahaan.
Anna tuntea!
Anna lapsen käydä suuttumuksen, raivon ja pettymyksen tunteet. Ole lähellä, mutta älä vie lapsen huomiota muualle. Se viestii lapselle, että negatiivisesta tunteesta pitäisi päästä pois mahdollisimman pian. Vaikka asia on päinvastoin, lapsen on tärkeä opetella käsittelemään myös negatiivisia tunteita. Paha olo pitää päästää ulos, sitä ei saa tukahduttaa. Älä jätä lasta yksin tunteen kanssa, mutta anna tarvittaessa tilaa, jos lapsi haluaa. Tunteen helpotettua, lapsi haluaa tulla vanhemman syliin halailtavaksi. Käykää tilanteen päätyttyä läpi, mitä tapahtui ja miksi. Kerro, että rakastat.
Sanoita tunteita!
Kerro ymmärtäväsi, että lasta harmittaa/on pettynyt/suuttunut jne. Että tunne ei ole vaarallinen, ja se menee kohta ohi. Kerro, että lapsi on turvassa, ei ole mitään hätää, vanhempi on tässä.
Anteeksipyytämisen tärkeys!
Älä vähättele taaperon lyödessä. Kerro ettei saa lyödä, toiseen käy kipeää. Mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa, sitä enemmän anteeksipyytämistä aletaan opettelemaan. Taaperolle on jo tärkeää näyttää esimerkkinä miten anteeksi pyydetään. Lapsen voi olla vaikea sanoa ”anteeksi”, aluksi anteeksipyyntö voi olla silitys. Tai vanhempi voi näyttää omalla esimerkillään, miten hän pyytää anteeksi.
Jos pyytääminen tuntuu lapsesta vieläkin liian vaikealta, ei kannata pakottaa. Anteeksi ei pyydetä pakosta, vaan lapsen omasta halusta. Vanhempi voi pyytää anteeksi lapsen puolesta. Pikkuhiljaa lapsi oppii itse pyytämään anteeksi. Jo 2 vuotias on kykenevä oppimaan pyytämään anteeksi.
Ole esimerkkinä!
Mokaa ja pyydä anteeksi. Lapsen, keneltä vanhempi ei ole koskaan pyytänyt anteeksi, on vaikea itsekään oppia anteeksipyytämisen taitoa.”
Nimim. Ammattilainen äiti
Mitä ajatuksia tämä herättää? Osallistu keskusteluun kommenteissa!
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Hei, täällä varhaiskasvatuksen opettaja kommentoi syömisiin liittyen. On haitallista pakottaa lapsi syömään ruokaa josta ei pidä. Viitaten tuohon loheen. Lasta kannustetaan maistamaan, mutta ei pakoteta. Pakottaminen voi myöhemmin aiheuttaa syömishäiriöitä. Lautasella on hyvä olla esillä kaikkia tarjottavia ruokia, mutta lisää saa vaikka ei olisi syönyt kaikkea. Muistetaan kannustus,.ei pakottaminen.
On kyllä parempi, että vähempiuninen lapsi nukahtaa ajoissa illalla ja herää aamulla pirteänä kuin pitäisi herättää väsyneenä aamulla, koska päiväunien vuoksi ei illalla uni tule. Joskus kyse voi olla huonosta unirytmistä, jos päivällä väsyttää. Ei voi siis todellakaan näin yleistää. Myös päiväkodin henkilöstön tulee kuunnella tässä vanhempia ja kokeilla löytää oikea määrä ja rytmi. Ymmärrän, että helpompaa on kohdella kaikkia samoin, mutta erilaisia nukkujia on niin lapsissa kuin aikuisissa.
Niinpä vaipat pois.. Meillä tyttö kohta kolme. Vaippa jätettiin viime vuonna elokuussa pois. Pissa mennyt aina hienosti pottaan/pönttöön kakka tulee edelleen housut joka kerta. Ei suostu potalle/pöntölle millään konstilla. Kaikki koitettu,kun ei halua niin ei halua. Kertokaapa miten onnistuu!
Siis suostuu pojalle/pöntölle pissalle, mutta ei tee kakkaa? Olette varmaankin kokeilleet viedä lapsen vessaan joka kerta syönnin jälkeen. Yleensä silloin pissan mukana tulee myös kakka ja kun niin käy, kehuu lasta paljon. Jos tämä ei ole auttanut, lapsella on todennäköisesti tullut jokin pelko tai trauma kakalla ollessaan, esim kakka on loiskahatanut ikävästi pönttöön jota lapsi on säikähtänyt ja tämän takia panttaa 🤔 Lapselle voi sanoa, että laitetaan paperia pönttöön ennen kakkaamista, niin voisi olla lapselle mukavampi. Oletettavasti olette kuitenkin jo kokeilleet kaikenlaisia konsteja ja niitä ei tässä erikseen eritellä, niin hankala sanoa. Toivottavasti asia pian muuttuu helpommaksi sekä lapsen että teidän kannalta ja ei lapsi ikuisesti kaki housuun 😊
Hyviä ajatuksia!
Omalta kohdaltani muistan, että poikani päiväkodin henkilöstö kysyi useita kertoja, että saako poikani nukkua päiväunia niin pitkään kuin haluaa tai, että pitäisikö herättää (kesken unien). Sanoin aina, ettei tarvitse, unet eivät lähde minun tarpeesta, vaan poikani tarpeesta. Ja poikani rakasti nukkumista ja joutuihan hän usein heräämään aikaisin, kun menin töihin klo 7. Poikani nukkui päikkärit joka päivä vielä kesällä ennen koulun alkua eskarivuoden jälkeen. Usein joutuivat päiväkodissa herättämään poikani välipalalle ja iltapäivän touhuihin. Mutta tosiaan pitkät unet tuntuivat olevan enemmän henkilökunnan kuin meidän vanhempien tai perheen ongelma. Kotona menimme koko perhe yöunille klo 21-22 ja, kun poika oli nukkunut päivällä hyvin, oli meillä yhteistä mukavaa ilta-aikaa, eikä nukkumista tarvinnut miettiä klo 19 aikaan, eikä päiväunet pahemmin häirinneet yöunia koskaan.