Relaa vähän, vanhempi, niin kaikilla on kivempaa!
Meneekö lomat aina vähän pilalle lasten takia? Kun he kitisevät, mankuvat, kiukuttelevat, tappelevat, roikkuvat somessa, valittavat, tylsistyvät, laiskottelevat, valvovat ja ovat negatiivisia?
Sisarusta potkitaan ja ruoasta valitetaan. Nähtävyydet eivät kiinnosta, pelkästään puhelin. Pikkujutuista saadaan raivareita ja kaikki on tylsäääää.
No ensinnäkin: lapset ovat lapsia, myös lomalla. Oli loma sitten kotona, maailmalla tai mummolassa, se ei aina ole lapselle mitään riemua ja elämys – kuten ei meille aikuisillekaan. Lisäksi lapset mankuvat ja valittavat, koska sellaisia he ovat. Me aikuiset olemme opetelleet sietämään tylsyyttä ja selviämään kaikenlaisista ikävistä rutiineista, ja lisäksi meillä on lapsilta kiellettyjä selviämiskeinoja (kuten viinin juominen, jemmassa olevia karkkeja, mahdollisuus lähteä juoksulenkille, harrastaa seksiä, tuijottaa sarjoja monta tuntia putkeen tai maksaa ammattilaiselle siitä, että saamme valittaa muista ihmisistä).
Mutta toiseksi: lapset käyttäytyvät huonosti vanhempien takia.
Jep, aina ei jaksa eikä pysty olla esimerkillinen vanhempi, mutta lasten käytös ei johdu pelkästään siitä, miten heidät on kasvatettu ja millaisia ihmisiä he ovat. Se johtuu myös siitä, millaisessa ilmapiirissä he ovat.
Jos vanhempien loma menee tapellessa, rästitöitä valmiiksi kursiessa, lapsille valittaen ja perheelle vaatimuksia esittäen, kaikesta mahdollisesta stressatessa ja puolisoa vältellessä, on ihan turha odottaa että lapset voisivat hyvin ja olisivat kuin herrantertut auvoisasti lomaa viettämässä.
Kuva Allen Taylor.
Sellaista nyt tietysti elämässä on, että puoliso ottaa rankasti päähän, on omia murheita tai työstressiä. Aina ei mene leppoisasti ja mukavasti, ja on ihan kohtuuton vaatimus, että lapsille silti pitäisi esittää, että kaikki on täydellisesti ja ihanaa. Lomat ylipäätään kiristävät helposti kaikkien hermoja, kun rutiinit muuttuvat, odotukset ovat ristiriitaisia ja toisten kanssa ollaan paljon yhdessä, ehkä normaalia pienemmissä tiloissa.
Mutta kuinka paljon lasten lomakiukuttelusta johtuu siitä, että vanhemmat stressaavat, suorittavat ja kiukuttelevat?
Voi olla, että aika paljon.
Ehkä ei pitäisi miettiä, että miksi lapset käyttäytyvät lomalla niin huonosti vaan miettiä, käyttäytyykö itse hyvin vai huonosti. Jos on itse kireä kuin viulunkieli, napisee ja nalkuttaa mitättömyyksistä, stressaa, hoputtaa, painostaa ja valittaa, niin ei ihme jos lapsista tulee ärsyyntyneitä kitisijöitä. Mikäli kommunikoi puolisolleen tiuskimalla, osoittaa mieltään, pitää mykkäkoulua, tuhahtelee, vitkastelee tai on jollain muulla tavalla negatiivinen ja epäkunnioittava, ei tarvitse kahta kertaa miettiä miksi lapset tappelevat ja mankuvat koko ajan.
Tämä ei tarkoita sitä, että sun vanhempi täytyisi olla täydellinen pyhimys ja maailman paras puoliso koko ajan. Vaan sitä, että katsot peiliin ja kysyt itseltäsi: olenko minä tässä se vaikea ja ikävä ihminen? Olenko marttyyri tai tyranni? Puranko stressiäni muihin?
Ehkä voisit loppuloman ajan ottaa rennommin? Höllittää turhista vaatimuksista, varsinkin niistä joita vain sinä asetat itsellesi. Ehkä voisit jättää epäolennaiset asiat sikseen ja unohtaa suorittamisen. Kenties samalla rauhoittuu koko porukka.
P.S. Esimerkiksi MLL:n sivuilta löytyy tietoa siitä, miten vanhempi voi tukea omaa hyvinvointiaan.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.
Ison perheen myötä olen oppinut olemaan liikoja stressaamatta. Aika usein loma tai päiväretki onnistuu, kun kunnossa on tietyt peruselementit: ruoka, lepo, rento aikataulu ja leppoisa fiilis. Nämä ihan kaikkien osalta.
Monesti huomaan, että jos omassa olossa joku hiertää, lasten kiukuttelu tai kokeilukin tuntuu paljon isommalta asialta kuin oikeasti on.
Mieheni taas on tyyppi, joka ei vuosienkaan jälkeen tunnu kestävän meteliä eikä pikkulapsiajan säätöä. Kestää ja säätää kyllä, kun on pakko, mutta useamman kerran meidän näkemykset reissun onnistumisesta on erilaiset: miehen mielestä korkeintaan ok, minusta menee hyvin.
Itse näen, että pienten (uhmiksia pari kappaletta) kanssa säätö nyt vain jollain tasolla kuuluu asiaan, mutta menee kyllä aikanaan ohi. Enää kun ei tarvi isojenkaan kanssa säätää, riittää kun käy läpi pelisäännöt.
Miehen sekä lastenkin puolesta harmittaa, koska toivoisin hänen saavan irti pikkulapsiajasta kuten itsekin saan. Minä siis nautin lasten kanssa touhuamisesta, rakastan nähdä heidän ilonsa. Mies istuu kesällä varjossa ja valittaa että on kuuma, talvella taas istuu sisällä ja valittaa että on liian kylmä ja paljon lunta.
Jos joku valittaa, että asia x on tylsää, saatan kommentoida että tylsyyskin kuuluu elämään. Toki jos kommentti toistuu, on myös aiheellista kuunnella, mitä valittaja sitten ehdottaisi tylsyyden poistamiseksi ja sitten katsoa, onko idea toteuttamiskelpoinen 🙂
Lapset kiukuttelevat ja oireilevat usein myös siksi, että vanhemmat ottavat vähän liian rennosti. Tärkeintä on kiskoa viiniä/olutta/viinaa kaksin käsin. Aikuisten laatuaikaa nääs. Lapset pyörivät mukana terassilla ja baareissa ja kuuntelevat Aikuisten viinahuurusta avautumista. Jos molemmat vanhemmat mukana, loppuillasta saa jännittää, tuleeko riitä? Lähtevätkö vanhemmat yhdessä kotiin vai päätyykö toinen jatkoille. Lapsia pelottaa aikuisten arvaamoton käytös. Eikä siellä viinanhuurussa ole kiva notkua, vaikka juominen tapahtuisi kotona tai kylässä.
Mutta totta kyllä. Lasten kiukuttelu johtuu monista eri syistä ja usein aikuisilla on siihen vaikutus.
Tuo on ihan hyvä neuvo, paitsi jos on yksin vastuussa kaiken sujumisesta. Eli tilanne, että mikäli äiti ei suunnittele ja käskytä, kukaan ei tee yhtään mitään, ei nuku, ei syö, ei peseydy eikä näe lomalla muuta kuin hotellin seinät sisäpuolelta. Relaa siinä sitten. Aika usein on mies siinä lapsikatraan jatkona odottamassa äidiltä ohjeistusta, että mitä seuraavaksi tulee tehdä…