Hei sinä ryytynyt zombi siellä! Joo sinä! Ettei vähän väsyttäisi? Onko vaikea muistaa kaikki asiat, mitä pitää hoitaa? Onko vaikea muistaa edes omien lasten nimet?!

Et tosiaan ole yksin. Oli niitä lapsia sitten yksi tai useampia, olitpa töissä tai kotona tai opiskelit, saatat hyvinkin heilua burnoutin rajamailla koko ajan. Kun ei tule nukuttua tarpeeksi ja kun ei tule liikuttua ja kun ei tule syötyä kunnolla, ja sitten olo vaan huononee koko ajan.

Kyllähän sitä tavallaan tietää, mitä pitäisi tehdä että jaksaisi paremmin, mutta tuntuu että ei arjen höykytyksessä saa tartuttua mihinkään. Tässä kahden lapsen äidin ja lääkärin neuvot parempaan jaksamiseen:

– Liiku! Fyysinen aktiivisuus on tosi tärkeää hyvinvoinnille. Mutta se ei tarkoita sitä, että pitäisi sännätä crossfitiin ja maratonille. Kävele edes, joka päivä vähän. Mitä tahansa, kunhan et vedä pelkkää sänky-auto-työtuoli-sohva-sänky-kehää joka ikinen päivä.

– Nuku! Tämä on helpommin sanottu kuin tehty, mutta tee unesta ihan oikeasti prioriteetti. Tiedät kyllä, että liian vähäisestä nukkumisesta tulee huono ja kärttyinen olo ja lisäksi se muun muassa lihottaa. Kokeile laittaa hälytys soimaan myös nukkumaanmenon merkiksi, samoin kuten aamulla heräämistä varten. Kun hälytys soi, tee iltatoimet ja mene nukkumaan.

– Kun olet lasten kanssa, keskity heihin. Laita puhelin ja muut häiriöt pois. Tilanne on siten paljon mukavampi ja vähemmän stressaava.

– Lähde minilomalle. Lyhytkin maisemanvaihdos virkistää, ja saat ehkä nukuttua muualla paremmin kuin kotona jossa lapset valvottavat. Risteily, hotelliyö tai vaikka yökylä kaverilla (kyllä, aikuisetkin voivat yökyläillä!) on helppo vaihtoehto.

– Maltilla kahvia! Joojoo, tiedetään. TARVITSET KAHVIA. Mutta ota vähän rauhallisemmin sen kanssa. Jos suonissasi virtaa pelkkää kofeiinia, olo ei voi olla kovin hyvä. Kahvi voi pistää ylikierroksille ja lisätä ahdistuneisuutta. Muista juoda myös vettä!

– Syö samaa kuin lapsesi! Ruokit lapsesi huolella ja terveellisesti, eikö niin? Mutta mitä itse syöt? Muiden jämiä, leivänpaloja, välipalapatukoita, pelkkiä eineksiä? Kaikkea tuota voi toki välillä syödä, mutta jos elät epämääräisesti kasaan kootuilla löydöksillä, se ei tosiaankaan paranna oloasi.

– Pyydä apua! Jos joudut hoitamaan kaiken (tai enemmän kuin jaksat) yksin, hanki apua. Laita puoliso ja lapset hoitamaan oma osuutensa ja pyydä apua sukulaisilta ja ystäviltä. Voit myös ostaa siivouspalveluja tai pyytää apua neuvolasta tai lastensuojelusta. Ei ole yhtään mitään syytä sille, että sinun pitäisi jaksaa kaikki yksin, tai jaksaa edes saman verran kuin joku toinen. Jos et jaksa niin et jaksa, ja sitten on ihan oikein hankkia apua.

– Käytä somea oikein! Sosiaalinen media saattaa aiheuttaa masennuksen ja riittämättömyyden tunteita. Älä seuraa tilejä ja tai ihmisiä, joista tulee sinulle paha mieli tai riittämätön olo. Valitse seurattavaksi sellaisia ihmisiä, joiden kuvat ja päivitykset ilahduttavat ja kannustavat.

– Panosta itseesi! Lapsillesi tarjoat varmaankin parasta. Harrastuksia ja kehittäviä tapahtumia. Panosta samalla tavalla itseesi. Sen sijaan että shoppailisit laukkuja, käytä rahat johonkin, joka auttaa sinua oikeasti. Kenties uravalmennusta, ehkä hierontaa, meditaatiokurssi tai kiinnostava ammattitapahtuma virkistäisi ja auttaisi sinua enemmän kuin sattumanvaraisten asioiden shoppailu.

– Relaa! Älä keskity aina siihen, mitä taas jäi tekemättä ja hoitamatta, vaan kiinnitä huomiosi siihen, mitä olet tehnyt hyvin ja oikein, ja mitä kaikkea olet saanut aikaan. Rentoudu vaikka viettämällä aikaa luonnossa perheen kanssa.

Lähde.

P.S. Tai sitten alat toimia kuten mies, ja kas turha stressi on tiessään!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Vältä burnout, äiti!”

  • Äiti 74 sanoo:

    Nyt sanon tuohon, kun aina sanotaan, että liiku , liiku , liiku. Ensinnäkin, kun keho on stressi tilassa, liikunta ei todellakaan tee hyvää, hiki liikunta nostaa stressi tasoa, vaikka se voi tuntua hyvältä ja oikealta ratkaisulta. Stressi tason ollessa muutenkin huipussaan, ja lähdetään vielä kuntosalille tai juoksu lenkille, niin siinä kaivetaan itselle kuoppaa. Nimimerkki kokemusta on. Liikunta on hyvästä, mutta ei silloin, kun voimavarat on muutenkin vähissä. Rauhallinen kävely metsässä tai puistossa istuskelu on ihan riittävä, jos et jaksa sitäkään, niin ollaan jo niin pitkällä, että on syytä ottaa vakavasti. Ainoa mikä auttaa on lepo, mitä pidempään kestänyt stressi, sitä pidempään toipuminen kestää.
    Itse vuosien stressi ja valvominen lopulta romahdutti koko kehon. Tästä on jo 4 vuotta, enkä vieläkään ole kunnossa. Ennalleen tuskin koskaan edes pääsen. On asioita joista keho ei koskaan toivu. Stressi kannattaa ottaa vakavasti, eikä ajatella, että leipään sitten joskus, sitten joskus saattaa olla myöhäistä. Tämä on siitä viheliäistä, että kaiken tajuaa vasta, kun kroppa ja pää pettää. Levätkää hyvät ihmiset ❤️