Onko teillekin siunaantunut joko yksi tai useampi poikalapsi? Tuntuuko, että poikalapsien kasvattaminen eroaa tyttövastaavien kasvattamisesta? Tuntuuko, että on asioita, joihin vain poikien vanhemmat voivat samaistua? Tässä esimerkiksi muutama sellainen:

Pieruhuumori on parasta

Ja röyhtäily tulee hyvänä kakkosena. Varsinkin julkisilla paikoilla ja yleisön edessä. Mitä isompi ääni, sen parempi, ja mitä muhevampi haisu, sen isompi nauru.

Tunnet työkoneet nimeltä

Jos et vielä aiemmin oppinut, niin pikkupojan vanhempana tulet varmasti oppimaan kuorma-autojen ja kauhakuormaajien, ja muiden työkoneiden, mallit, erot ja tarkoitukset. On hyvin mahdollista että osaat nimetä myös automerkit pelkän vilkaisun perusteella. Ainakin osaat luetella lähipiirin autojen merkit ja mallit ulkomuistista.

Kuva Markus Spiske. Ylin kuva Myles Tan.

Liike ei lopu

Eikä lopu metelikään. Pojat ovat jatkuvasti liikkeessä, ja niistä lähtee uskomattoman paljon ääntä kokoon nähden. Koko ajan. Kuitenkaan pojatkaan eivät ole särkymättömiä, ja vanhempana onkin haasteena löytää se tasapaino sopivan riehumisen ja päättömän menon välillä. Poikiin sattuu pipit ihan samalla lailla kuin tyttöihinkin, ja silloin tarvitaan lohdutusta ja haleja vanhemmalta.

Toistat itseäsi jatkuvasti

“Kohta tulee vahinko”, “Ei saa hyppiä sohvalla” ja “Ei saa potkia palloa sisällä” -tyyliset lauseet ovat iso osa päivittäistä keskusteluasi, ja näitähän kyllä pitää sanoa myös tyttöjen vanhempina, mutta poikien äitejä voi yllättää kuinka usein lasta pitää pyytää laittamaan pippeli piiloon, tai ottamaan käsi pois housuista, ainakin julkisilla paikoilla.

värikäs leikkipyssy

Mikä tahansa voi olla ase

Ei ole väliä onko se pihalta löytynyt keppi, vai wc-harja (toivottavasti vasta ostettu puhdas versio), talouspaperirulla, tai hiusharja, mikä tahansa voi olla, ja on, joko miekka, tai pyssy, tai valomiekka tai laserpyssy. Mielikuvitus on rajaton, varsinkin taisteluleikeissä.

Tyhjennät taskut ennen pesua

Tätä ei voi unohtaa! Koska siellä voi olla ihan mitä vain, ja yleensä onkin. Ja vaikka ikää pojille kertyykin, ei se taskujen tyhjentäminen ennen housujen pyykkiin tuomista (tai likaisten vaatteiden huoneen nurkkaan heittämistä) tunnu onnistuvan, joten sinun tehtäväsi on muistaa tutkia taskut tarkkaan ennen pyykkikoneen pyörittämistä. Hyvällä tuurilla sieltä löytyy rahaa, huonolla tuurilla sieltä löytyy kuollut ötökkä. Yleensä sieltä löytyy vähintään legoja ja pikkukiviä.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 9 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

9 vastausta artikkeliin “Vain poikien vanhemmat tietää”

 • Kyllä kaikki äidit tietää sanoo:

  Minulla on poikia ja tyttöjä. Kaikki nuo edellä mainitut kohdat sopivat kaikkiin lapsiini. En ole huomannut mitään eroa kasvamisessa tai kasvatuksessa tyttöjen ja poikien välillä, kun ovat vielä pieniä. Pojat ovat meillä rauhallisempia ja hiljaisempia. Kaikki työkoneet ja menopelit tiesi jo esikoinen (tyttö) aikoinaan. Ja pyssyjä piti olla hänelläkin ja pikkuautoja.
  En erottele lapsia sukupuolen mukaan, mutta luonteenpiirteet erottuvat kyllä selvästi.

 • Turhaa yleistystä sanoo:

  Jaahas. Toiseen poikaani ei pätenyt mikään näistä, toiseen yksi kohdista.

 • Tytön äiti sanoo:

  Hmm.. Miten niin nämä ominaisuudet liittyvät vain poikiin? Meidän tyttö on vauvasta lähtien ollut todella aktiivinen menijä, eikä kyllä olla haluttu laittaa sitä mihinkään ”tytöt ovat tällaisia” muottiin. Saa olla sellainen kun on ja hyvä niin. Tällaiset jutut ylläpitää mielestäni turhaa tyttö – poika stereotypiaa.

  • Onneks ei 3:ttakin sukupuolta sanoo:

   Juu, poika pitää ääntä, huutaakin. Mut mulla ottaa välillä enemmän päähän kiljunta räkätys ja kikatus mitä tytöistä lähtee. Ja taskut tarkistettava meillä enemmänkin tytöiltä, pientä tavaraa rannekoruista pieniin muistipapereihin. Muuten meille sopii tää teksti, etenkin noi pallot… sählyäkin lämätty sisällä

 • TPKT sanoo:

  Kyllä näin .Itse en ensin ostanut pojalleni mitään pelkää sitä.
  Mutta ensin legoista tuli pyssy ja kepeistä.Sitten kun voileipäkin oli jo syöty pyssyn muotoiseksi,sitten ostin vesipyssyn ja tavallisen näköisen.Enää ei voileivästä tarvinnut tehdä pyssyn muotoista.
  Eikä poika oo koskaan ollut väkivaltainen.

 • Lapset on lapsia sanoo:

  Nämä on aina niin turhauttavia. Lapset on lapsia. Ei ole väliä onko tyttö vai poika. Kaikki kohdat osuu. Riippuu enemmän persoonasta kuin sukupuolesta.
  Meillä on eri asioissa vauhdikkaita kolme.
  Tyttöjen pierupyllyvaihe on vaan enemmän tabu vieläkin.

 • Maria sanoo:

  Osuu 5/6 täysin oikein (taskuja ei 2-vuotiaalla vielä vaatteissa juurikaan ole) . Kävelyt kestää, kun tutkitaan kaikki kurottajat ja kaivurit, äidille kerrotaan onko auto Skoda Octavia vai Superb, kaikkialle pitää kiivetä ja potkupyörällä pitää testata kaikkia mahdollisia temppuja. Jalkapallo kulkee mukana kaikkialle. Niin, ja meidän 2v on tyttö.

  • Sen kolme viikkoa sanoo:

   Se on siis taskujen puutetta 2vuotiaan vaatteissa! Meillä siis myös 2v tyttö ja jäin ihmettelemään miksi niitä lehtoja ja pikkukiviä löytyy minun taskustani..