Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Meillä on kaksi uusioperhettä, jossa toisessa tuntuu olevan aivan omat säännöt ja näin ollen kaaos.

Suurta huolta on aiheuttanut tämän toisen perheen bonuslapset (eli lasten vanhemman uuden kumppanin lapset). Nämä lapset hakkaavat ja purevat, uhkailevat ja käskyttävät, huutavat ja itkevät ja näin ollen eivät anna kenenkään olla rauhassa. On todella ikävää kuulla sitten puolison lapsilta näistä epäkohdista ja siitä että nämä aikuiset eivät aseta rajoja tai kiellä.

Huonon Äidin ja huippukokin uutuuskirja Kokkauksia on ilmestynyt, osta omasi tästä!

Meneekö tässä vapaakasvatus nyt yli vai onko tämä ihan normaalia? Koska meillä ei tätä ole, on selkeät säännöt mitä saa tehdä ja mitä ei. Ja huonosta käytöksestä mainitaan ja jollei se sillä lopu niin keskeytetään toiminta.

En tiedä voinko itse auttaa tai vaikuttaa asiaan, muuten kuin rohkaisemaan näitä lapsia sanomaan vastaan, kun ei edes tätä toista vanhempaa kiinnosta kun haluavat apua ja turvaa. Eikä täältä päin tulleet toisen vanhemman huolet ole vaikuttanut myöskään asiaan.

Voiko olla että ainoa tapa auttaa tähän asiaan on tehdä lastensuojeluun ilmotusta, että lapsilla on turvaton olo toisessa kodissa? Vai onko olemassa muita keinoja?

Pelkään eniten miten tämä tulee vaikuttamaan lapsiin, etenkin kun oireilevat niin uupumuksella kuin jatkuvalla pelkäämisellä. Vai onko minun vaan tyydyttävä kohtalooni ylimääräisenä ja näin olleen toimeettomana tilanteeseen?”

Nimim. Onko muita keinoja

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 6 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

6 vastausta artikkeliin “Uusperheen vaikeuksia – kun toisen lapsi lyö”

 • Huolestunut & ärtynyt sanoo:

  Lasu kehiin, jos lasten biologisia vanhempia ei kiinnosta hoitaa tilannetta. Ei kenenkään tarvitse mennä hakattavksi minnekään. Lapset ovat jo pyytäneet apua ja kertoneet tilanteesta. Siihen täytyy vastata heti.

 • Elämän koulu? sanoo:

  Mitä jos sinut lähetettäisiin säännöllisesti jonnekin purtavaksi ja hakattavaksi?
  Lasten isi vilkuttaa ovella: ”hei hei, lapset! menkääpä siitä nyt kaltoinkohdeltavaksi, niin isi saa viettää laatuaikaa uuden perheen kanssa.” Miten veikkaat tämän vaikuttavan lapsiin?
  Onko tämä asia oikeasti isälle ok? Minä en pystyisi parisuhteeseen ihmisen kanssa, joka lähettää ihan muina miehinä lapsensa purtavaksi ja hakattavaksi. (puremiseen saattaa liittyä vakava sairastumisen riski. Lapsellakin voi olla HIV, hepatiitti jne, jotka ovat tarttuneet lapseen äidin kautta. Kaikki eivät testaa itseään ja vielä vähemmän lapsia testataan)
  Ole yhteydessä lastensuojeluun esim huoli-ilmoituksen kautta.

  • Nimetön sanoo:

   Minä tekisin huoli-ilmoituksen tai lasun näistä lapsista, jotka lähetetään sinne. Jos isää ei kiinnosta puuttua ja turvata lastensa hyvinvointia ja fyysistä koskemtattomuutta, lapset tarvitsevat lastensuojelun apua.
   Ja ukon laittaisin pihalle. Sehän on vässykkä.–

 • Uskotoivorakkaus sanoo:

  Uusperhe on aina kaikille osapuolille suuri muutos ja vaatii oman aikansa, että jokainen löytää siinä taas oman paikkansa ja että uusi perhe toimii. Lapset reagoivat tilanteeseen eri tavoin ja joillain voi uuden tilanteen hyväksyminen kestää pitkäänkin. Itse antaisin exän uudelle perheelle aikaa ja tilaa sopeutua uuteen tilanteeseen ja tukisin lapsiani kannustamalla toki puhumaan tunteistaan avoimesti, mutta myös sopeutumaan tilanteeseen ja auttamaan muita uusperheen lapsia sopeutumaan. Voihan olla, että heillä on vielä vaikeampaa ja he kokevat esim. Ettei heitä hyväksytä uuteen perheeseen ja oireilevat sitä. Tai voihan olla että lapsesi, josta olet niin huolissaan, onkin se osapuoli, joka ei osaa sopeutua uuteen tilanteeseen, vaan taistelee sitä vastaan kynsin hampain. Lasu ei varmastikaan tässä tilanteessa auta rakentamaan mitään hyvää vaan tulehduttaa tilannetta entisestään ja pahentaa kaikkien lasten oloa. Ole lapsesi tukena ja kuuntele häntä, mutta anna exäsi uudelle perheelle oma rauha ja tila rakentaa toimiva perhe.

  • Uskotoivorakkaus sanoo:

   Pahoittelut, kyseessä siis eivät ilmeisesti olleet sinun lapsesi kuten vastaukseeni kirjoitin vaan puolisosi lapset. Vastaukseni ajatus varmaan kuitenkin selvisi 🙂

 • Ei tuomita ennenkuin on keskusteltu ja faktat on tiedossa sanoo:

  Lapset oireilevat erossa eri tavoin. Ero ei ole helppoa kenellekään, ja lasten oletetaan noin vain sopeutuvan tilanteeseen: hehän joutivat yhtäkkiä jakamaan vanhempansa huomion ei vain uuden aikuisen, vaan myös tämän lasten kanssa. Mietin vain, että mitenkähän ero on onnistunut tällä toisella perheellä? Mitä kaikkea lapset ovat joutuneet kestämään ja näkemään: pettämistä, tappeluita, päihteiden väärikäyttöä? Lapset voivat olla todella mustasukkaisia omasta vanhemmastaan. Pitäisikö teidän tai oikeastaan miehesi ensin jutella exänsä kanssa tilanteesta? Kertoa lasten peloista jne. Ethän sinä voi tietää, ovatko vanhemmat siellä jo hoitamassa tilannetta jollain tavoin. Lasun tekemisellä ei varmaan saa kuin loukkaantumista ja vihaa aikaan. Kyllä miehesi pitäisi pystyä keskustelemaan tästä. Yleensä vanhemmilla lapset ja heidän hyvinvointinsa menevät prioriteeteissa ykköseksi.