”Elämä kulkee, minä en.

Olen ollut nuoruudestani asti masentunut ja traumatisoitunut, minulla on monia diagnooseja.

Olen tämän sirkuksen tirehtööri, yksinhuoltajaäiti, joka on sinnitellyt 20 vuotta itsensä kanssa ja aina tullut hylätyksi.

Minulla on kaksi lasta, joista yläasteikäinen tytär on myös masentunut ja ollut psykiatrisella, nuorempi lapsista kärsii adhd:sta ja käy erityisluokkaa.

Olen tässä pimeinä unettomina öinä miettinyt luovuttamista, en osaa olla äiti, minulla ei ole ollut koskaan äidin mallia. Oma äitini oli alkoholisti ja lapsuuteni on ollut todella sairas, isääni en edes tunne.

Olen pyytänyt apua, rukoillut apua, sosiaalihuolto levittelee käsiään ja tarjoaa perhetyötä, mutta mitä se auttaa kun ei jaksa eikä osaa olla äiti lapsilleen? Koen että olen pilannut lapseni enkä pysty antamaan heille mitään.

Paljon ajattelen asiaa että vain lähtisin ja antaisin lapseni muiden kasvatettavaksi koska minusta ei tähän ole.

Elämäni on ollut huonoja parisuhteita, väkivaltaisia miehiä, vääriä valintoja. Olen maanantain lapsi, epäonnistunut kaikessa.

Nuorempana vedin itseni piippuun, koska olin päättänyt että lapseni eivät tule kokemaan samaa mitä minä olen kokenut. Minulla oli monta työtä, koti aina tiptop ja lapsilla kaikki mitä tarvittiin, mutta tämäkin korttitalo romahti aikanaan. Enää olen vain varjo joka häpeää itseään.

Jonain päivänä ehkä vain katoan ja annan lapsilleni paremman elämän, jossain missä heillä on ympärillään vahvoja aikuisia, tasapainoisemman elämän ilman tätä ihmisrauniota joka ei tunne mitään, ei iloa eikä surua.”

Nimim. Aave

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Älä jää yksin!

– Jos tilanteesi on hengenvaarallinen, soita 112 tai hakeudu lähimpään päivystykseen!

Suomen Mielenterveysseuran Kriisipuhelin päivystää vuoden jokainen päivä ja yö numerossa 010 195 202 arkisin klo 09.00–07.00 sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00.

Itsemurhien ehkäisykeskus tarjoaa maksutonta keskusteluapua.

– Jos tuntuu että et selviä arjesta, puhu jaksamisongelmistasi ja tuen puutteesta neuvolassa tai lääkärillä.

– Myös omista lapsistaan voi tehdä lastensuojeluilmoituksen. Se mahdollistaa teille tuen saamisen, tarkoituksena ei ole arvostella vanhemmuuttasi tai viedä huoltajuuttasi.

– Ensi- ja turvakotien liiton Apua vanhemmuuteen -artikkeleita.

– Mannerheimin lastensuojeluliiton tietoa vanhemman hyvinvoinnista.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 9 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

9 vastausta artikkeliin “”Uskon, että lapsillani olisi parempi elämä ilman minua””

 • SSS sanoo:

  Joskus täytyy käydä syvällä, että voi nousta.
  Tiedän nuo tunteet, lapsuuden traumat ja huonot mallit ovat tiukassa. Et tiedä miten toimia.
  Minä olen päässyt tuosta yli, joten sinäkin pystyt siihen.
  Tee lista asioista, jotka mielestäsi on huonosti sekä lista asioista jotka ovat hyvin.
  Ota huonosti listasta yksi asia, jonka haluat muuttaa ja yritä muuttaa käyttäytymistäsi/tapaasi toimia. Kirjoita post it lappuja muistuttamaan, laita kännykkään ylös että muistat. Yksi asia kerrallaan, yksi päivä kerrallaan ja joka ilta sanot itsellesi: pärjäsin hyvin ja huomenna yritän pärjätä paremmin.
  Sekä etsi terapeutti. Se mitä sisäinen pieni lapsesi huutaa kun ei lapsena saanut mitä olisi tarvinnut, haluaa tulla kuulluksi. Siihen ainoastaan oikea terapeutti voi auttaa. Jos eka on huono, vaadi toinen. Äitiys tuo lapsuuden pahat muistot mieleen ja se on raskasta mutta älä luovuta, koska lapsesi rakastavat sinua, vaikket olisi täydellinen.
  Sinä pystyt tähän askel kerrallaan.

 • Nimetön sanoo:

  Voisiko joku sukulainen auttaa, menisitte lasten kanssa yhdessä tai vaikka lapset osa-aikaisesti asumaan jonkun tutun luokse. Saisitte levätä ja apua jaksamiseen. Juttele neuvolassa, lääkärissä, kouluterveydenhoitajalle, kenelle vain. Kyllä jostain vielä apu löytyy, et varmasti ole yksin ja ainoa, joka pohtii tämmöisiä ja taistelee samojen asioiden kanssa. Myös se on vahvuutta ja hyvää vanhemmuutta, että tunnistat, jos omat voimasi eivät enää riittä ja haet apua. Teet sen minkä jaksat, keskityt hyviin asioihin. Voimia syksyyn sinulle ja lapsille <3

 • Etä-äiti sanoo:

  Olet hyvä ja teet parhaasi.
  Mikäli omat muistot alkoholistiperheessä kasvamisesta tuovat paljon päänvaivaa saattaisi Aca-ryhmästä (Alkoholistien aikuiset lapset) olla sinulle tukea.
  Et ole ainoa, et ole yksin ja olet arvokas. ❤️

 • T sanoo:

  Vaikka siltä tuntuukin, olet antanut lapsillesi paljon. Ns ammattikasvattajat lastensuojelussa eivät tarjoa mitään parempaa. Jos jätät lapsesi, he kaipaavat sinua lopun ikäänsä ja ehkä syyttävät vielä itseään.
  Jaksa vielä. Sinulla on ollut rankka elämä, mutta se ei ole sinun syysi. Et ole tieten tahtoen valinnut epäkelpoja miehiä tai muutakaan, mikä on myöhemmin osoittautunut huonoksi valinnaksi. Olet pärjännyt niillä eväillä mitä olet saanut. Lapsesi pärjäävät vähän paremmin ja heidän lapsensa vielä paremmin. Olet muuttanut kehityksen suunnan oikeaksi. Olisit voinut olla kuten äitisi, mutta valitsit toisin.
  Uskon että vuosien päästä voit iloita sinun ja lastesi suhteesta.

 • Nalle Poh sanoo:

  Se ei jutusta selvinnyt että onko äidin masennuksen hoito kunnossa. Ajatukset ovat vakavassa masennustilassa juurikin tuollaisia. Ja ne ovat tuota myös vaikka ei olisi yksinhuoltajakaan.

  Armoa on myös itselle annettava, jos on lähtökohdat huonot niin ei voi vaatia täydellisyyttä itseltään. Toivottavasti saat masennukseesi apua ja siitä perhetyöstäkin varmasti on apua<3

 • Mie sanoo:

  Olet omille lapsillesi tärkein – äiti. Et ehkä täydellisin mutta todennäköisesti kuitenkin se tärkein. Toivon että jaksat hakea apua ja saat sitä! Sydämeni pohjasta toivon!

 • Toivo sanoo:

  Olet lapsillesi korvaamaton. Sinun menettämisesi olisi heille vain ja ainoastaan menetys. Toivon todella, että löydät tukea itsellesi ja lapsillesi.

 • Aivan loppu sanoo:

  Juuri samaa pyörittelen mielessä koko ajan. En vaan osaa olla enää äiti. Samanlainen tausta ja pahemmaksi vaan menee kun tulee uusia kriisejä mm. viime vuosina lasten isän kuolema, uusi suhde ja ero, joka hajotti pakan lopullisesti. Masennus ym. vaan pahenee, enkä enää näe että tämä paremmaksi muuttuisi, pahemmaksi on mennyt ajan kuluessa.
  Lapset oireilevat ja haluavat kuolla, enkä osaa auttaa, helvetillistä taistelua joka päivä. Apua olen hakenut, ei auta. Lapset vielä alle 10v. nyt jos pääsisivät vakaaseen kasvuympäristöön voisi vielä heidän tulevaisuus olla jotain.
  Tässä lyhyt ja kaunis versio tilanteesta, et ole ainoa.

 • Eevia sanoo:

  Olet masenut, aivojesi kemia sanoo sinulle asioita. Näet maailmaa harmaiden lasien läpi.

  Yritä olla miettimättä sitä mitä menetit vaan sitä mitä voit saavuttaa.
  Sinulla on kaksi lasta, ihanaa ja erityistä. He tarvitsevat sinua taistelemaan heidän puolesta.
  Ei äitiys ole sitä mitä annat lapsillesi vaan sitä mitä tunnet heitä kohtaan.
  Huomio, rakkaus, tuki, ihailu. Se on se minkä lapsesi muistavat kun ovat isoja.

  Olet hyvin herkkä ihminen ja myös hyvin ankara itsellesi.
  Sinä et ole äitisi vaan olet sinä itse. Anna itsellesi armoa ja näe hyvät asiat. Kuinka aidosti välität lapsistasi ja haluat heille hyvää.
  Myötätuntosi ja herkkyytesi tulevat antamaan heille vielä enemmän kuin uskotkaan.

  Nyt pää pystyyn, sinä pärjäät.
  Tämä kappale elämääsi on nähty, tarvitsit sen jotta voisit muuttaa asioita.

  Ole vihainen, sure, huuda, ja raivoa se lapsuus jonka menetit pois. Kun voit päästää siitä irti huomaat että vain sinä voit päättää tulevaisuudestasi.

  Sinun polullesi on tarkoitettu jotain ihmeellistä ja hyvää. Luota itseesi, minä luotan sinuun ja olen ylpeä sinusta.

  Onnea matkaan ❤️