Miltä kuulostaisi uida syanobakteerin muodostamien bakteerilauttojen keskellä? Ei kovin houkuttelevalta vai mitä? Entä laittaisitko lapsesi uimaan sinne?

Moni laittaa. Syanobakteeri on nimittäin sinilevä. Sinilevä ei siis ole levä, vaan bakteeri. Se lisääntyy lämpimissä ja ravinteikkaissa vesissä. Sinilevää on aina ollut, joten on vaikea osoittaa sen lisääntymiselle tiettyä syyllistä. Monet uskovat, että syynä on maatalouden päästöjen aiheuttama rehevöityminen.

Tunnistat sinilevän siitä, että se hajoaa tikulla tökittäessä. Tavallisia leviä pystyy esimerkiksi nostamaan tikulla, koska ne ovat kasveja. Sinilevä on bakteeria, jonka kukinnot voivat tuottaa hermo- ja maksamyrkkyjä.

Sinilevätilanne on tällä hetkellä paha. Sitä on erittäin runsaasti monin paikoin. Paniikkiin ei silti ole syytä.

Sinilevä ei välttämättä aiheuta oireita. THL:n mukaan ihmisten herkkyys sinilevien aiheuttamille oireille vaihtelee suuresti. Kuitenkin yli puolet sinilevistä on myrkyllisiä, joten varsinkaan lapsia ei kannata ehdoin tahdoin sille altistaa.

Jos uitte sinileväisessä vedessä, on peseytyminen uinnin jälkeen tärkeää. Sinileväistä vettä ei myöskään pidä niellä!

Muista myös nämä THL:n ohjeet:

”Veden käyttöä on aina syytä rajoittaa, jos vedessä on silmin havaittavissa sinilevää. Osa sinilevistä tuottaa myrkkyjä. Myrkkyjen lisäksi sinilevä voi tuottaa mm. ihoa ärsyttäviä yhdisteitä.

Jos vedessä on tai on äskettäin ollut sinilevää:

– vettä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä

– vettä ei saa käyttää löylyvetenä

– vettä ei suositella käytettävän pesuvetenä

– vettä ei suositella käytettävän tiskivetenä

– vettä ei suositella käytettävän syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun

– runsasleväisessä vedessä uimista kannattaa välttää; lapsia ja lemmikkieläimiä ei saa päästää leikkimään rantaveteen eikä uimaan

– sinileväalueelta pyydetyn kalan lihaa voi syödä, mutta sisäelinten käyttöä pitää välttää. Lisäksi kannattaa pestä sekä kala että kädet huolellisesti puhtaalla vedellä

Sinilevä voi aiheuttaa allergisia iho-oireita, pahoinvointia, vatsavaivoja, silmä- ja korvatulehduksia, nuhaa tai yleisoireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä. Jos oireita ilmenee, iho ja silmät pestään huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä. Myrkytystietokeskus antaa tarvittaessa lisäohjeita.
Myrkytystietokeskus, puh. 09 471 977.”

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia