”Hajusteiden käytöstä puhutaan paljon. Enimmäkseen tarkoitetaan hajuvesiä, dödöjä, hiuslakkoja ym. Yksi alue, josta ei juurikaan puhuta ovat hajusteelliset pyykinpesuaineet.

En voi käsittää, että jotkut ihmiset haluavat, että kaikki vaatteet tuoksuvat milloin ruusulle milloin jollekin muulle voimakkaalle. Tämmöinen ihminen, kun saapuu johonkin tilaan, niin haju leviää koko tilaan. On käsittämätöntä, miten nämä ihmiset voivat itse hengittää niin raskasta ilmaan. Sisäilmaongelmista puhuttaessa tulisi kiinnittää huomiota ihmisten myös jatkuvaan hajustekemikaalien käyttöön.

Monet saavat tuoksuista oireita, yskää, päänsärkyä, hengenahdistusta, pahoinvointia tai esimerkiksi iho-oireita. Siinä ei kyllä lähimmäistä ajatella, kun puhtaat vaatteetkin halutaan saada haisemaan. Eroperheissä lapsilla tämä on erityinen ongelma. Jos toinen vanhempi käyttää hajusteellista ja toinen hajusteetonta pyykinpesuainetta. Ollaan jo niin ääripäissä, että ainut mahdollisuus lie kotien omat vaatteet.

Sitkas pyykinpesuaineen haju ei näes ihan helpolla irtoa, jos ollenkaan. Ei auta ulkona kuivaaminen, eikä vaatteen useaan kertaan peseminen. Sama ongelma on, jos löytää kirpputorilta vaatteita. Ja ei, tämä avautuminen ei ollut saanut sponsorointia hajusteettomilta pyykinpesuainefirmoilta. Luojan kiitos vaihtoehtoja hajupommeille löytyy.”

Nimim. Nenä tukossa

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 7 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

7 vastausta artikkeliin “Tuoksutonta pyykkiä kiitos!”

 • demsku sanoo:

  No, hajusteelliset pesuaineet ovat huomattavasti halvempia. Siksi.

 • Hoitaja sanoo:

  Niin…. Olen päiväkodissa pienten ryhmässä ja siellä yksi lapsista tuoksuu todella vahvalle pyykinpesu aineelle. Lapsen sylissä pitäminen aiheuttaa toistuvan pään säryn. Reppua en haluaisi edes avata ja ryhmä hetkillä täytyy välillä vaihtaa istumapaikka kauemmaksi.

 • Miiuska sanoo:

  Oma äitini on tuoksuallergikko ja tämän vuoksi meillä on kaikki aineet olleet tuoksuttomia jo vuosia. Ei riitä pelkät pesuaineet vaan esim. pesunesteiden ja vartalovoiteiden haju tarttuu voimakkaasti keinokuituvaatteisiin. Tätä ei moni tajua.

 • Mie sanoo:

  Hyvä kirjoitus ! Itse tuoksuyliherkkä ja astmaatikko sekä töissä päiväkodissa. Päivästä toiseen jos minkä tuoksuista naperoa sylissä (vaatteet ) ja voimakkaat hajusteet . Toinen hlökunnan WC tilat. Saisi olla yksi tuoksuton WC ilman tuoksun poistaja suihketta. Mutta ei !

 • Haisuton sanoo:

  Olen vahvasti hajuste-ja kemikaalialtistunut. Saan voimakkaita oireita ja pahimmillaan joudun hajusteista sairaalaan happiletkun päähän. Ihmiset eivät tahdo ymmärtää millaisesta haisurajoituksesta puhun, kun sanon että meille ei voi tulla hajusteellisena. Edellisin vaikea tilanne oli, kun lapseni toi ystävän yökylään. Päällä olleet vaatteet eivät juurikaan haisseet, mutta yöpaita haisi niin pahasti huuhteluaineelle että jouduin monen pesun ja tuuletuksen jälkeen heittämään pois sekä lakanat että patjan jolla lapsi nukkui. Haisuliinit ovat kammotus ja säälin heidän hajusteissa kylpeviä lapsiaan.

 • Yök sanoo:

  Samaa mieltä. Olen monesti miettinyt, että onko näillä hajusteellisten käyttäjillä hajuaisti mennyt vai miten pystyvät kylpemään pyykkipulverin hajussa.

 • Pihinä sanoo:

  Todella hyvä nostaa asia esiin. Kaikki julkiset tilat ovat ns hajusteettomia. Silti työntekijöitä joudutaan kouluttamaan jopa erottamisella uhkailulla ennenkuin löytyy siedettävä tuoksutaso. Ehdottaisin ns työpuvustoa joka pestäisiin tuoksuttomilla aineilla. Ns siviilivaatteet sitten saa jokainen hajustaa miten haluaa kunhan pysyy pois yleisistä tiloista. Samoin joidenkin laitosten puhdistusaineiden sisäänostajille olisi vielä koulutustarvetta. Esm lattianhoitoaine Remop aiheuttaa hengenahdistusta astmaatikoilla. Tässä asiassa on vielä työsarkaa allergialiitolla ja asiakkaita astmahoitajalla piisaa.