Telkkaria tuijottavat lapset (ja aikuiset) lihovat, se on usein kuultu väite. Varmaan myös paikkansapitävä, jos telkkarin ääreen kuuluu sipsipussi, mutta elämään ei muita harrastuksia.

Mutta tutkimuksen mukaan lastenelokuvissa on paljon sisältöä, joka voi myötävaikuttaa lasten lihomiseen antamalla huonoa esimerkkiä. Piirretyissä elokuvissa hahmot saattavat esimerkiksi syödä roskaruokaa tai kieltäytyä vihanneksista, mikä tutkijoiden mukaan voi kannustaa lapsia toimimaan samoin.

Tutkimuksen mukaan kaikissa suosituimmissa elokuvissa oli jotain mahdollisesti terveydelle haitallista sisältöä: 87 % elokuvista esitettiin epäterveellistä ruokaa, 71 % liian suuria annoskokoja, 61 % sokeroituja juomia ja 29 % esitti liikunnan negatiivisessa valossa.

Monissa elokuvissa, jopa piirretyissä, ylipainoiset hahmot esitetään laiskoina ja tyhminä, mikä voi vaikuttaa lasten asenteisiin ja itsetuntoon. Sen sijaan ylensyönnin tai lihavuuden terveysvaikutuksia ei elokuvissa tuoda esiin.

Ongelmallisena nähtiin myös se, että elokuvien hahmot käsittelivät tunteitaan syömällä. He söivät esimerkisi jäätelöä joko lohduttaakseen itseään tai jotakin juhliakseen.

Tietenkään piirretyt elokuvat eivät tee lapsista lihavia tai ne yksinään opeta huonoja ruokailutottumuksia. Mutta elokuvia yhdessä katsoessa voi lapselle kommentoida kohtauksia, joissa välitetään epäterveellisiä tapoja, jos sen tuntee tarpeelliseksi. Suurempi vaikutus kuin piirretyillä, on kuitenkin kotona syntyvällä positiivisella asenteella terveellisiin elämäntapoihin. Niihin mahtuu kyllä leffailtoja sipseineen myös.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia