Mitä teini ihan oikeasti tarvitsee?

Merkkivaatteet, pelit ja vempeleet, omaa aikaa, kielikurssin ulkomailla, rennon kaverimutsin, vapautta..?

Ehei.

Entäs kuria, kuria ja kuria? Rajoja, rangaistuksia ja rageamista?

Ei sitäkään.

Ai mutta teinisi käy hermoillesi? Juu, se on ihan normaalia. Rageamalla tai lahjomalla pääsee helpommalla, niinkö?

Yritä kuitenkin muistaa, että teinillä ei itsellään ole helppoa. Hän ei ole mahdoton, tottelematon, laiska ja negatiivinen huvin vuoksi. Aikuiseksi kasvaminen on rankkaa. Teini-iän muutokset mullistavat koko elämän, eivätkä vähiten ajattelua ja mielialaa.

Teini vaatiikin oikeastaan kahta asiaa: teiniä pitää kasvattaa ja teiniä pitää ymmärtää. Vaatimukset ovat aika samat kuin uhmaikäisellä, siis. Ja hei siitäkin selvittiin!

Teini tuskin osaa pukea sanoiksi sitä, mitä hän kaipaa. Tasapainoilu lapsuuden ja aikuisuuden rajamailla on niin haastavaa, että monesti teini ei itsekään tiedä mitä kaipaa, saati sitten että sen kykenisi jotenkin kommunikoimaan.

Toiveet ovat ristiriitaisia. Teini ei halua että häntä rajoitetaan, mutta hän kuitenkin kaipaa rajoja. Teini haluaa omaa rauhaa, mutta hän kuitenkin haluaa kuulua joukkoon ja olla mukana.

Kaksi nuolta liikennemerkissä

Muista teinin kanssa siis seuraavat:

– Kunnioita teinisi rajoja ja toiveita.

– Jätä teini rauhaan kun hän sitä toivoo, mutta älä jätä teiniä yksin.

– Älä provosoidu ja rähjää. Tiedetään, joskus keittää yli. Mutta yritä puhua teinille rauhassa huutamisen sijaan.

– Aseta teinille rajat. Hän todennäköisesti tappelee niitä vastaan, mutta aseta ne silti. Älä anna teinin viettää kaikkea aikaansa pelaten ja puhelimella. Älä anna hänen pyöriä ulkona yömyöhään.

– Anna teinille vastuuta. Tietysti sitä pääsee helpommalla, jos järjestää teinille kesätyöpaikan ja suostuu hankkimaan kaiken, mitä teini mankuu. Mutta oikeasti teinisi kiittää paljon enemmän siitä, että hän oppii hoitamaan asioita itse, ja vaikkapa säästämään hankintoihin. Ehkä hän ei kiitä siitä heti, mutta viimeistään aikuisena.

– Pidä keskusteluyhteys auki. Kuuntele, kun teini puhuu. Älä tenttaa, ilmaise vain että olet halukas kuuntelemaan. Jos teini kaipaa keskusteluapua, järjestä sitä. Tai kenties hän juttelisi vaikkapa sukulaisen kanssa mieluummin? Aikuinen juttuseura, joka ei ole oma vanhempi, on hyväksi.

– Tehkää yhdessä asioita. Juu teini kitisee, että ei kiinnosta, mutta tehkää silti. Mikä tahansa on hyväksi, mutta kenties parasta on jokin sellainen tekeminen, missä voitte rentoutua ja rauhoittua. Keskustelua tukee sellainen toiminta, jossa voitte puuhailla jotakin ettekä joudu katsomaan toisianne silmiin koko ajan. Esimerkiksi autossa, kävelyllä, nikkaroidessa tai palapeliä rakennellessa voi olla teinillekin luontevampaa alkaa jutella.

– Tee teinille selväksi, että hän on sinulle rakas ja tärkeä. Jos teini väistää kosketusta, puhu. Jos hän ei kuuntele, tekstaa. Pääasia on, että teini tietää, että kaikkine oikkuineen ja mielialanvaihteluineenkin hän on rakas ja arvostettu.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Tätä teinisi oikeasti kaipaa!”

  • Nimetön sanoo:

    Ihan perussettiä ja maalaisjärkeä,vanhemmuus ei oo mitään ydinfysikkaa. Meillä sinkoilee whatsupit ja toki myös keskustellaan,ja vaikka ois mikä ragetus,vitutus tms päällä joka kerran jälkeen tehnyt selväks hälle että edelleen on kallein&tärkein minulle. Oma äreä,ameeba,järjettömän lahjakas teinitytyäreni❤