Monet naiset haluavat, että kynnet näyttävät hyviltä.

Mikä näyttää hyvältä, on sitten henkilökohtainen näkemys. Toiset pitävät pitkistä, lakatuista ja koristelluista kynsistä, toiset taas lyhyistä ja lakattomista, mutta terveen näköisistä.

Terveen näköiset kynnet eivät ole pelkkä kielikuva, sillä kynnet voivat tosiaan kertoa yleisestä terveydentilasta.

Erilaiset kynsiongelmat tai muutokset kynsissä voivat paljastaa paljon.

Pystyuurteet kynsissä

Kynsissä voi olla pystysuuntaisia uurteita luonnostaankin, mutta voimakkaat pystyuurteet kertovat usein ruokavalion puutteista. Myös ihosairaudet ja kynsiin kohdistuneet iskut voivat aiheuttaa pystyuurteita.

Syö rikkipitoisia ruokia, kuten lihaa, kanaa ja munia, sekä sipuleita, kaaleja, merilevää, vadelmia, kurkkua ja pähkinöitä.

Vaakauurteet kynsissä

Vaakauurteet kynsissä kertovat yleensä traumasta, joka voi olla ulkoinen tai jopa henkinen.

Yleensä kynteen syntyy vaakauurre esimerkiksi kynsinauhan liiallisen sörkkimisen tai sormeen kohdistuneen onnettomuuden seurauksena. Yllättävän pienikin kolahdus voi jättää kynsiin jälkiä.

Myös voimakas henkinen stressi voi näkyä kynnessä vaakauurteena.

Tällaiset uurteet kasvavat kynnestä pois, eikä niistä yleensä tarvitse huolestua.

Heikot, liuskoittuvat kynnet

Veltot ja liuskoittuvat kynnet johtuvat usein siitä, että kynnet altistuvat kemikaaleille tai kosteudelle jatkuvasti. Kemikaalit voivat olla esimerkiksi kynsilakanpoistoaineita ja kosteus syntyä kumihanskojen käytöstä.

Toinen tavallinen syy on yksipuolinen ja ravinteiltaan riittämätön ruokavalio. Myös esimerkiksi lääkitys voi vaikuttaa. Lapsilla ja nuorilla kynnet voivat olla veltot ja liuskoittuvat ilman mitään erityistä syytä.

Vähennä kemikaalialtistusta ja kosteutta, jos mahdollista. Piin lisääminen ruokavalioon saattaa auttaa. Lasten kynnet vahvistuvat yleensä iän myötä.

Kuivat ja hauraat kynnet

Kynsien kuivuminen ja haurastuminen voi johtua ruokavaliosta. Puutteellinen ruokavalio saa kynnet heikkenemään, ja selkeät puutostilatkin näkyvät niissä. Esimerkiksi anemia voi näkyä kynsien kuivumisena.

Toinen tyypillinen syy on suomalainen ilmasto. Ulkona on kylmää ja sisällä asunnoissa kuivaa. Sen myötä myös kynnet kuivuvat.

Syö monipuolisesti ja kosteuta kynsiä voiteilla tai öljyillä. Muista myös sisäinen kosteutus: juo vettä ja syö hyviä rasvoja.

Valkoiset pisteet kynsissä

Valkoiset pisteet johtuvat usein siitä, että kynnet ovat kolhiintuneet.

Keltaiset kynnet

Tavallisin syy keltaisille kynsille on se, että on käyttänyt voimakkaan väristä kynsilakkaa ilman aluslakkaa. Myös runsas tupakointi voi kellastaa kynsiä. Jos keltaisuus ei selity näillä, on syytä mennä lääkäriin. Kynsien kellastuminen voi liittyä kehon nestekierron ja hengitysteiden ongelmiin.

Kynsien paksuutuminen

Myös kynsien paksuuntuminen voi johtua monesta syystä. Usein se liittyy ikään, mutta myös vammat ovat tavallinen aiheuttaja. Joskus kynsien paksuutuminen liittyy psoriasikseen tai huonoon verenkiertoon. Vika voi olla myös kynsien hoidon laiminlyönnissä tai huonosti istuvissa kengissä.

Kynsien kääntyminen ylöspäin

Lapsilla kynsien kääntyminen ylöspäin on normaalia ja tavallista, ja johtuu siitä, että kynsi on niin ohut. Aikuisella syynä voi olla anemia.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Tätä KYNNET kertovat terveydestäsi!”

  • Mummeli sanoo:

    Hauraat ja pehmeät kynnet saa vahvemmiksi kun laittaa vähän ruokasoodaa veteen ja soittaa ja sitten juo sen ja tekee samoin joitakin aikoja joka päivä kunnes kynnet on vahvistuneet.