Pidätkö hiuksiasi usein kiinni?

Ylhäällä ponnarilla, niskassa letillä tai kenties nutturalla? Jos pidät, niin tiedät sen epämukavan tunteen, jopa kivun, joka päivän aikana alkaa kertymään päänahkaan. Kotiin tullessa monella onkin sama rituaali: farkut pois, rintsikat pois ja tukka auki.

Pitkien hiusten pitäminen kiinni letillä, ponnarilla tai nutturalla on kätevää. Ja vieläkin saatetaan ajatella, että liehuvatukkainen nainen ei ole pätevä ammattilainen, ja hiukset pitää siksi sitoa kiinni työpäivän ajaksi. Tietysti monissa tarkkaa hygieniaa vaativissa töissä, kuten vaikkapa ruoanvalmistuksessa, ei hiuksia edes saa pitää auki.

Hiusten kiinni pitämisen tai kampausten aiheuttama kipu ja epämukavuus on yleinen ilmiö. Siihen löytyy viittauksia jo 1500-luvulta! Ja viihteessä on vuosikymmeniä esitetty viettelevänä eleenä se, että nainen laskee hiuksensa seksikkäästi alas. Kipua siinä koitetaan helpottaa ja siten rentouttaa oloa, mutta sitähän ei tarvitse kumppanille kertoa!

nainen solmii ponnaria
Kuva Thomas Ramirez, ylin kuva Chris Slupski.

Kaikki eivät välttämättä koe ponnarikipua. Siihen vaikuttaa omat ominaisuudet sekä esimerkiksi kuukautiskierron vaihe. Myös hiusten paksuudella voi olla merkitystä, sillä paksut hiukset tietysti painavat enemmän – mutta paksuhiuksisen päänahka ei välttämättä ole kovin herkkä.

Kampauksen tyyli vaikuttaa sekin ponnarikivun määrään. Tiukat ponnarit, nutturat ja letit aiheuttavat enemmän kipua kuin löysälle tehdyt. Monissa lajeissa, kuten voimistelussa ja baletissa, nutturan tulee olla erittäin tiukka, ja sen pitäminen voi olla kivuliasta. Samanlaista pääkipua voi saada myös hiuspannoista, uimalakeista, hijabeista, kypäristä ja hatuista.

Kivun aiheuttaa se, että jatkuva kevyt vetäminen tai paine ärsyttää päänahan hermoja, ja kipu ikäänkuin ”kasaantuu” jatkuessaan. Kivulle herkät hermot reagoivat vetoon, joka alkaa lopulta tuntumaan kipuna, vaikka veto ei olekaan suoranaisesti kivuliasta tai kovaa. Kyseessä on eräänlainen allodynia, eli keskushermoston herkistyminen kivulle. Tällöin hermosolujen vaste on kasvanut sellaiselle toistuvalle ärsytykselle, joka ei normaalisti aiheuta kipua.

Kipua voi yrittää välttää löysemmällä kampauksella tai pitämällä hiuksia auki. Ponnarin paikan vaihtaminen, letitystavan muuttaminen ja jopa jakauksen paikan vaihtaminen voi auttaa. Kipuun voi ottaa tarvittaessa myös särkylääkettä.

tytöllä monta pientä nutturaa
Kuva Nina Strehl.

Ja silloinkin kun sinulla on ihana, oikein laitettu upea tukka, pitäisi se malttaa avata yöksi. Moni meistä haluaa jättää tukan ylös ja valmiiksi seuraavaa päivää varten, kun se on kerrankin hienosti, mutta saman kampauksen pitäminen pitkään voi aiheuttaa ja pahentaa kipua.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia