Tässä Huonoon Äitiin lähetetty avautuminen, jossa on monta asiaa joita voi pohtia, jos harkitset eroa:

”Tämä avautuminen liittyy aiemmin julkaistuun tekstiin: ’Meillä oli kaikki hyvin, mutta vaimo vaan lähti’. Näitä erojuttuja lukiessani minulle tulee usein sellainen olo, että ihmiset eivät vain ymmärrä toisiaan. He ovat joskus rakastuneet, mutta ymmärryksen puutteessa ja raskaan arjen pyörityksessä rakkaus on kadonnut. Ja se on surullista.

Siksi mielestäni ennen eroa pitäisikin miettiä muutamaa asiaa ajatuksella yksin, ja puolison kanssa yhdessä.

1. Mitkä kotityöt on niitä tärkeitä, jotka oikeasti TÄYTYY hoitaa, ja mitkä niitä, jotka ovat syystä tai toisesta vain toiselle tärkeitä. Yksinkertaisena esimerkkinä sängyn petaus. Sen voi ihan hyvin jättää petaamatta, tai sitten pedata. Kotiruoka, tai muuten vain monimutkaiset ruoat. Kuka vaatii teillä, että kotiruokaa on oltava joka päivä?

Kuva Max Delsid.

Siis toki ruoan pitää olla pääsääntöisesti terveellistä, mutta siihen vaatimukseen ei tarvita kovin kummoista yritystä. Minä teen ehkä kerran viikossa sellaista ”oikeaa” ruokaa, eli vaikka kanaa ja riisiä, tai jauhelihakastiketta ja spagettia, jota sitten riittää ainakin muutamaksi päiväksi. Muina päivinä syödään paljon savulohisalaattia, kanankoipia uunista ja kaveriksi salaattia tai ihan vain kokonaisia tomaatteja, paprikaa jne. Välillä työnnän uuniin kalapuikkoja tai jotain makkaraa. Ihan hyvin riittää, että kasvikset on vain pestyjä, ja jokainen sitten ottaa itselleen siitä mitä haluaa ja pilkkoo omalla lautasellaan.

Tiskit. Em ruoista tulee huomattavan vähän tiskiä, joten pääasiassa tiskiä tulee vain ruokailuvälineistä ja laseista, kupeista ym. Meillä lasia tai kuppia voi käyttää monta kertaa samaa, jollei sillä nyt ole tehty jotain ällöä. Ja sitten, kun sitä tiskiä syntyy, niin ihan jokainen vie omansa sinne koneeseen (tätä voi vaatia jo noin 2-3 v ylöspäin).

Siis ainoa yhteisvastuullinen asia tiskeissä on sitten se koneen tyhjennys. Meillä käytetään tiskikonetta korkeintaan kerran viikossa, jos sitäkään. Siisteys. Ei ole kivaa asua kaatopaikalla, mutta ei sen kodin nyt oikeasti täydy jatkuvasti kiiltää, tai tavaroiden olla aina paikallaan. Onko oikeasti siis pakko, vai onko se pakko vain äidin väsyneessä mielessä? Siitä pakosta siellä mielessä sitten seuraa niitä tunteenpurkauksia, kun minä AINA teen niin paljon enemmän, ja sinä et koskaan. Niin. Se toinen ei ehkä tee, koska hän osaa nähdä, että ei ole pakko.

Kuva Catt Liu.

Lastenhoito. Tämä on monimutkaisempi asia, koska perheitä on niin monenlaisia ja kokoisia. Pääsääntönä yleensä voi kuitenkin pitää, että jos molemmat ovat ne lapset kovasti halunneet tähän maailmaan, niin molempien niitä täytyy hoitaa. Turhan usein kuitenkin näkee kanaemoina lasten perässä juoksevia äitejä, jotka sitten väsyvät siihen, että kun pitää niitä lapsia ihan koko ajan hoitaa. Jos nyt puhutaan vähän isommista laspista, niin kyllä ne lapset pärjäävät ja osaavat ihan itsekin, kun heille vaan antaa tilaa.

Toinen ikävä huomio, jota olen nähnyt on se, että usein oikeastaan vain äidit ovat niitä lapsia halunneet. Ainakin niin monta. Miehelle olisi ehkä riittänyt yksi. Ja sitten äiti väsähtää, kun ei jaksakaan yksin hoitaa kaikkea. Jos siis naisella ja miehellä on kovin eriävät mielipiteet asioista, niin mitäs sitten tehdään? Voiko toista vanhempaa velvoittaa ottamaan yhtä suuren vastuun asiasta, joka heidän mielestään ei ole tärkeä?

Jos kahdella ihmisellä vaan on eriävät näkemykset vaikkapa siisteydestä tai ruoanlaitosta. Kuten aiemmin totesin, niin joitain rajoja täytyy tietysti olla esim siisteyden suhteen. Mutta kyllä niihin kompromisseihin pitää suostua puolin, jos toisinkin. Siisteysintoilijalla ei siis ole oikeutta vaatia puolisoltaan samoja asioita, kuin mitä hän itse haluaisi tehtävän. Puoliso voi toki tulla myös vähän vastaan, vaikkapa viemällä lapsia kerran viikossa ulos, jotta siivousintoilija saa siivota rauhassa.

Entä sitten ne ”kotityöt”, joista nainen ei tiedä mitään? Joista nainen ei edes tiedä, että ne on olemassa? Kaikki tietotekniikkaan, autoihin, kodin huoltoon, ruohonleikkureihin yms liittyvät asiat? Oma mieheni aina välillä soittaa minulle jostain kaupasta, että hei, ostaako hän minulle jonkun tyyliin piuhan, kun minä kuulemma tarvitsen sellaista. Olen silleen, että Öööh, enpä tiennyt sellaista tarvivani, mutta osta vaan.

Kuva Arseny Togulev.

Yleensä tällaiset asiat on niitä, että kun hän ostaa jotain piuhoja, googlailee netissä erilaisia osia, käy niitä vertailemassa, niin yllättäen minun autoni alkaa taas toimia. Tai telkkarista taas näkyy jopa kuva! Enpä olisi millään itse jaksanut nähdä samaa vaivaa näiden asioiden eteen… Jos naiset valittavat metatyöstä, niin nämä ovat ihan yhtälailla niitä miesten metatöitä. Ja puhumattakaan siitä, jos ruvetaan vaikka remontoimaan, tai jopa rakentamaan taloa! Oma ex-mieheni hoiti meidän talonrakennukseen liittyvät asiat lähes yksin. Ja niissä muuten on sitten hoitamista. Ihan vain tiedoksi.

2. Miten osoitatte rakkautta toisillenne? Ihmiset osoittavat sitä todella eri tavoin. Oma mieheni osoittaa rakkauttaan mm. juuri huolehtimalla minusta ja minun asioistani. Hän huomaa, kun jokin ei minulla kotona toimi, ja sitten hän hoitaa sen kuntoon. Monille miehille on tyypillistä, että he tekevät enemmän, kuin puhuvat tai pussaavat. Ja se ei oikeasti ole yhtään sen huonompi tapa osoittaa rakkautta, kuin joku muukaan.

Itse olen käytännönläheinen ihminen, niin näen asian ennemminkin niin, että onpa kätevää rakkaudenosoitusta, kun asiat tulee samalla hoidettua 😀 Jos siis mies haluaa käydä töissä ja tuoda elantoa perheeseen, hän todennäköisesti tekee sen rakkaudesta perhettään kohtaan.

Kuva Everton Vila.

3. Miten huomioitte toisianne, ja miten toivoisitte itseänne huomioitavan? Tämä on jälleen kerran asia, jossa ihmiset ovat erilaisia. Ja mikään variaatio ei ole toistaan huonompi. Jos ette ymmärrä puolisonne huomionosoituksia, vaan teillä on sellainen olo, että olette yksin, niin vika saattaakin olla puolison sijaan teidän omassa ymmärryksessä.

Voit toki pyytää toista muuttumaan, ja huomioimaan sinua jotenkin eri tavalla, kuin mikä on hänelle luontaista. Mutta toisaalta yhtä hyvin voitaisiin sitten pyytää sinua muuttumaan, ja opetella ottamaan juuri ne sinun miehesi huomionosoitukset ymmärtäväisenä vastaan. Paha kysymys siis, jos halutaan olla vielä yhdessä: kumman pitää muuttua??? Kun kysymyksen asettelee näin, niin yhtäkkiä se, että puolisoa pyytää huomioimaan, onkin itseasiassa aika epäreilu pyyntö. Jos ehdottaa saisin, niin muuttukaa molemmat pikkuisen toisianne kohti. Ja ymmärtäkää.

Kuva Priscilla du Preez.

4. Rakastatteko toisianne, ja koetteko toisenne seksuaalisesti haluttavaksi? Jälkimmäisen kohdan voi jättää pois, jos molemmat suhteen osapuolista ovat esim. aseksuaaleja, eivätkä ihan oikeasti kaipaa sitä seksiä elämäänsä. Suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan ole aseksuaaleja, joten on erittäin todennäköistä, että olet suhteessa ihmisen kanssa, joka oikeasti tarvitsee sitä seksiä elämäänsä.

Ja jos se seksi syystä tai toisesta jää pois, niin on suuri vaara, että moni muukin asia alkaa takkuilla sen jälkeen. Pahimmassa tapauksessa se toinen lähtee hakemaan sitä seksiä sitten muualta. Seksuaaliseen haluttavuuteen vaikuttaa puolison ulkonäkö. Ikävä totuus, mutta jos nainen on paisunut huomattavan paljon lasten myötä, niin mies ei välttämättä koe naistaan enää samalla lailla haluttavana.

Kuva Ainis Graveris.

Jos siis olette ajautuneet tällaiseen tilanteeseen, niin ota hyvä nainen itsellesi aikaa, ja aloita harrastus. Jätä ne lapset kotiin sinne miehen luo, ja lähde liikkeelle. Siitä ei tarvitse neuvotella, sen kun vain ilmoitat, että tästä lähtien sinulla on sitten neljä iltaa viikossa treenit, eli miehen pitää silloin olla paikalla. Toki laihtumiseen vaikuttaa kaikista eniten ruokavalio, mutta sen lisäksi sinulla on oikeus omaan aikaan, ja kuntoiluun. Se on muutenkin terveellistä ja piristää mieltä.

Jos molemmat rakastatte toisianne, niin sitten suosittelen lukemaan tämän listauksen uudelleen alusta, ja toivon, että koitatte saada asiat paremmalle tolalle. Siis enemmän ymmärrystä, ja enemmän lepsuilua niissä asioissa, jotka väsyttävät arjessa, mutta eivät ole pakollisia.

Toki, jos toista ei kiinnosta edes kuunnella sinua, niin sitten on mahdollista, että sinä et kiinnosta häntä. Tällä ei ole automaattista syy-seuraussuhdetta, joillekin ihmisille on vain yleisesti raskasta keskustella tunneasioista, eikä sillä välttämättä ole mitään yhteyttä hänen tunteisiinsa sinua kohtaan.”

Nimim. Love Doctor

Artikkelikuva Kelly Sikkema.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 28 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

28 vastausta artikkeliin “Tämä sinun pitää lukea jos harkitset eroa!!”

 • Mun mies vetää taatusti pohjat pakana sanoo:

  Voi tää on niin totta ja mieskin pitäisi perheen, kodn, auton ja oman normi työn ohessa hoitaa Kun asiat ei mene kuin haluaa häippää johonkin Airbnb kämppään samassa kaupungissa

 • voivoi sanoo:

  ”Em ruoista tulee huomattavan vähän tiskiä, joten pääasiassa tiskiä tulee vain ruokailuvälineistä ja laseista, kupeista ym.” Juu niin tulee jos tyyliin jotain einestä syö ja kertakäyttöastoita käyttää -_-

  ”Toinen ikävä huomio, jota olen nähnyt on se, että usein oikeastaan vain äidit ovat niitä lapsia halunneet” Mun tietojen mukaan haikara ei niitä lapsia tuo vaan niiden tekoo tarvii miehen ja jos miehet ei lapsia halua niin ne voi käyttää kondomia..

  ”Entä sitten ne ”kotityöt”, joista nainen ei tiedä mitään? Joista nainen ei edes tiedä, että ne on olemassa? Kaikki tietotekniikkaan, autoihin, kodin huoltoon, ruohonleikkureihin yms liittyvät asiat?” En tiiä missä pahvilaatikossa sä elät mutta nykyään naiset osaa nämä hommat aikalailla ja google auttaa jos jotain ei osaa

  ”Jos siis mies haluaa käydä töissä ja tuoda elantoa perheeseen, hän todennäköisesti tekee sen rakkaudesta perhettään kohtaan.” Voi nyt hyvää päivää..miehes käy töissä siks kun elämiseen tarvitsee RAHAA ja RAHAA SAA TÖISTÄ!

  ”Seksuaaliseen haluttavuuteen vaikuttaa puolison ulkonäkö. Ikävä totuus, mutta jos nainen on paisunut huomattavan paljon lasten myötä, niin mies ei välttämättä koe naistaan enää samalla lailla haluttavana” Niin miehethän ei voi lihota?

  ”Jätä ne lapset kotiin sinne miehen luo, ja lähde liikkeelle. Siitä ei tarvitse neuvotella, sen kun vain ilmoitat, että tästä lähtien sinulla on sitten neljä iltaa viikossa treenit, eli miehen pitää silloin olla paikalla.” Eiks tää oo vähän niiku ristiriidassa sen kans mitä toho 3 kohtaa kirjoitit? ”yhtäkkiä se, että puolisoa pyytää huomioimaan, onkin itseasiassa aika epäreilu pyyntö” ja tässä sä vaa kannustat heivaa muksut isälle ja sen pitäis huomioida sun tarpeita ja ignoorata omansa o.o