Huolimatta siitä, onko äiti ollut hysteriaan taipuvainen hössöttäjä vai superrento, esikoisen äitiys on aina erilaista verrattuna kuopuksen tai pienempien sisarusten äitiyteen. Ja se taitaa olla pelkästään hyvä juttu…

Raskaus

Kun on ensimmäistä kertaa raskaana, raskaus on pohjattoman jännittävää. Sitä kirjoittaa raskauspäiväkirjaa ja roikkuu nettisivuilla lukemassa mitä sikiön kehityksessä tapahtuu juuri tänään! Myöhemmissä raskauksissa muistaa olevansa raskaana vain silloin, kun oksentaa, käy neuvolassa tai ei pääse mahansa takia kääntymään nukkuessa vatsalleen tai ylety lakkaamaan varpaankynsiään (ekassa raskaudessa ei tietenkään lakkaa kynsiään, koska turhat kemikaalit ovat haitallisia sikiölle!!!).

Äidin asema

Esikoistaan odottavaa äitiä jaksetaan passata ja hänen vointiaan kysellä. Myöhempiä lapsia odottava äiti ei kiinnosta ketään. Kaukana ovat ne prinsessa-ajat, jolloin puoliso tarjosi jalkahierontaa ja virvokkeita. Jo toisessa raskaudessa odottavasta äidistä on muotoutunut prinsessan sijaan kyökkipiika, joka ähkii mahansa kanssa edeltäviä lapsia passaten ja lattioita luututen.

Kun esikoinen syntyy, koti täyttyy kukista ja vierailijoista. Kun muut lapset syntyvät, ketään ei kiinnosta.

Hygienia

Esikoisen tutit ja pullot ja KAIKKI desinfioidaan niin maan penteleen pieteetillä. Muut lapset saavat ihan rauhassa nuoleksia kenkiä eteisessä, eikä se saa aikaan kuin laiskan ”heiii kultaaa, älä syö niitä kenkiä” -huudahduksen.

Imettäminen

Ensimmäistä äiti pyrkii imettämään ja opettelee sitä varten oppaita eesjataas, ja siinä maailmanloppu on lähellä jos imetys ei sujukaan. Myöhemmät vauvat vaan nakataan rinnalle ja sanotaan että annas mennä, tai sitten tehdään sama juttu tuttipullon kanssa.

Lapsen ruokkiminen

Esikoinen ruokitaan itse höyrytetyillä ja soseutetuilla luomubataateilla. Muut lapset ruokitaan sillä, mikä osuu käteen.

Lapsen kehitys

Esikoisen kehitystä tarkkaillaan herkeämättä ja kehitystä verrataan neuvolan lehtisiin, netin ohjeisiin ja kavereiden vauvoihin. Joko se kääntyy! Joko se osaa pinsettiotteen! Muut lapset osaavat yhtäkkiä lukea, ja vastaavat ihmettelyyn että joo äiti mä olen osannut lukea jo varmaan vuoden.

Lapsi kipeänä

Kun esikoinen on kipeänä, on helvetti irti ja äiti huolesta sairas. Muiden lapsien kanssa pikku nuhat, pikku kuumeet, pikku aivotärähdykset ja pikku kipsit eivät paljoa hetkauta. Lapsille sattuu ja tapahtuu, ja sitä oppii vähitellen luottamaan, että kyllä ne selviävät.

Turvallisuus

Esikoinen asetetaan hellästi keskelle parisänkyä, ja vauvan (joka ei osaa edes liikkua) ympärille muodostetaan tippumisen estämiseksi barrikadit kaikesta mahdollisesta, mutta sellaisesta, mihin lapsi ei kuitenkaan voi tukehtua! Myöhemmän lapsen kanssa tullaan kotiin ulkoilemasta ja asetetaan vauva eteisen lattialle ja mennään puuhaamaan jotain muuta ja puolen tunnin päästä muistetaan että ei hitsi mullahan pitäisi olla jossain sellainen vauva!

Virikkeet

Esikoislapsi ei saa katsoa telkkaria eikä pelata puhelimella. Muut lapset eivät paljoa muuta teekään kuin pelaavat ja katsovat telkkaria. Ne tykkävät siitä ja täällä on ihan riittämiin hulinaa muutenkin!

Lelut

Esikoinen leikkii turvallisilla, kotimaisilla puuleluilla. Myöhemmät lapset leikkivät sillä, mitä käsiinsä saavat. Kirkasvärinen muovinen hilavitkutin ei enää ole kirosana – ainakaan jos siitä ottaa patterit pois!

Vauvakuvat

Esikoisesta on kvantiljoona valokuvaa. Yleensä albumeissa. Muista lapsista on melko monta kuvaa, mutta ei missään muualla kuin puhelimessa.

Vauvakirjat

Esikoisen on täytetty, muiden ei. Auts.

Lapsen ikä

Esikoisensa iän tietää päivälleen, jopa tunnilleen. Kun joku kysyy, minkä ikäinen vauva on, voi vastata esimerkiksi kolme kuukautta, kaksi viikkoa ja neljä päivää. Kuopuksen ikää pitää miettiä, ja vastaus on ”ööö puolisen vuotta?”.

Lapsen pukeutuminen

Esikoinen on kuin vauvaliikkeen katalogimalli söpöine yhteensointuvine vaatteineen ja asusteineen. Muut lapset käyttävät esikoiselle pieneksi jääneitä vaatteita väristä, koosta ja tahramäärästä huolimatta.

Harrastukset

Esikoisen kanssa mennään muskariin ja vauvatanssiin ja lapsi-vanhempi-joogaan ja vauvojen värikylpyyn. Muiden lapsien kanssa mennään leikkipuistoon. Ehkä. Hyvänä päivänä. Jos ei sada.

Listaa on inspiroinut Messy Cow -sarjakuva.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Tällaista on olla esikoisen äiti vs useamman äiti”

  • Millinen sanoo:

    Hei!
    Tässä esikoista odotellessa, toivon etten olisi hössöntössö! Vain pienten asioiden suhteen! Kuten teen mitä maalaisjärki sanoo, kysyn, jos neuvoa tarvitsen… Eikös niillä jo pitkälle mennä? Toki neuvola on myös sitä varten? Ärsyttävää jo nyt liian päteviä äänensävyjä kuunnella….

  • Sini sanoo:

    hajotkaa niihin penikoihinne. Mulla on oikea elämä ILMAN pentuja.