Onko keskimmäinen lapsi aina väliinputoaja?
Esikoinen on aina se eka, erityinen, hyvässä ja pahassa. Ja kuopus taas, hän on aina perheen lellikki, pikkuinen, vauva. Keskimmäinen lapsi…no hänelle ei ole edes omaa nimitystä.
Aikuiset keskimmäiset lapset kertovat keskustelupalstoilla, kuinka he jäivät aina syrjään ja aina paitsi huomiosta. Esikoisella oli oma erityisasemansa perheen vanhimpana lapsena: toimelias, fiksu vastuunottaja, ja kuopuksella samoin omansa: hassuttelija, suloinen ja ihasteltu.
Keskimmäiset ovat unohtuneet sinne väliin. He ovat sisarusparvesta ainoat, jotka ovat eivät ole saaneet kokea esikoisen asemaa ja ovat menettäneet kuopuksen aseman. Tälle on olemassa ihan termi: keskimmäisen lapsen syndrooma.
Tutkijat väittävät, että virallisesti keskimmäisen lapsen syndroomaa ei ole olemassa. Mutta monet keskimmäiset aikuiset lapset kokevat, että heidän asemansa ison ja pienen sisaruksen välissä on muokannut heidän elämäänsä vahvasti – ja totta kai se onkin. Mutta kaikki eivät pidä sitä huonona asiana tai koe, että keskimmäisyys olisi traumautisoinut heidät.
Ylin kuva Ben White.
Toiset kokevat. Monet keskimmäiset kuvailevat, että iso- ja pikkusisaruksella on toisiinsa paremmat välit kuin keskimmäisiin, ja että vanhemmistaan he eivät ole koskaan olleet yhtä kiinnostavia kuin muut lapset. He ovat aina joutuneet kerjäämään sitä huomiota, mikä muilta sisaruksilta jää yli.
Osa on reagoinut siihen vetäytymällä ja jäänyt siten entistä enemmän vaille huomiota. Osa taas heittäytymällä hankalaksi, ja saanut siten vaikean lapsen aseman. Jotkut aikuiset keskimmäiset ovat joutuneet purkamaan terapiassa sitä, miten asema sisarussarjassa on heihin vaikuttanut.
Toisaalta keskimmäinen lapsi voi olla varsin tyytyväinen paikkansa sisarussarjassa. Keskimmäisellä on se erityisasema, että hän saa olla sekä iso- että pikkusisarus.
Vaikka keskimmäisyys ei välttämättä aiheutakaan mitään traumaa tai ole lainkaan kurjaa, se kuitenkin muokkaa ihmisen persoonaa. Keskimmäiset ovat avomielisiä, kokeilunhaluisia ja sosiaalisia. Väitetään esimerkiksi, että puolisoksi kannattaa ottaa keskimmäinen. Hän on tottunut neuvottelemaan eikä petä yhtä helposti kuin muut!
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.