Syyllinen, kunnes toisin todistetaan?

Miltä sinusta tuntuisi elää jatkuvan epäilyksen alaisena ja jatkuvan valvonnan alaisena? Miltä tuntuisi, kun sanaasi ei uskottaisi, ja kaikkea tekemääsi epäiltäisiin koko ajan?

Avaudu tästä -lomakkeen kautta tarinansa lähettänyt nuori kertoo, miltä se tuntuu.

Tällaista on arki laitoksessa:

”Prim prim prim, ovipuhelinta soitetaan ja hetken kuluttua ohjaaja avaa oven.

”Oletko humalassa?” kuuluu ensimmäinen kysymys. Tulin juuri hevostallilta kaveria tapaamasta, missä vaiheessa join alkoholia? Vastaan: ”En”, ja kävelen huoneeseeni vittuuntuneena, kun joka päivä pitää ilmoittaa onko päihtynyt vai ei.

Olin viettämässä isän kanssa viikonloppua, ja isä ajaa minut takaisin laitokselle. Poistun autosta ja laitan kolajuomani auton katolle, jotta käteni vapautuisivat kun otan reppuni takapenkiltä.

Sanon heipat isälle ja kävelen ovelle, prim prim prim, ohjaaja avaa oven ja väittää että Coca-Colatölkkini oli kaljatölkki, ja kysyy ”Luulitko etten huomaisi sitä ikkunasta kun laitat sen auton katolle?” Vastaan: ”Se oli kokistölkki” ja näytän tölkkiä ohjaajalle. Ohjaaja katsoo vittuuntuneena ja tajuaa tehneensä virheen, pakotan hänet puhalluttamaan minut.

Ohjaaja kutsuu toisen ohjaajan paikalle todistamaan ja minut puhallutetaan, tulos on 0,0 promillea.

Hän ei sen jälkeen enää edes viitannut olevani humalassa, mutta vitutus ei yhdellä erävoitolla poistu, eivätkä muut ohjaajat lopeta samaa humalatilailmoitusrumbaa.”

Nimim. Roope

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

nuori mies tunnelissa
Kuvat Warren Wong. Kuvituskuvia.

Mitä tarkoittaa se, että nuori on laitoksessa?

THL kertoo: ”Lastensuojelulaitoksia ovat lastenkodit, koulukodit ja muut näihin rinnastettavat lastensuojelulaitokset. Muita lastensuojelulaitoksia ovat esimerkiksi vastaanottokodit ja nuorisokodit. Lastensuojelulaitoksia ylläpitävät valtio, kunnat ja yhteisöt.

Laitoshoitoa käytetään silloin, kun lapsen tilanne edellyttää erityistä ammatillista osaamista. Laitoshoitoa käytetään sijaishuollon järjestämiseksi myös silloin, kun sijoitus on väliaikainen. Laitoshoito on usein tarkoituksenmukaisin ratkaisu sijaishuollon tarpeessa olevalle murrosikäiselle lapselle.”

Joissain tapauksissa laitoshoidossa on esiintynyt puutteita, ja niistä on uutisoitu esimerkiksi tässä ja tässä jutussa.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 7 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

7 vastausta artikkeliin “Tällaista on nuoren laitosarki”

  • Joa kaminen sanoo:

    Haluun laitokseen

  • Täti sanoo:

    Uskon tuon,että useista nuorista tuntuu tuolta. Onneksi näitä nuorisokoteja kuitenkin on nuorille joidenka kanssa ei vaan yksinkertaisesti pärjää kotona eivät ole ns.kotikuntoisia. Yleensä sijoitukselle on kuitenkin painava syy. Omalla käytöksellä vaikuttaa myös siihen miten itseä kohdellaan,oli sitten laitoksessa,kotona tai missä tahansa. Olen joutunut tilanteeseen missä olen tämän kuvion kokenut.

  • Ex-laitosnuori sanoo:

    Entisenä laitosnuorena voin samaistua tohon tekstiin. Olin kerran omassa huoneessa suoristamassa hiuksia kaverin kanssa, käytettiin hiuslakkaa jne, eli aivan perus hiustenlaittoa. Hetken päästä ohjaaja tulee huutamaan pää punasena et mitä me poltetaan tupakkaa salaa. Ei tosiaan oltu poltettu mitään muutaku hiuksia. Mutta saatiin rangaistus ja ohjaaja kirjas tietoihin et poltettiin tupakkaa huoneessa ja yritettiin hiuslakalla peittää haju. En vieläkään ymmärrä sitä ohjaaja, joko se vihas työtään tai meitä nuoria tai sit se eli jotaki omaa harhaansa.

  • Two way street sanoo:

    Jos nuori on laitoksessa päihteiden takia, tottakai ohjaajat katsovat tarkemmalla silmällä. Kyllä nuorellekin on vastuu näyttää että häneen voi luottaa ja ymmärtää ettei se luottamus rakennu hetkessä. nuoren pitää myös ymmärtää ja muistaa että vaikka olisit ollut puoli vuotta päihteittä, sen kerran kun taas hatkaat ja oletkin päihtynyt, sen luottamuksen rakentaminen lähtee alusta.
    Ei ole oikein epäillä ja toki humalan epäilylle tulisi olla jokin peruste, pelkkä se, että nuori on liikkumassa laitoksen ulkopuolella, ei ole peruste epäillä päihteidenkäyttöä.
    Tsemppiä laitosnuorelle.

  • Äly hoi sanoo:

    Jos laitokseen on joutunut päihteiden takia, niin tietysti lasta seurataan tarkasti sen osalta.

    • Mummu sanoo:

      Ei kaikki laitokseen joutuneet nuoret ole siellä päihdeongelman takia,on paljon muitakin syitä.

      • Vaativan tason erityisope sanoo:

        Kiitos, kun kommentoit tarkentavasti. On paljon muitakin syitä, kuin päihteet. Perhesijoituspaikkoja ei valitettavasti ole riittävästi.