Mistä tietää, milloin joku valehtelee sinulle? Vinkkejä on paljon. Minne puhujan silmät liikkuvat, kosketteleeko hän kasvojaan? Onko hän hermostuneen oloinen, kertooko hän tarpeettomia yksityiskohtia?

Ongelma näissä vinkeissä on se, että ihminen voi esimerkiksi hermostua jo siitä, että häntä syytetään. Ei hermoilu tee kenestäkään valehtelijaa. Silmien liikkeen taas kerrotaan paljastavan, mistä ihminen etsii aivoistaan tietoa: sieltä, missä on aito muistijälki vai sieltä, missä on keksityt asiat. Ihminen ehtii kuitenkin ajatella monenlaisia asioita hyvin nopeasti, joten kovin eksaktia tämäkään ei ole.

Onko valehtelijaa sitten mahdollista tunnistaa? Monet kokevat, että on. Jostain vain tietää, että toinen ei puhu totta, vaikka mitään selvää merkkiä ei ole tai ainakaan sitä ei itse tietoisesti tajua.

Asiantuntijoiden mukaan valehtelijan voi tunnistaa tarkkailemalla tämän tunnetilaa. Onko kerrottu asia ja tunnetila linjassa toisensa kanssa vai ei?

Sen sijaan, että miettisit valehteleeko toinen, mieti että kuinka paljon tämän ihmisen kasvoilta näkyvä tunne vastaa sitä tunnereaktiota mikä hänellä tulisi olla.


Kuva Nicole Mason, ylin kuva Steinar Engeland.

Sarjapettäjän ja valehtelijan kanssa seurustellut nainen kertoo:

”Minulle tuli usein suhteessamme olo, että nyt mies aikoo jättää minut. Nyt kun hän avaa suunsa hän sanoo, että hän ei rakasta minua eikä suhde toimi. Joka kerta kävikin päinvastoin, näinä hetkinä sainkin kuulla rakkaudentunnustuksen. Pistin oudon oloni oman epävarmuuteni piikkiin – siihen asti kunnes miehen muut naissuhteet ja valheet paljastuivat. Olin ollut koko ajan oikeassa ja nähnyt miehestä sen, että hänen puheensa ja tunteensa olivat ristiriidassa.”

Asiaa on tutkittu esimerkiksi niin, että suurelle joukolle näytettiin videokatkelmia ihmisistä. Koehenkilöt eivät pystyneet erottamaan sitä, valehteliko henkilö videolla, mutta he pystyivät erottamaan sen, millaisia tunteita videoiden ihmiset kokivat.

Tutkimuksessa huomattiin myös, että negatiivisissa tilanteissa valehtelemisen tunnistaminen on helpompaa. Yksityiskohtia on vaikea muistaa silloin, kun olo on ollut oikein positiivinen. Esimerkiksi silloin kun suosikkijoukkue häviää pelin, ihmiset muistavat yksityiskohdat hyvin, mutta eivät silloin kun oma joukkue voittaa.

Jos siis epäilet jonkun valehtelevan, käytä näitä tietoja hyödyksesi. Toimi näin:

– Älä mieti, valehteleeko toinen. Tarkkaile häntä ja kerää vihjeitä hänen tunnetilastaan. Mitä tunteita henkilö oikeasti kokee? Jos hän kertoo olevansa pahoillaan koska loukkasi sinua, kertooko hänen tunnereaktionsa katumuksesta vai ei? Mikä tunne sinulle itsellesi tulee hänen toiminnastaan mieleen? Mitä tilanteessa ihan oikeasti tapahtuu?

– Jos epäilet jonkun valehtelevan positiivisessa tilanteessa ja positiivisista asioista (kuten monet huijarit tekevät ja puhuvat rakkaudesta tai kertovat että olet voittanut rahaa ja niin edelleen) älä hämäänny omasta onnellisesta olostasi. Sen sijaan johdata keskustelua negatiivisemmille poluille ja arvostelukykysi palautuu normaaliksi.

Lähde.

P.S. Mistä tietää että puoliso pettää? Pettäjät paljastavat itse!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia