Onko sinullakin kauniisti sanottuna haastavat lapset? No ehkä tässä on ratkaisu…

Muunmuassa Clueless-elokuvasta tuttu näyttelijä Alicia Silverstone nimittäin uskoo, että vegaaninen ruokavalio on hänen lapsensa hyvän käytöksen salaisuus. Silverstone perustelee asiaa näin:

”Iso syy siihen, että lapseni käyttäytyy hyvin, on kasvatus. Mutta iso syy on myös ruoka. Kun lapsi voi hyvin, hän käyttäytyy hyvin.”

Silverstone kertoo myös, että hänen lapsensa ei ole koskaan ollut kipeänä. Siis koskaan, lukuunottamatta pientä nuhaa.

Kellepä ei kelpaisi hyvin käyttäytyvä lapsi, joka ei edes ole koskaan kipeänä!!! Mutta onko tämän uskomattoman tuurin takana tosiaankin ruokavalio?

Vaikea sanoa. Jokainen kyllä ymmärtää, että epäterveellinen ruokavalio ei ole hyväksi lapselle. Eikä aikuisellekaan. Kovin yksipuolinen ruokavalio voi myös heikentää vastustuskykyä ja sitä kautta altistaa sairastelulle. Ei kuitenkaan voida sanoa, että lapsi sairastelee nuhakuumeita siksi, että ruokavalio on pielessä. Yleensä lapset sairastavat useamman flunssan vuodessa, ruokavaliosta viis.

Tietysti meillä aikuisillakin huono olo ja huono fiilis, jos syömme mitä sattuu ja koko ajan epäterveellisesti. Samoin lapsilla. Ihan varmasti ruoalla voi siis vaikuttaa lapsen vointiin ja hyvinvointiin. Kenties jopa käytökseen.

Monet uskovat, että ruokavalio voi helpottaa monenlaisia oireita, myös sellaisia, jotka liittyvät käyttäytymiseen. Mutta asia ei ole niin yksinkertainen, että haastavasta lapsesta tulee varsinainen enkeli, kunhan ruokavalio on kunnossa. Toki näin saattaa käydä, vaikkapa silloin, jos esimerkiksi allergiat ovat aiheuttaneet muutoin rauhalliselle ja tyynelle lapselle tukalan olon, joka on sitten purkautunut kiukutteluna.

Eikä tämä valitettavasti toimi niin, että lapsen haastavan käyttäytymisen voisi yksinkertaisesti korjata korjaamalla lapsen ruokavalion. Mikäli asia olisi näin helppo, eivätköhän kaikki olisi sitä kokeilleet…

Mitä taas tulee vegaaniruokavalioon, niin sehän ei sellaisenaan takaa ruoan terveellisyyttä. Vegaani saattaa syödä vaikka mitä roskaruokaa, ja sekasyöjä saattaa syödä vaikka kuinka terveellisesti. Vegaanisessa ruokavaliossa on paljon hyvää, ja myös joitain riskejä. Olennaisinta on se, mistä ruokavalio koostuu, oli se sitten vegaaninen tai ei. Runsas kasvisten käyttö ruokavaliossa toki on ihan tutkitusti hyväksi sekä lapsille että aikuisille.

Siitä huolimatta että veganismi ei ole pikaratkaisu lasten käytösongelmiin, kenties Silverstonen ajatukset antavat tsemppiä sille, että jaksaisi näin arjen koittaessa panostaa sekä lapsen ruokavalioon että omaankin ruokavalioon hiukan huolellisemmin. Haittaa siitä ei ainakaan ole!

Lähde.

Oletko sinä huomannut, että ruokavalio vaikuttaisi lapsen käytökseen? Entä sairastelualttiuteen? Kerro kommentissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Takaako tämä ruokavalio hyvin käyttäytyvät lapset?!”

  • Tuuli sanoo:

    Perheemme on vegaani eettisistä syistä, mutta minusta on tosi noloa että jotkut vegaanit väittävät vegaanisen ruokavalion ratkaisevan kaikki terveysongelmat. Ei sille ole mitään tieteellisiä perusteluja, ihan huuhaata.