Onko lapsellasi (tai sinulla) syntymäpäivä joulukuussa? Muiden näkökulmasta se on monesti huono asia, mutta joulukuun lapsien mielestä ei – muuta kuin ehkä sinä vuonna, kun tullaan täysi-ikäisiksi!

Joulukuussa syntyminen on kiva juttu, sen tietää jokainen, joka juhlii synttäreitään vuoden viimeisenä kuukautena. Muut ihmiset voivat surkutella, mutta se on turhaa.

Tiedä tämä:

Älä ole urpo!

Jos tuot joulukuussa syntyneelle yhdistetyn synttäri- ja joululahjan, hän katsoo sinua kuin idioottia. Ja syystä! Se on ihan yhtä tyhmää kuin sanoa kesäkuussa syntyneelle lapselle jouluna, että sinä et saa joululahjaa koska toin sinulle lahjan jo silloin kesällä, muistatkos?

Joulu ja syntymäpäivä on kaksi eri asiaa, silloinkin kun ne sattuvat saman kuukauden sisään tai vaikka samalle päivälle. Sitä paitsi, oletko ikinä kuullut kenenkään sanovan tammikuussa syntyneelle, että tässä sinulle yhteinen joulu- ja synttärilahja. Niinpä! Miksi vain ennen joulua olevat synttärit ovat niin lähellä joulua että silloin pitäisi saada yhdistetty lahja?

Älä huoli lapsen pärjäämisestä

Aluksi loppuvuoden lapsilla voi olla vaikeampaa päiväkodissa ja koulussa. Ero kuitenkin häviää ajan kuluessa. Tutkimuksen mukaan loppuvuonna syntyneet lapset pärjäävät korkeakouluissa paremmin kuin muut. Se johtuu ilmeisesti siitä, että lapsi kehittyy parhaiten kun hänellä on hiukan haastavaa. Jos kaikki on aina helppoa, lapsi ei opi ponnistelemaan.

Urheilussa ikäsarjoittaminen voi aiheuttaa loppuvuoden lapsille haasteita. Sekään ei ole tuomio: NHL:n tähdistöpeleissä ja olympialaisissa loppuvuonna syntyneiden pelaajien osuus on suurempi kuin juniorijoukkueissa ja se ylittää usein alkuvuonna syntyneiden osuuden.


Ylin kuva Tyler Delgado.

Loppuvuonna syntynyt elää pitkään – ja vaikuttaa pitkään nuorelta!

Joulukuussa syntyneillä on tilastojen mukaan suurin mahdollisuus elää yli satavuotiaaksi.

Lisäksi aika moni meistä tykkää siitä, että pidetään nuorena. Loppuvuoden lapsi on usein se porukan pikkuinen, jota kohtaan ollaan suojelevia. Aikuisena taas on kiva olla ”jopa vuoden nuorempi” kuin samana vuonna syntyneet kaverit.

Juhlakautena syntyminen on mahtavaa!

Joulukuu on monen lapsen (ja aikuisenkin!) lempikuukausi. Loppuvuodesta syntyneellä synttärit eivät ehkä ole vain yksi ohimenevä päivä, vaan juhlatunnelma jatkuu koko kuukauden. Kimallusta, koristeita, valoja, herkkuja ja iloista mieltä on joka puolella. Jos synttärit osuvat jollekin joulukuun juhlapäivistä, nämä päivät saavat aiempaa suuremman merkityksen.

Lähteet 1, 2, 3.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 21 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

21 vastausta artikkeliin “Synttärit joulukuussa? Tiedä tämä!”

 • Joulukuu11 v tyttö sanoo:

  Ihn ärsyttävää kunmä saan joskus symttäri ja joululahjan samaan ! Äidiltä ja iskältä saan eri mut joskus kaverilta voi tulla sama

 • Se nuorin sanoo:

  Nyt on kiva kun olen vielä 48-vuotias vaikka ensi vuonna täytän 50! Hetki yleensä menee kunnes jengi tajuaa jujun. Synttärit 19.12.

 • Surusilmä sanoo:

  Mua ärsytti aina se,kun siskon kummitäti toi ihania värityskirjoja sisarelleni ja mulle vuodesta toiseen aina se yks ja sama harmaakantinen värityskirja. Arvostin sitö,että minäkin sain osani ,mutta kateellisena katselin vierestä,kun sisko posket punaisina alkoi värittämään uuden vihkon sivulla olevia kuvia. Minä tiesin jo sivua kääntäessäni mikä kuva odotti väritystä. Omat kummini eivät järin ostelleet lahjoja saatikka muistaneet minua millään tavoin. Aikuisena,kun vein ystävän lapsille ostin aina molemmille naperoille ikään sopivia lahjoja enkä taatusti harmaata väritysvihkoa pienemmälle. Yhden kerran sain kummiltani tosi kauniin helminauhan ja siskoni perinteisemmän. Vihaisena siitä sisko heitti kaikilla voimilla sen vaahteran oksalle roikkumaan. Ei suostunut isä sitä sieltä hakemaan,vaikka tikkailla olisi saanut sen helposti alas. Itse en ylettynyt ja puuhun oli vaikea kiivetä.Sekin ilo oli vain muutaman tunnin mittainen ,kiiios sisareni avustuksen.

 • Stidi sanoo:

  No jaa,voihan sen näinkin sanoa. Nuorena joitui aina todistamaan,että oikeesti osaa,kun oli aina se pienin ja heiveröisin. Nyt 60-kymppisenä pullukkana joutuu taas todistamaan töissä,että osaa ihan varmasti, on koulutukset pöivitetty ja kokemusta vaikka kuinka paljon toisille jakaa,ei ole muistihäiriötä….Vielä ja vaikka selässä on kuluman alkuja raskaan työn vuoksi,pärjään silti,ei tartte keventää työtä ja yllätys yllätys …. Olen vieläkin vikkelä kintuistani….Jahka pääsen tuolista kouristelematta ylös. Ja vanheneva hoitaja,kun olen niin olen hiukan ovelakin vielä….Joissakin tilanteissa,osaan organisoida….Ehkä tämä johtuu siitä,kun olen joulukuussa syntynyt,pikkuinen ja avuton silloin nyt pulska ja tuhti ,tomera täti-ihminen. Nuorekas mieli ja ajatusmaailma,ulkonäkö nyt vähän niin ja näin…

 • Joulukuinen-81 sanoo:

  Kaksi lapsista ja itsekin olen syntynyt joulukuussa. Lapsena sain aina Sekä juhlat että synttäri- ja joululahjat erikseen, vaikka olenkin syntynyt lähellä joulua. Alusta asti oli omienkin lasten kanssa selvää, ettei lahjoja tai juhlia yhdistetä joulun kanssa. Kumpikin joulukuinen lapsi on saanut pitää myös omat synttärijuhlansa, onhan synttäreillä kuitenkin yli 3 viikkoa väliä; 5.12. ja 28.12. Rankkaahan se on järjestää, kun kaikki juhlahulina on joulukuussa, mutta synttärit on yhtä tärkeät on ne missä kuussa vaan. Näin aikuisena niillä omilla juhlilla ei ole enää niin väliä.

 • Joulukuu sanoo:

  Lapseni on syntynyt juuri ennen joulua. Meille oli heti alusta lähtien selvää, että synttärit ja joulu (ja ehdottomasti myös lahjat) pidetään erikseen. Synttärit pidetään n.1-3 vk ennen joulua. En usko että siitä tulee koskaan ongelma lapselle (kuin ehkä kun täyttää 18v), kun siitä ei itse tee suurempaa numeroa. Hän oli meidän täydellinen joululahjamme <3

 • aina nuorempi ku muut sanoo:

  Mä olen syntynyt 9.12. ja se on hyvä juttu. 🙂

 • Nimetön sanoo:

  Mulla on syntyäri joulukuun 27 päivänä ja mua ei oo koskaan häirinny yhteinen synttäri /joululahja. Paremmin kivaa ollut kun on saanut sitten isomalla budjetilla lahjan jonka oikeasti haluaa, kun että saisi jotain turhaa pienemmällä budjedilla. Juhlat on juhlittu joskus tammikuun alussa , riippuen vähän vuodesta.

 • Erja sanoo:

  Lapsena ei todellakaan ollut mukavaa olla syntynyt 29.12. Kaverit oli joululomalla. Ei voinut edes yrittää pitää synttäreitä. Ja jos jotain kalliimpaa sai joululahjaksi niin se kyllä oli yhdistetty myös synttärilahjaksi.

 • Kaisa sanoo:

  Itsenäisyyspäivän aattona syntyneenä minulla juhlakausi alkoi (alkaa edelleen!) syntymäpäivänä ja jatkuu uuteenvuoteen saakka ❤️
  Nimipäivä sattuu olemaan marraskuun lopussa, ja joskus lapsena otti aivoon kun joltain sukulaiselta sai yhdistetyn nimppari-synttärilahjan 😄

 • Nimetön sanoo:

  23.12syntynyt lapsi saa usein lahjat erikseen. Kiitos kaikkien. Äidin Suurin ongelma on saada taytekakku ja herkut jää- kaappiin ku joulu ruokakin pitäis mahtua. Lapsen kannalta juhlien pitäminen tai pääseekö vieraat, aiheuttaa harmia. Joululoma kun sattuu samaan aikaan. Juhlia on täytynyt siirrellä useana vuonna. Silti haluaisi et 23.12 olis erikoinen.

 • Nii sanoo:

  Olen syntynyt tammikuun puolessa välissä ja silti olen saanut joskus yhdistetyn joulu/synttärilahjan. Jotenki en vaan oo koskaan ymmärtänyt sitä, että yks lahja on kahteen juhlaan. Itse ostan läheisilleni joilla juhlat sattuvat samaan aikaan niin aina lahjat eriksensä.

 • Ok sanoo:

  Omani, 28.12 viattomienlastenpäivänä 😄 lapsena se oli varmaa kuin tauti. Ei synttärilahjoja kun juuri oli joulu. Siksipä ei ole tullut vietettyä syntymäpäiviäni kuin joitain harvoja aikuisenakaan. Se on päivä muiden päivien joukossa.

 • Joulunäiti81 sanoo:

  Juurikin näin. Olen syntynyt joulun ja uudenvuoden välissä. Ja lapsuudesta muistan lahjojen yhdistämisen. Toki oli syntymäpäivä juhlatkin. Odotan juuri esikoista joka syntyy myös joulun tienoilla, tiedän ainakin että hänen kohdallaan ei tulla yhdistämään lahjoja😀

 • Tellervo sanoo:

  Olen syntynyt jouluaattona. Minkä sille mahdan! Eikä se enää haittaa, liekö koskaan haitannutkaan

 • Lucia sanoo:

  Kun vielä joulun ja syntymäpäivän lisäksi sattui nimipäivä joulukuulle niin sai tottua siihen, että yhdistellään, ainakin ne nimi- ja synttärilahjat. Muuten elämä yhtä juhlaa joulukuussa.

 • Loppuvuoden äiti sanoo:

  Esikoinen joulun ja uuden vuoden välissä. Kyllä joulu- ja synttärilahjat erikseen. Kuopus syksyllä. Sen verren oikaisen, koska synttäreiden välillä on vain muutamia kuukausia. Pidetään sukulaissynttärit yhtäaikaa.

 • Joulusynttäri sanoo:

  Ihan justiinsa niin, itse syntynyt just ennen joulua ja kuopus joulun ja uuden vuoden välissä. Yhtä juhlaa siis ja paljon synttäri- ja joululahjoja, eikä mitään tyhmiä yhdistettyjä sellaisia.

 • Joulun lapsi sanoo:

  Juurikin näin! Oma muksu syntynyt jouluna ja saanut aina erikseen joululahjat ja synttärilahjat. Ja mikä tärkeintä, sitä synttärilahjaa EI PAKATA JOULUPAPERIIN!

  • Emppuli sanoo:

   Itse syntynyt 23.12. ja viimeinen lause kummastuttaa kovasti. Itsellä ei lapsena ollut, eikä vieläkään, mitään väliä, missä paketissa ne lahjat tulee. Kunhan tuli synttäri-ja joululahjat erikseen. Ei se paperi, vaan se huomioiminen 😁

  • Nimetön sanoo:

   Omat synttärit 20.12., molemmilla lapsilla & serkuillansa myös jouluna tai juuri ennen synttärit ja olen hyvinkin pitänyt huolta siitä, että lahjat on erilliset JA pakattu teeman mukaisesti l. siis synttärilahja & kortti ovat joulusta vapaat ja joululahjat sitten joulupaketeissa. Joulukukkia en myöskään joulukuussa syntyneelle vie syntymäpäiväksi.

   Isoin ketutuksen aihe jo omasta lapsuudestani oli:”Tässä on sulle nyt synttäri- ja joululahja samassa.” Eikö nyt voisi lapselle toivottaa ne samat hyvät/hauskat synttärit kuin muillekin? Antoi lahjaa tai ei.