Ai kauhee ootko sä syntynyt joulukuussa? Voi eiii! Siis onko sun laskettu aika joulukuussa? Hitsi, ehkä sä pystyt pitämään sen sisällä tammikuuhun asti.

Tuttua juttua jokaiselle, joka on syntynyt tai synnyttänyt loppuvuodesta. Se on kauhea kohtalo, jota ei toivo kenellekään. Tai sitten siitä ei ole yhtään mitään haittaa, estettä eikä hidastetta.

Toisin kuin netissä ja lehdissä kauhistellaan, loppuvuoden lapsista tulee pärjääviä niin tavallisessa elämässä, liike-elämässä kuin urheilussakin. Syntymäpäivä ei ole kohtalo, eikä loppuvuosi ole laisinkaan huono aika syntyä.

Syntymäpäivää paljon suurempi ongelma ovat asenteet. Koska lapsi on luokassa nuori, häneen lyödään helposti häirikön tai oppimisvaikeuksista kärsivän leima. VATT:n tiedotteessa kerrottiin, että loppuvuodesta syntyneiden käytös nähdään erityisopetuksen tarpeena. Leimaaminen vaikuttaa lapseen väistämättä ja haitallisesti, toisin kuin se että luokassa on häntä vanhempia oppilaita.

Tässä erään vanhemman kertomus:

”Koulusta tuli aina huonoa palautetta. Lapsemme oli vilkas ja joissain asioissa hitaampi oppimaan kuin muut. Jossain vaiheessa tuskastuimme jatkuvaan ikävään palautteeseen, ja päätimme selvittää, että mikä on vialla.

Veimme lapsen neuropsykologin testattavaksi. Tulos oli yllätys: lapsi osoittautui erittäin älykkääksi. Ainoa löydetty ”vika” oli se, että hän on syntynyt loppuvuodesta.

Neuropsykologi kertoi tämän myös lapselle itselleen, ja sillä oli iso vaikutus. Lapsi ei ollut tottunut saamaan positiivista palautetta muualta kuin kotoa koskaan. Tämän jälkeen hän paransi numeroitaan itsenäisesti ja oma-aloitteisesti. Eikä siihen tarvittu muuta kuin se, että joku näki hänet muuna kuin ongelmana ja antoi hyvää palautetta.

Kaikkien kasvattajien tulisi oppia näkemään sen syntymäajankohdan tai muun vastaavan yli. Ja muistaa antaa positiivista palautetta!”

P.S. Wilmaa on sitten kiva lukea, kun siellä ei ole mitään muuta kuin huonoja uutisia.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Loppuvuodesta syntyminen ei ole ongelma – asenteet ovat”

  • Joulukuisen äiti sanoo:

    Vanhemman lapsen päiväkodista hoitaja kauhisteli, kun olin raskaana nuorimmaisesta, että joulukuu on huono kuukausi syntyä. Sitten selvisi, että tulossa on vielä poika! Siis aivan kamalaa, kun pojat pärjää muutenkin huonommin koulussa, että oikein joulukuinen poika. Tupla huono! Olisi kuulemma pitänyt pidätellä tammikuuhun.

    En pidätellyt vaan tuli kun oli tullakseen, keskellä joulukuuta. Nyt jo ”iso” koululainen ja pelkkää 9 ja 10 todistus täynnä. Todella huonosti pärjää joo…

  • Helmipossu sanoo:

    Juuh… tässä mennään rv33 ja joulun jälkeen pitäis syntyä, nyt on tullut jo kaksi kommenttia loppu vuodesta syntymiselle. Eräs sanoi että makaa sitten itsenäisyyspäivän jälkeen koko loppuvuosi pedissä niin voi hyvinkin syntyä vasta ensi vuoden alussa. Kerroin kyllä et on kyseessä 4 lapsi joten tuskinpa venyy niin pitkälle. Jäi kuitenkin mietittymään et mitä ”vikaa ” on syntyä loppu vuodesta .