Selkään sattuu ja ryhti on kumara kuin Quasimodolla. Siihen menee homma helposti toimistotöitä tekevällä äiti-ihmisellä, kun vatsalihakset eivät välttämättä ole palautuneet raskaudesta ja imetysaika on mennyt käpertyneenä eteenpäin. Sama huonossa ryhdissä lössyminen jatkuu töissä ja kotona, ja siitähän se kierre alkaa.

Selkäkivuista kärsii tosi moni, eikä ihme, sillä nykyinen elämäntapamme altistaa niille. Vietämme paljon aikaa istuen paikallamme ja vielä kumartuneena eteenpäin.

Monet arjen askareet altistavat selkäkivuille ilman, että ehkä tajuammekaan. Kiinnitä huomiota näihin seikkoohin, niin et kuormita selkääsi turhaan:

Laitteet

Nykyinen ”koko ajan ruudun ääressä” -meininki on syypää moneen kipuiluun. Kännyn tai koneen ruudun pitäisi olla tarpeeksi ylhäällä, jotta emme joutuisi kumartumaan alaspäin yläselkä pyöreänä ja hartiat eteen lysähtäneinä. Älä myöskään vietä koko valveillaoloaikaasi ruutujen äärellä.

Sama koskee telkkarin tuijottelua. Katso ruutua suoraan edestä ja nouse välillä jaloittelemaan.

Ylin kuva Imani Clovis.

Siivoushommat

Käsin tiskaaminen, tiskinkoneen täyttö ja tyhjennys sekä imurointi hoituvat yleensä ergonomisesti ikävässä asennossa. Jos tiskaat käsin, älä kyyristele altaan yläpuolella, vaan nosta toinen jalkasi pienelle jakkaralle. Imuroidessa taas pidä selkä suorana ja hoida kurottelut käsivarsilla. Pidä taukoja jos imurointi tuntuu raskaalta – tai pistä joku muu tekemään se! Tiskikoneen täyttö ja tyhjennys taas rasittavat selkää, jos kumartelet alas. Kyykisty koneen viereen mieluummin.

Kurottelu ja nostelu

Älä kurottele turhia ja varomattomasti. Käytä jakkaroita tai pyydä muita ihmisiä apuun jos et yletä tai nostamasi asia on liian painava. Kanna esineitä (ja lapsia!) lähellä itseäsi ja selkä suorana. Liiku lähemmäs sen sijaan, että yrittäisit väkisin kurottaa lakanoita sänkyyn tai vauvaa turvaistuimeen.

Lisäksi kannattaa pyrkiä tekemään asiat selkä suorana eikä kumarassa, ja koukistamaan polvia tarvittaessa sen sijaan, että kurottelisit pyöristämällä selkää. Kyykkyyn siis poimimaan ne pitkin lattioita jääneet legot!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia