Anopit, ei niistä oikein laillisin keinoin eroon pääse, olivat millaisia tahansa. Tai no, avioerolla saattaa päästä eroon. Tai sitten ei.

Joskus käy niin, että avioero parantaa suhdetta anoppiin, ja saa huomaamaan, että itsekin tuli toimittua väärin. Tällaisesta tilanteesta kertoo Laura Lifshitz Working Mother -julkaisussa.

Hän kirjoittaa, että avioero avasi silmät. Hänen anoppinsa oli ollut kylmä ja hankala…mutta niin oli ollut myös hän itse. Sen sijaan että aina syyttäisi anoppia, pitäisi myös katsoa peiliin. Miten minä toimin? Millainen miniä olen?

Jos sinulla on ihan ok tai suunnilleen siedettävä anoppi, ehkä kannattaa miettiä näitä juttuja. Täyden ihmishirviön kanssa vinkeistä ei välttämättä ole apua:

Pikkujutut ovat pikkujuttuja

Sinäkin olet varmaan saanut anopilta väärän kokoisia lastenvaatteita? Tai jotain tarpeetonta tavaraa? Menikö hermot ja kritisoitko sitä puolisollesi, ystävillesi ja ehkä anopille itselleenkin?

Silloin se on saattanut tuntua isolta asialta, mutta vuosien mittakaavassa huomaa, että asialla ei ole mitään väliä. Jätä pikkuasiat omaan arvoonsa jo silloin kun ne ovat ajankohtaisia.

Järjestä asiat niin, että lapset saavat tavata mummoaan

Jos sinä et siedä anoppia, älä tapaa häntä. Lapsilla on kuitenkin oikeus olla hänen kanssaan tekemisissä, ja hänellä on oikeus olla tekemisissä lastenlastensa kanssa. Järjestä asiat niin, että tämä oikeus toteutuu. Vain silloin, jos isovanhempi on lapselle selvästi haitallista tai jopa vaarallista seuraa, voit estää heitä tapaamasta toisiaan.

Anna olla

Usein anoppiongelman rassaavuutta lisää se, että puoliso ei tue eikä asetu puolellesi. Mutta jos olet sanonut hänelle, että asiat hiertävät anopin kanssa ja että toivoisit tukea, eikä mitään tapahdu, tee ratkaisusi mutta älä jankkaa samaa. Jos puolisosi ei ole puolellasi, vänkääminen ei tule asiaa muuttamaan. Itse voit miettiä, onko suhteenne muuten sen arvoinen että sitä kannattaa jatkaa. Mutta saman asian toistaminen ilman tuloksia on yksinkertaisesti tyhmää. Anna olla.


Kuva Amanda Dalbjörn.

Jousta, ja jousta vähän lisää

Mieti rehellisesti: oletko sinä toiminut oikein suhteessasi anoppiisi? Oletko yrittänyt parhaasi? Todennäköisesti et. Jos koet anopin mahdottomaksi, toimit sen mukaisesti. Tietenkin jos anoppi on oikeasti mahdoton, sinun on turhaa vääntyä monelle mutkalle hänen takiaan. Mutta jos hän on ihan ok, voisitko sinä yrittää olla edes joskus vähän enemmän kuin ihan ok? Kyseessä on kuitenkin puolisosi äiti ja lastesi isovanhempi.

Yritä ymmärtää

Myös hyvin samanlaisten perheiden lapset tulevat erilaisista taustoista. Vaikka sinulla ja puolisollasi olisi samanlainen tausta, anoppisi voi kokea sinun tapasi elää hyvin vieraaksi – ja toisin päin. Erot tietysti voivat entisestään korostua, jos olette kotoisin eri maasta tai uskontokuntanne on eri. Pelkästään eri ikäisyys ja hyvin nopeasti muuttunut maailma riittää aiheuttamaan ristiriitoja välillenne. Yritä ymmärtää anopin taustaa ja näkemystä elämästä. Ehkä hän ei ole ikävä ihminen, ehkä hän on vain tottunut toisenlaisiin tapoihin ja toimintaan?

Hyväksy

Usein me odotamme, että muut ihmiset toimivat kuten meille olisi tärkeää heidän toimivan. Mutta he toimivat kuten toimivat. Tämä odotusten ja todellisuuden ristiriita aiheuttaa pahaa mieltä. Siinä, että toivot hyvää suhdetta ja mukavaa yhdessäoloa, ei ole mitään vikaa. Mutta jos aina vertaat odotustasi todellisuuteen ja petyt, kärsit. Jos taas hyväksyt, että toinen ihminen on sellainen kuin on, ja todellisuus sellainen kuin on, pääset helpommalla.

Mieti asioiden tärkeysjärjestystä

Kumpi on tärkeämpää, se, että pääset osoittamaan anopille että hän on hirveä ämmä jonka pillin mukaan et todellakaan aio hyppiä, vai se että lapsillasi on hyvät välit mummoonsa? Todennäköisesti jälkimmäinen…toimi sen mukaan. Se ei ole alistumista, periksi antamista tai huonon käytöksen hyväksymistä. Se on aikuinen, vastuullinen ratkaisu.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Sori anoppi, minun olisi pitänyt toimia toisin…”

  • Oikeassa elämässä sanoo:

    Lähes rukoilen joka päivä että anoppi, tuo narsisten ihmisperseiden stereotyyppi, heittäisi jo veivinsä. Kun tämä suunnattoman riemun ja ilon hetki koittaa, aion mennä baariin ja tilata kalleinta sampanjaa ja tarjoan kierroksen kaikille ohikulkijoille. Haudalle en aio edes sylkäistä.
    Jos joku miniä miettii, voisiko tehdä toisin: Läpimätää ihmistä ei mikään tässä elämässä voi korjata.

  • Äitee 85 sanoo:

    Hyvä kirjoitus! Mulla ja miehellä aika etäinen suhde anoppiin koska mies lähti 2v isän matkaan. Samoin miehen äitipuoleen etäinen suhde. Mutta välimatkaakin niin paljon että hyvä jos parin tai viiden vuoden välein nähdään.. tää surettaa koska omat vanhemmat on kuolleet ja lapsilla pitäisi todellakin olla oikeus mummolaan.